Szaszłyki z grilla

18.05.2017 08:15
Zaopatrz się w kolorowe warzywa, owoce, świeże ziół, przyprawy. I, oczywiście, w różne rodzaje mięsa, a potem z fantazją nadziewaj na szpadki, tworząc własne kompozycje.
1

Szaszłyki z kurczaka z pomidorkami i papryką

2 piersi kurczaka

16 pomidorków koktajlowych

1 zielona papryka

1 żółta papryka

5 łyżek oliwy

3 łyżki octu winnego

po łyżeczce oregano i słodkiej papryki

sól, pieprz

Mięso umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z octem winnym, dodaj oregano i paprykę, wsyp szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Do marynaty włóż kawałki kurczaka i wstaw do lodówki na 15-20 minut. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w paski o szerokości około 2 cm, owiń nimi pomidorki koktajlowe. Na natłuszczone szpadki nadziewaj kolejno kawałki kurczaka, pomidorki owinięte w paski żółtej i zielonej papryki. Grilluj około 15 minut, obracając i skrapiając marynatą.

Zdjęcie DANCOOK Grill ogrodowy 7500 Zdjęcie LotusGrill G-GR-34, Zielony - Grill węglowy bezdymny Zdjęcie Master Grill & Party Grill gazowy 3 palnikowy MG665
DANCOOK Grill ogrodowy 7500 LotusGrill G-GR-34, Zielony... Master Grill & Party Grill ...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

4 polędwiczki wieprzowe

250 g boczku

3 czerwone cebule

10-12 pomidorków koktajlowych

1 żółta papryka

marynata:

1/2 szklanki oliwy

1 łyżka wódki

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka oregano

biały pieprz

sól

Czosnek drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Umyte i oczyszczone z błon polędwiczki włóż do marynaty na 2-3 godziny (im dłużej poleżą w marynacie, tym bardziej będą kruche i aromatyczne). Po wyjęciu z marynaty pokrój polędwiczki na kwadraty. Na podobnej wielkości kwadraty pokrój także umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę oraz boczek, zanurz je w marynacie razem z pomidorkami koktajlowymi. Obrane cebule pokrój na spore kawałki. Na szpadki nadziewaj na przemian: kawałki cebuli i papryki, polędwiczki, boczek i pomidorki. Piecz na rozgrzanym grillu około 20 minut, stale obracając.

Zdjęcie Campingaz Grill gazowy Compact= Zdjęcie Grill Steba VG 400 Zdjęcie Weber Grill elektryczny Q 1400 ciemnoszary
Campingaz Grill gazowy Comp... Grill Steba VG 400 Weber Grill elektryczny Q 1...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

400 g mieszanego mięsa mielonego

1-2 jajka

czerstwa bułka

1/2 szklanki mleka

1/2 pęczka natki pietruszki

2 łyżki musztardy

2 łyżki mąki

5 łyżek oleju

sól

pieprz

Namocz w mleku bułkę, posiekaj drobno natkę. Do miski z mięsem mielonym dodaj jajko, odciśniętą z mleka bułkę, natkę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj (jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha, dodaj drugie jajko i 1-2 łyżki przegotowanej wody). Z dobrze wymieszanej masy uformuj kulki trochę większe od orzecha włoskiego, obtocz w mące, skrop olejem i ułóż na tacce do grillowania. Piecz około 15 minut, często obracając. Gdy kulki będą już złociste, nabij je na patyczki i jeszcze kilka minut podpiecz. Podawaj z dipem np. jogurtowo-koperkowym lub czosnkowym.

Zdjęcie Fissler Signum 8-częściowy komplet noży w bloku 8006608001 Zdjęcie Gerlach 5 noży w bloku 991 BLN Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250
Fissler Signum 8-częściowy ... Gerlach 5 noży w bloku 991 ... KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4

Szaszłyki z kolorowych warzyw

2 młode cukinie

po 1 papryce żółtej i czerwonej

2 cebule (biała i czerwona)

10-15 małych pieczarek

10-15 pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

sól

pieprz

Pieczarki i warzywa umyj i osusz, z papryk usuń gniazda nasienne. Cukinie pokrój na grube plastry, cebule na cząstki, papryki na kwadraty. Na szpadki nadziewaj na przemian kawałki cukinii, papryki i cebuli, pieczarki i pomidorki. Wymieszaj bazylię i oregano z solą i pieprzem, mieszanką posyp warzywne szaszłyki. Skrop oliwą i piecz na grillu około 20 minut, często obracając.

Zdjęcie JAN NIEZBĘDNY 3szt. Tacki do grilla prostokąte małe Zdjęcie VACU VIN Barbecue Cooler 3548360 Zdjęcie Weber Ruszt górny do grilla 47cm 8413
JAN NIEZBĘDNY 3szt. Tacki d... VACU VIN Barbecue Cooler 35... Weber Ruszt górny do grilla...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5

Owocowe szpadki

2 banany

2 jabłka

2 brzoskwinie

10-12 truskawek

pęczek melisy

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, podziel na cząstki i od razu skrop sokiem z cytryny. Truskawki umyj, zdejmij z nich szypułki. Obrany banan pokrój w grube plastry, brzoskwinię pokrój na cząstki. Na szpadki nadziewaj kolejno truskawki i kawałki pozostałych owoców, przedzielając je listkami melisy. Piecz na ruszcie 10-15 minut, obracając (możesz posypać cukrem).

Zdjęcie Campingaz Zestaw do grillowania Utensils Kit Textile Case Zdjęcie Cook&Co COOK zestaw do grillowania OPT16407 Zdjęcie Master Grill&Party Zestaw akcesoriów do grillowania FL-MG277
Campingaz Zestaw do grillow... Cook&Co COOK zestaw do gril... Master Grill&Party Zestaw a...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Komentarze (2)
Szaszłyki z grilla
Zaloguj się
  • Oceniono 3 razy -1

    Super że na tych szaszłykach sa warzywa. Może wiecie jak grillować by nie chorować?
    www.jedzeniejakleczenie.blogspot.com/2014/04/chochla-w-raka-jak-grillowac-by-nie.html

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 5 razy -5

    Szaszłyki warzywne i owocowe mogą być po prostu zamiast mięcha. Naprawdę nie wszyscy je jedzą, więc niektórzy i tak z rady nie skorzystają i zaopatrzą się tylko w warzywa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX