Pszenne bułeczki

Jeśli lubisz jeść świeże bułeczki, puszyste w środku z chrupiącą złocistą skórką, to jest to przepis właśnie dla ciebie. Dodaj do ciasta ulubione przyprawy albo posyp nimi bułeczki przed pieczeniem. A te, których nie zjesz od razu, możesz zamrozić.

Składniki:

500 g mąki pszennej
ok. 180 ml wody
20 g drożdży piwnych
25 g rozpuszczonego masła
100 ml mleka 3,2 proc.
1 żółtko
10 g soli
10 g cukru
1 jajko do posmarowania bułeczek
mąka pszenna do podsypania
masło do posmarowania blachy

dodatki do bułeczek: kminek, mak, pestki słonecznika lub dyni, posiekane oliwki, rozmaryn, gruba sól

Krok 1

Rozpuść drożdże w połowie szklanki (125 ml) ciepłej wody z cukrem i rozrób z 200 g mąki. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Krok 2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałą mąkę, żółtko, masło, 3-4 łyżki wody, mleko i sól. Dokładnie wyrób elastyczne ciasto (powinno odchodzić o ręki. Jeśli jest za rzadkie, podsypuj mąką). Odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Dużą blachę wyłóż pergaminem i posmaruj masłem.

Krok 3

Ciasto podziel na trzy części. Z pierwszej części (pozostałe przykryj ściereczką, żeby nie wysychały) uformuj małe kuleczki i formując małe trzyczęściowe bułeczki, ułóż na blasze do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować pomiędzy nimi odległość, bo podczas pieczenia będą rosły. Przykryj ściereczką. Wcześniej do ciasta możesz dodać wybrany dodatek.

Krok 4

Drugą część ciasta podziel na równe części, uformuj wałeczki o długości około 20-25 cm i pojedynczo je zawiń. Ułóż precelki na blasze do pieczenia.

Krok 5

Do trzeciej części dodaj np. kminek lub rozmaryn, zagnieć i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wytnij trójkąty i zwiń je w rożki, zaczynając od podstawy trójkąta. Przełóż na blachę.

Krok 6

Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp wybranymi dodatkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i zapiekaj przez około 15-20 min, aż będą złotobrązowe z wierzchu. Wyjmij z pieca i przełóż na kratkę, żeby ostygły i żeby wyparowała z nich wilgoć. Pyszne są i na ciepło, i na zimno.

Więcej o:
Komentarze (1)
Pszenne bułeczki
Zaloguj się
  • mrok_w_puszce

    Oceniono 10 razy 8

    A dlaczego drożdże piwne, a nie piekarnicze? Czy to powinny być drożdże piwne płynne, czy liofilizowane? Górnej czy dolnej fermentacji? Czy nada sie typ S-04 (chyba mam trochę w lodówce)? Czy można użyć drożdży zebranych z piwa? Co prawda wnisłoby to nieco goryczki, ale jeżeli byłyby to drożdże użyte do piwa ciemnego, to bułeczki miałyby fajny, karmelowy posmak.
    Oczywiście żartuję. Sądzę, że drożdże piwne to kiepski wybór do pieczywa, bo są bardzo wymagające i długo "startują". Ale w sumie na pieczeniu znam się dużo gorzej, niż na piwie, więc będę wdzięczna za wyprowadzenie z błedu.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE