Palce Lizać > Palce Lizać

Szybkie dania

Przepisy i wykonanie potraw Kurt Scheller, stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Alina Gajdamowicz
21.03.2013 14:00
A A A Drukuj
Potrawy, na które dziś podaję przepisy - mówi Kurt Scheller - są możliwe do wykonania w dwadzieścia minut. Jest to fast food, czyli szybkie jedzenie, tyle że z lepszych produktów.
Ja też czasem lubię zjeść coś typu fast food, ale niekoniecznie musi to być hamburger czy kebab, które  - różnej jakości - kupujemy na ulicy. Jeśli do przygotowania takich szybkich dań użyjemy dobrych produktów, fast food może być zdrowy i bardzo smaczny.
Wypróbujcie więc fast food w moim rozumieniu.

Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

250 g makaronu spaghetti

250 g szpinaku

1 drobno pokrojona cebula

1 posiekany ząbek czosnku

50 ml oliwy z oliwek

50 g soczewicy ugotowanej w bulionie

pomidorki koktajlowe

sól

pieprz

starty ser parmezan (opcjonalnie)

 

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.

Przygotuj sos: usmaż na oliwie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i soczewicę. Dopraw do smaku.

Dodaj do sosu ugotowany makaron, dodaj parmezan (opcjonalnie), wymieszaj i od razu podawaj.

Komentarze (5)

Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 8 razy 6

    Zawodowy kucharz być może zrobi te dania w 20 minut jak będzie miał pod ręką pomocnika który mu naszykuje wszystkie składniki, ale też niekoniecznie bo w jednym z przepisów jest mowa o dwudziestominutowym marynowaniu mięsa a potem o jego smażeniu

  • Gość: ardisia

    Oceniono 2 razy 0

    Lubie Kurta Schellera to wspaniały kucharz. panie Kurcie pozdrawiam. Kasia

  • Gość: adf

    Oceniono 3 razy -1

    Przepis jest typowym w stylu: gotuję z tego, co już przygotowałem wcześniej. Soczewicę czerwoną można ugotować w 15 minut, ale autor nie wymienia rodzaju soczewicy co zaskakuje. Jest około 15 jej odmian. Znam czerwoną, zieloną, brązową: http://pysznezdrowie.pl/117-soczewica-czerwona-bogata-w-bialko-z-turcji-05kg.html
    Tutaj mają choćby trzy jej rodzaje.
    jedyny plus dla autora za bardzo zdrowe danie, nie mieszające węglowodanów z białkami i za to 6+. Minus za parmezan, który choć pyszny jest białkiem. Dobrze, że sugestia jest opcjonalna.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX