Pizza margherita

Przejęła imię od królowej Włoch Margherity, dla której w 1889 roku była po raz pierwszy przygotowana. Powstała z niewielu, ale bardzo przemyślanych, składników. Czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii odwzorowują barwy włoskiej flagi.

Składniki:

na 3-4 pizze

 

500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy)

15 g drożdży piwnych

1 łyżeczka cukru

300 ml wody

2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)

oliwa do smarowania

mąka do posypywania

sól

200 g przecieru pomidorowego

350 g mozzarelli

świeża bazylia

Krok 1

Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 2

Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne.

Krok 3

Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 4

Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek.

Krok 5

Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego.

Krok 6

Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut.

Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.

Więcej o:
Komentarze (15)
Pizza margherita
Zaloguj się
  • perrier

    Oceniono 23 razy 23

    Do Administracji: zlitujcie sie z tymi obrazkami dla zdolnych inaczej. Przeciez kazdy potrafi czytac i nie potrzebuje instrukcji w obrazkach! Skad to sie wzielo? Kto wpadl na ten genialny pomysl? Jezeli chce ogladac obrazki to sobie pojde na fotoforum. Tutaj mialo byc o tym jak zrobic pizze. Przepis, instrukcja ew. jedno zdjecie. Jak tak dalej podzie to poszukam sobie innego portalu, bo nie mam juz nerwow. Gdzie artykul tam zdjecia i kliki. K... wicy mozna dostac!

  • dzioucha_z_lasu

    Oceniono 17 razy 13

    Pier.dolę, nie klikam!

  • dawid_kp

    Oceniono 12 razy 10

    dodatek autopager w firefox - nie trzeba klikać

  • kajka_80

    Oceniono 6 razy 6

    Kto to pozwolił umieścić na stronie?
    Obrazki nie pasują do popisów, a pieczenie w 23 st C to jakieś kuriozum!

  • greg-40

    Oceniono 3 razy 3

    zapiekać nie dłużej niż sie brzegi podpieką na rumiano i nie będzie to 15 minut bo podeszwę wyciągniecie

  • Gość: mrok_w_puszce

    Oceniono 2 razy 2

    że tak jeszcze dodam od siebie: drożdże piwowarskie nie ruszą tak szybko jak piekarnicze (przeciętnie brzeczka piwna zaczyna mi "bulgotać" po 2-4 dniach, czyli dopiero wtedy porządnie pracują, nawet na tak dobrej pożywce), także ja bym jednak pozostała przy moim ulubionym liofilizacie, działa świetnie i nie potrzeba rozczynów. już pomijam kwestię ceny i dostępności. poza tym jak już piszecie drożdże piwne, to należałoby je jakoś określić, są setki rodzajów.

  • el.kocyk

    Oceniono 3 razy 1

    dawid_kp - niech Bog ci w dziecich wynagrodzi te porade:) genialny dodatek

  • robertoo232

    0

    Ja tam osobiście uwielbiam gotowca, najlepsza margherita w Poznaniu jest w www.szybkapizza.pl

  • Gość: Alfredo

    0

    I can not imagine what it must be like to be in the mnstiiry, visiting people during their worst moments of life - being the one people call to deliver bad news or make sense of tragedy when none can be made. They obviously didn't survey clergy. Then there are sermons about tithing. =) Nothing like preaching what people do not want to hear.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX