Palce Lizać > Palce Lizać

Szybkie dania

Kurt Scheller
26.05.2014 12:10
A A A Drukuj
Potrawy, na które dziś podaję przepisy - mówi Kurt Scheller - są możliwe do wykonania w dwadzieścia minut. Jest to fast food, czyli szybkie jedzenie, tyle że z lepszych produktów. Ja też czasem lubię zjeść coś typu fast food, ale niekoniecznie musi to być hamburger czy kebab, które  - różnej jakości - kupujemy na ulicy. Jeśli do przygotowania takich szybkich dań użyjemy dobrych produktów, fast food może być zdrowy i bardzo smaczny. Wypróbujcie więc fast food w moim rozumieniu.

Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

250 g makaronu spaghetti
250 g szpinaku
1 drobno pokrojona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
50 ml oliwy z oliwek
50 g soczewicy ugotowanej w bulionie
pomidorki koktajlowe
sól
pieprz
starty ser parmezan (opcjonalnie)


Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
Przygotuj sos: usmaż na oliwie posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, liście szpinaku i soczewicę. Dopraw do smaku.
Dodaj do sosu ugotowany makaron, dodaj parmezan (opcjonalnie), wymieszaj i od razu podawaj.

Zobacz także
Komentarze (6)
Zaloguj się
  • 3alfa.alfa

    Oceniono 13 razy 11

    Zawodowy kucharz być może zrobi te dania w 20 minut jak będzie miał pod ręką pomocnika który mu naszykuje wszystkie składniki, ale też niekoniecznie bo w jednym z przepisów jest mowa o dwudziestominutowym marynowaniu mięsa a potem o jego smażeniu

  • Gość: adf

    Oceniono 5 razy -1

    Przepis jest typowym w stylu: gotuję z tego, co już przygotowałem wcześniej. Soczewicę czerwoną można ugotować w 15 minut, ale autor nie wymienia rodzaju soczewicy co zaskakuje. Jest około 15 jej odmian. Znam czerwoną, zieloną, brązową: http://pysznezdrowie.pl/117-soczewica-czerwona-bogata-w-bialko-z-turcji-05kg.html
    Tutaj mają choćby trzy jej rodzaje.
    jedyny plus dla autora za bardzo zdrowe danie, nie mieszające węglowodanów z białkami i za to 6+. Minus za parmezan, który choć pyszny jest białkiem. Dobrze, że sugestia jest opcjonalna.

  • Gość: ardisia

    Oceniono 3 razy -1

    Lubie Kurta Schellera to wspaniały kucharz. panie Kurcie pozdrawiam. Kasia

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX