Pizza margherita

Przejęła imię od królowej Włoch Margherity, dla której w 1889 roku była po raz pierwszy przygotowana. Powstała z niewielu, ale bardzo przemyślanych, składników. Czerwień pomidorów, biel mozzarelli i zieleń bazylii odwzorowują barwy włoskiej flagi.

Składniki:

na 3-4 pizze

 

500 g mąki (najlepiej specjalnej do pizzy)

15 g drożdży piwnych

1 łyżeczka cukru

300 ml wody

2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)

oliwa do smarowania

mąka do posypywania

sól

200 g przecieru pomidorowego

350 g mozzarelli

świeża bazylia

Krok 1

Rozpuść drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę mąki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 2

Do zaczynu dodaj pozostałą mąkę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne.

Krok 3

Podziel ciasto na 4 części, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliwą, natnij wierzch na krzyż, przykryj ściereczkami i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

Krok 4

Każdą porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okrągły placek.

Krok 5

Posmaruj placki oliwą, a następnie rozsmaruj na nich cienką warstwę przecieru pomidorowego.

Krok 6

Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut.

Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.

Więcej o:
Copyright © Agora SA