Truskawkowe inspiracje

Czerwiec to sezon na najlepsze na świecie polskie truskawki. A sto gramów tych niedużych, soczystych i bardzo słodkich owoców ma tylko 32 kcal!

Sałatka z truskawek i świeżego ogórka z likierem Malibu

200 g truskawek

200 g świeżego ogórka

1 łyżeczka posiekanej mięty

50 ml likieru Malibu

10 g miodu

sok z jednej limonki

 

Z ogórka wydrąż małe kuleczki. Truskawki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z ogórkiem. Dopraw posiekana miętą i likierem. Dodaj odrobinę miodu i soku z limonki. Przed podaniem odstaw na 30 min.

Rada: sałatka doskonale pasuje do pieczonej lub grillowanej ryby.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 45 min)

Zdjęcie Duo Salaterka SILVER LINE 51199 Zdjęcie Krosno Salaterka ELEGANCE 56307 Zdjęcie Lubiana Salaterka HEL 00043
Duo Salaterka SILVER LINE 5... Krosno Salaterka ELEGANCE 5... Lubiana Salaterka HEL 00043
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Zapiekany kozi ser z truskawkami i sosem z rucoli

150 g koziego sera dojrzewającego

100 g truskawek

1 łyżka kremu balsamicznego

1 łyżeczka orzeszków sosnowych

6 cienkich grzanek z chleba pszennego lub żytniego

150 g kolorowej sałaty z ziołami

sos:

30 g rukoli

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki musztardy Dijon

100 ml oliwy z oliwek

1 cytryna

 

Przygotuj grzanki: ser pokrój ok. 2-cm kostkę i przełóż do miski. Dodaj uprażone na suchej patelni orzeszki sosnowe, delikatnie wymieszaj, a następnie ułóż na skropionych kremem balsamicznym i oliwą grzankach. Na samym końcu udekoruj ćwiartkami truskawek (odłóż kilka do dekoracji). Grzanki zapiecz w piecu rozgrzanym do 170 st. C przez ok. 5 min.

Przygotuj sos: rukolę zmiksuj z miodem, musztardą i sokiem z cytryny. Stopniowo dolewaj powoli oliwę, cały czas miksując.

Grzanki podawaj z sałatą i sosem z rukoli udekorowane truskawkami.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 20 min)

Zdjęcie Baumalu Naczynie Żaroodporne do Zapiekania Fonte Czerwone 2l Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie Vogue Naczynie żaroodporne kwadratowe czarne 1,8L, 2,8L
Baumalu Naczynie Żaroodporn... Simax Naczynie Żaroodporne ... Vogue Naczynie żaroodporne ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Perliczka z truskawkami i suszonymi pomidorami w likierze Beherovka

200 g truskawek

100 g suszonych pomidorów

2 łyżki cukru

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml likieru Beherovka

30 g masła

1 limonka

2 piersi perliczki

oliwa

skórka otarta z cytryny

sól

pieprz

 

Perliczkę zamarynuj przez 15 min. w oliwie z dodatkiem skórki otartej z cytryny, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor z każdej strony.

Na drugiej patelni upal cukier na złoty karmel. dolej wino i poczekaj, aż karmel się rozpuści. Dodaj likier Beherovka, sok z limonki, suszone pomidory pokrojone w paski i masło. Wymieszaj i gotuj do uzyskania zawiesistej konsystencji. Dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki i podgrzewaj ok. 20 sekund na wolnym ogniu.

Usmażoną perliczkę ułóż na przygotowanych truskawkach z suszonymi pomidorami i polej powstałym sosem.

(Dla 2 osób, czas przygotowania: 40 min)

Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy FESTON PLATYNOWA LINIA 69/12 3605 Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdjęcie KAROLINA MAXIM Serwis obiadowy 42/12 0000
ĆMIELÓW Serwis obiadowy FES... ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... KAROLINA MAXIM Serwis obiad...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Wątróbki drobiowe glazurowane octem balsamicznym z truskawkami

200 g wątróbek drobiowych

150 g truskawek

50 ml octu balsamicznego

2 łyżki masła

1 szalotka

2 gałązki tymianku

1 łyżeczka cukru

100 g kolorowych sałat

sól

pieprz

oliwa

2-3 pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

Wątróbki drobiowe dokładnie oczyść i zamarynuj w pieprzu i oliwie przez 15 min., następnie obsmaż na patelni. Zdejmij wątróbki i na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę szalotkę. Zalej ją octem balsamicznym, dodaj gałązki tymianku i gotuj ok. 3 min na wolnym ogniu, aż odparuje połowa objętości octu. Dopraw cukrem i dodaj masło. Gotuj, aż całość zgęstnieje. Następnie dodaj wątróbki i pokrojone truskawki. Otocz dokładnie sosem i podawaj z kolorowymi sałatami.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min)

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia 79024 24cm Zdjęcie Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Valdinox Patelnia 79024 24cm Wmf Patelnia 0570044291 27cm
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info

Marynowany łosoś z salsą z truskawek z zielonym pieprzem wg Widomskiego

1 kg filetu z łososia (ze skórą)

600 g soli

400 g cukru

80 ml whisky

2 cytryny

2 limonki

2 pomarańcze

150 ml białego wytrawnego wina chardonnay

3 łyżki posiekanego kopru

250 g truskawek

1 łyżeczka oliwy z oliwek

10 g zielonego pieprzu z zalewą

1/2 łyżeczki miodu

 

Dzień wcześniej oczyść łososia z ości i białych błonek. Sól wymieszaj z cukrem i część wysyp cienką warstwą na blachę. Ułóż na niej filet ryby skórą do dołu i zasyp pozostałą mieszaniną cukru z solą. Zetrzyj na nią skórkę z limonki, cytryny i pomarańczy. Dodaj na wierzch koper i przykryj całość papierowym ręcznikiem. Następnie wyciśnij na przykrytą koprem i ręcznikiem rybę whisky, sok z jednej cytryny, dwóch pomarańczy i limonki. skrop ręcznik winem i szczelnie okręć całość folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 24 godziny (lub 36, jeżeli wolisz by łosoś był bardziej wysuszony).

Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, opłucz zimną wodą i osusz. pokrój w cienkie plastry.

Truskawki drobno pokrój w kosteczkę, dopraw oliwą, posiekanym zielonym pieprzem i miodem. dodaj sok z limonki i odstaw na 10 min.

Łososia podawaj na salsie z truskawek.

(Dla 6-7 osób, czas przygotowania: 20 min + marynowanie 24-36 godz.)

Zdjęcie Eurofirany Obrus Helen Żółty 85x85 Zdjęcie Eurofirany Obrus Silver 2 150x280 Zdjęcie Obrus brązowy 150x220
Eurofirany Obrus Helen Żółt... Eurofirany Obrus Silver 2 1... Obrus brązowy 150x220
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Chłodnik truskawkowy z melisą Chłodnik truskawkowy z melisą Fot. Marcin Klaban

Chłodnik truskawkowy z melisą

250 g truskawek

150 ml zsiadłego mleka

100 ml kefiru

2 łyżki posiekanej melisy

sok z połowy limonki

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 ostra papryczka

 

Truskawki, zsiadłe mleko, kefir, oczyszczoną z gniazda nasiennego ostrą papryczkę, melisę i ocet balsamiczny dokładnie zmiksuj blenderem na gładką jednolitą masę. Dopraw sokiem z limonki i miodem. Przed podaniem odstaw na 1 godz. w chłodne miejsce.

(Dla 2 osób, czas przygotowania: 10 min + chłodzenie)

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Belldeco Miseczka C21067310KM Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Belldeco Miseczka C21067310KM Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sernik na zimno z truskawkami i cynamonowym spodem Sernik na zimno z truskawkami i cynamonowym spodem Fot. Marcin Klaban

Sernik na zimno z truskawkami i cynamonowym spodem

spód sernika:

200 g suchego biszkoptu

60 g brązowego cukru

120 g rozpuszczonego masła

1 łyżeczka cynamonu mielonego

masa serowa:

300 g mielonego białego sera

200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

sok z 2 pomarańczy

30 g żelatyny lub galaretki truskawkowej

6 łyżek cukru

 

Przygotuj spód sernika: biszkopt pokrusz i wymieszaj z cynamonem, dodaj rozpuszczone masło oraz cukier i dokładnie wszystko wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłóż folią spożywczą, na nią wyłóż przygotowaną masę. Brzegi tortownicy wyłóż pokrojonymi w plasterki truskawkami. Wstaw do lodówki na 30 min.

Przygotuj masę serową: śmietanę ubij z cukrem na sztywno i następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawaj ser. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę wymieszaną z sokiem z pomarańczy lub też galaretkę truskawkową i następnie wyłożyć do przygotowanej formy z biszkoptem i truskawkami (możesz zachować trochę galaretki do przybrania sernika). Na wierzch ułóż plasterki truskawek i wstaw sernik na min. 2 godz. do lodówki.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 50 min + chłodzenie)

 Fot.M.Klaban

Gryczane słodkie racuchy z truskawkami i serkiem miętowym

5 jajek

40 g cukru pudru

50 ml kefiru

150 g ugotowanej na mleku kaszy gryczanej

50 g mąki pszennej

150 g niemielonego sera twarogowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka posiekanej mięty

1 łyżeczka miodu

200 g truskawek

tłuszcz do smażenia

 

Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodaj kefir, ugotowana kaszę gryczaną oraz mąkę i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek.

Na patelni, na delikatnym tłuszczu, na wolnym ogniu usmaż małe okrągłe racuszki tak, by się dobrze wypiekły.

Rozkrusz widelcem ser twarogowy i dopraw miętą, miodem oraz jogurtem. Truskawki drobno pokrój.

Usmażone racuszki przekładać masa serową i posypywać cukrem pudrem, udekoruj pokrojonymi truskawkami.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 30 min)

TARTA Z SERA BLUE Z TRUSKAWKAMI TARTA Z SERA BLUE Z TRUSKAWKAMI Fot. Marcin Klaban

Tarta z sera blue z truskawkami i orzechami

200 g truskawek

600 g ciasta francuskiego

1 jajko

2 łyżki mleka

150 g niebieskiego sera pleśniowego

100 g posiekanych pistacji w miodzie

100 g masy migdałowej

 

Z ciasta francuskiego wytnij okręgi (lub kwadraty, jak wolisz). Każdy posmaruj jajem rozmąconym z mlekiem. Na środek każdego wyłóż rozwałkowaną w kształt okręgu masę migdałową. Pamiętaj, by od brzegu ciasta pozostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.

Ułóż na masie kawałki sera pleśniowego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij tarty z piekarnika, ułóż na serze pokrojone truskawki i dopiecz w piekarniku jeszcze 5 min.

Podawaj na ciepło posypane pokruszonymi orzechami w modzie.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 25 min)

Koktajl z truskawek i melona z imbirem i bazylią

250 g truskawek

150 g melona pomarańczowego

1/2 łyżeczki startego imbiru

1 łyżka posiekanej bazylii

4 łyżki cukru

1 limonka

0,5 l jogurtu naturalnego

 

Truskawki zmiksuj w blenderze w melonem i jogurtem. Dodaj cukier, sok z limonki, imbir oraz posiekaną bazylię i wymieszaj. Podawaj schłodzony z kostkami lodu.

Do dekoracji koktajlu użyj kulki z truskawek i melona nadziane na wykałaczki.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 15 min)

Torcik bezowy z musem truskawkowym

bezy:

6 białek

9 łyżek zwykłego cukru

9 łyżek cukru pudru

200 g truskawek

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

mus:

200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.

100 g cukru

10 g żelatyny w listkach lub zwykłej

 

Białka jaja ubij z cukrem kryształem na puszystą masę, na koniec dodaj cukier puder oraz odrobinę zmiksowanych truskawek wymieszanych z mąka ziemniaczaną.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż małe bezy (pamiętaj, żeby zachować między nimi odległość, bo podczas pieczenia będą rosły). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 25 min., następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz bezy przez kolejne 30 min.

Gdy bezy już ostygną ubij śmietankę z cukrem na puszystą masę. Dodaj pokrojone w kostkę truskawki i połącz wszystko z namoczoną i rozpuszczoną żelatyną. Wyłóż mus truskawkowy na jedną beze i przykryj drugą.

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 70 min)

Zabajone z trawy żubrowej z truskawkami

6 żółtek

200 g truskawek

100 ml wina muscat

4 gałązki trawy żubrowej

50 ml białego wytrawnego wina

4 łyżki cukru

1 limonka

 

Żółtka ubij z cukrem i winem muscat, dodaj skórkę otartą z limonki.

Białe wino zagotuj w rondelku z dodatkiem trawy żubrowej i ostudź. Przecedź i dodaj do żółtek. Całość dokładnie ubijaj na parze, aż masa zwiększy swoja objętość i zgęstnieje.

Truskawki pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z limonki. Przełóż je do szklanego żaroodpornego naczynia i zalej przygotowaną masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiecz na złoty kolor przez ok. 3 min. Lub - jeśli używasz szklanych pucharków, których nie możesz wstawić do piekarnika, wierzch deseru przypal specjalnym palnikiem (jak do creme brulee).

(Dla 4 osób, czas przygotowania: 20 min)

Więcej o:
Copyright © Agora SA