Z kawą i do kawy

Wielka jest moc ziaren kawowca - wzbogacają smak czekolady, migdałowym ciasteczkom i bezom dodają charakteru, a serkowi mascarpone zapewniły sławę.
Migdałowe makaroniki Migdałowe makaroniki Fot. Marcin Urban

Migdałowe makaroniki

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

350 g mączki migdałowej

220 g drobnego cukru

1-2 łyżki likieru kawowego

3 białka

20-25 ziarenek kawy do dekoracji

W dużej misce rozpuść kawę w trzech łyżkach (45 ml) gorącej wody. Dodaj mączkę migdałową, cukier, likier i ubite białka. Mieszaj, aż masa będzie zwarta.

Łyżką stołową nabieraj ciasto i formuj kulki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszcz (zachowaj pomiędzy nimi odległość, bo ciasteczka będą rosły). Na każdym ułóż ziarenko kawy.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 min, aż będą złote.

Rada: Jeśli nie możesz kupić mączki migdałowej, wystarczy, że zmiksujesz całe (w przypadku tego przepisu obrane bądź bez skórki) migdały. Do dekoracji możesz też użyć czekoladowych ziarenek lub połówek migdałów.

(ok. 24 ciasteczek)

Zdjęcie CAMRY CR4209 Zdjęcie CLATRONIC KM 3414 Zdjęcie Clatronic KM 3632
CAMRY CR4209 CLATRONIC KM 3414 Clatronic KM 3632
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info

Tiramisu

400 g sera mascarpone

4 łyżki drobnego cukru

4 jajka

ok. 150-180 ml mocnej kawy

3 łyżki likieru kawowego, wina marsala lub brandy (opcjonalnie)

ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów

kakao i drobno zmielona kawa do posypania

Mikserem utrzyj żółtka z cukrem i stopniowo dodawaj ser. Ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą serową.

Do kawy wlej alkohol (jeśli używasz). Zanurzaj każdy biszkopt w kawie i układaj w podłużnym naczyniu - po 10 sztuk na jedną warstwę.

Na biszkopty wyłóż połowę masy, a następnie ułóż drugą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Zakończ drugą warstwą sera. Opłukaj naczynie, żeby warstwy się wyrównały i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.

Przed podaniem posyp wierzch deseru kakao wymieszanym z kawą.

Rada: Najlepiej jest przygotować ten deser dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie THK Naczynie żaroodporne do pieczenia tarty OPT4529
Eva Solo Naczynie żaroodpor... Simax Naczynie Żaroodporne ... THK Naczynie żaroodporne do...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Mus kawowo-czekoladowy Mus kawowo-czekoladowy Fot. Marcin Urban

Mus kawowo-czekoladowy

mus:

225 g (2 i 1/4 tabliczki) czekolady (min. 50 proc. kakao)

3 łyżki esencjonalnego espresso

25 g (1/4 kostki) masła

4 jajka

czekoladowe foremki:

200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

listki mięty do dekoracji

Przygotuj czekoladowe foremki: wytnij z mocnej folii aluminiowej cztery kwadraty o bokach ok. 15 cm. Pojedynczo obłóż nimi i przyciśnij szklankę lub filiżankę, następnie delikatnie zdejmij, zachowując kształt folii - w ten sposób otrzymasz cztery foremki.

Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Płynną czekoladą delikatnie wysmaruj foremki czekoladowe, rozsmarowując ją od dołu ku górze. Nie przejmuj się nierównościami. Odstaw do wystygnięcia, potem możesz wstawić do lodówki, żeby stwardniały. Po tym czasie bardzo delikatnie zdejmij folię z czekoladowych foremek.

Przygotuj mus: Czekoladę rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, dodaj espresso i wymieszaj. Następnie dodaj po kawałku, ciągle mieszając, masło. Zdejmij miskę z ognia, dodaj żółtka i wymieszaj.

Ubij białka ze szczyptą soli i dodaj do masy czekoladowej, delikatnie połącz składniki. Przełóż mus do miski i wstaw do lodówki na przynajmniej trzy godziny.

Przed podaniem delikatnie przełóż mus do czekoladowych foremek i udekoruj listkami mięty.

(4 porcje)

Zdjęcie Ambition Forma do pieczenia na 6 muffinów fusion fresh OPT6300 Zdjęcie Lekue Foremki do muffinów Celebrate 6 szt. 0240100SUR Zdjęcie Lurch FlexiLight 12 muffinów 00016103
Ambition Forma do pieczenia... Lekue Foremki do muffinów C... Lurch FlexiLight 12 muffinó...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info

Kawowe beziki

2 białka

110 g drobnego cukru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ok. 30 orzechów włoskich, pekan lub laskowych

Upraż orzechy na suchej patelni lub w piekarniku, wyjmij i ostudź. Wymieszaj kawę z łyżeczką gorącej wody.

Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Na koniec dodaj ostudzoną kawę i wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Łyżeczką wykładaj małe beziki (zachowaj odległość, bo bezy będą rosły), do każdej wsadź po orzechu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz ok. 45-60 min.

Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i ostudź bezy w piekarniku

Rada: Do masy bezowej możesz dodać też likier kawowy (na podane proporcje ok. 2 łyżeczek)

(ok. 30 sztuk)

Zdjęcie EWAX PATERA 3572 Zdjęcie Patera szklana 69893 Zdjęcie Patera szklana trzypoziomowa 69897
EWAX PATERA 3572 Patera szklana 69893 Patera szklana trzypoziomow...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA