Pomorskie opowieści

Na Pomorzu znajdziesz i piękne nadmorskie plaże, i malownicze jeziora wśród lasów. Nie dziwi więc obfitość potraw z pysznych, świeżo złowionych ryb. Ale warto spróbować też innych miejscowych specjałów - rolady wieprzowej z kiszoną kapustą czy zupy z razowego chleba.

Szczupak w marynacie słodko-kwaśnej z warzywami

500 g filetu ze szczupaka

1 szklanka białego octu winnego

1 szklanka wina białego wytrawnego

1 szklanka wody

5 łyżek soku z cytryny

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego i  czarnego pieprzu

1 seler

1 pietruszka

1 marchewka

1 biała cebula

3 ząbki czosnku

1/2 pora

cukier

sól

pieprz

3 łyżki oleju do skropienia

 

Warzywa obierz i umyj, pokrój w zapałkę i obgotuj przez 5 minut we wrzątku.

Wlej do garnka ocet, wino, wodę i sok z cytryny, dodaj listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Płyn gotuj na małym ogniu przez 5 min. Dodaj obgotowane warzywa, dopraw cukrem, solą i pieprzem, kontynuuj gotowanie przez kolejne 6-7 min.

Oczyszczonego ze skóry i umytego szczupaka pokrój w centymetrowe kawałki, włóż do wrzącej marynaty i odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Szczupaka podawaj lekko skropionego olejem z warzywami z marynaty.

Carpaccio z dorsza

2 średnie filety z dorsza

1 duża biała cebula

1 szklanka oleju

6 łyżek soku z cytryny

3 łyżki posiekanego koperku

sól morska

czarny pieprz

 

Dzień wcześniej przygotuj rybę: filety umyj, osusz i natrzyj grubą warstwą soli. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.

Po tym czasie rybę opłucz z soli, osusz. Jeden filet pokrój na niewielkie kawałki, wymieszaj z drobno pokrojoną cebulą, dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem i zalej olejem. Odstaw w chłodne miejsce na 4 godziny.

Drugi filet pokrój w cieniutkie plastry i wstaw do lodówki.

Schłodzoną rybę ułóż na talerzach, udekoruj i od razu podawaj.

Matias z sałatką z suszonych grzybów

4 filety solonego matiasa

100 g suszonych grzybów

2 duże białe cebule

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1/2 szklanki oleju

4 ogórki konserwowe

1 łyżka kaparów

4 łyżki soku z cytryny

sól

biały pieprz

koperek i cytryna do dekoracji

 

Grzyby mocz przez godzinę, a następnie obgotuj je w tej samej wodzie przez 20 min.

Zamarynuj śledzie: filety wymocz przez 1-1,5 godz. w zimnej wodzie, a następnie odcedź. Obłóż plastrami jednej sparzonej cebuli, listkami laurowymi, zielem angielskim i zalej olejem (zachowaj 4 łyżki). Odstaw w chłodne miejsce na min. 4 godz.

Odcedź ugotowane grzyby i pokrój w paski. Zeszklij na 2 łyżkach oleju pokrojoną w kostkę drugą cebulę. Wymieszaj razem grzyby, przestudzoną cebulę, ogórki pokrojone w paski, kapary i pozostałe 2 łyżki oleju. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Filety odcedź z marynaty i osusz. Ułóż warstwami plastry matiasa i sałatkę z grzybów. Udekoruj koperkiem i cytryną.

Zupa z razowego chleba z majerankiem

400 g wędzonych kości

2 l wody

listek laurowy

1 biała cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

60 g suszonych grzybów

1/2 bochenka chleba razowego żytniego

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

majeranek

sól

pieprz

 

Klopsiki mięsne:

300 g wołowo-wieprzowego mielonego mięsa

1 jajko

1 bułka pszenna

mleko do namoczenia bułki

 

Kości z listkiem laurowym zalej zimną wodą i gotuj przez 2 godziny, a następnie przecedź wywar.

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj do wywaru wraz pokruszonymi grzybami. Gotuj na małym ogniu 30 min. Dodaj pokruszony chleb i całość zmiksuj na krem.

Z mielonego mięsa, jajka oraz namoczonej w mleku i odciśniętej bułki wyrób masę, przypraw ją solą i pieprzem. Uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż je do wrzącej zupy i gotuj 5 min.

Dopraw zupę solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Przed podaniem polej śmietaną.

Rolada wieprzowa z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami

600 g karkówki bez kości

4 ząbki czosnku

słodka papryka

majeranek

sól

czarny pieprz

 

Farsz:

400 g kiszonej kapusty

70 g suszonych grzybów

1 biała cebula

1/2 kostki masła

2 szklanki wody

mielony kminek

sól

6 łyżek oleju

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki wody

sznurek

 

Karkówkę umyj i osusz, przekrój wzdłuż. Oba kawałki przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem na centymetrowej grubości płaty. Mięso natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.

Przygotuj nadzienie: kapustę obgotuj w wodzie przez 30 min, opłucz i posiekaj. Grzyby mocz przez godzinę i następnie obgotuj w wodzie przez ok. 15 min. Zeszklij na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj kapustę i grzyby, całość przesmażaj przez ok. 15 min, dopraw kminkiem i solą. Ostudź.

Przygotuj roladę: na płaty mięsa nałóż nadzienie, zroluj ciasno i zwiąż sznurkiem. Rolady obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, podlej dwiema szklankami wody, dodaj listki laurowe i ziele angielskie.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i piecz pod przykryciem ok. 60 min.

Po upieczeniu zlej sos, przecedź go i zagęść zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody, dopraw solą i pieprzem.

Roladę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem.

Filety z flądry zapiekane w panierce cebulowej

8 małych filetów z flądry

1/3 szklanki mąki pszennej

2 białe cebule

1/2 szklanki tartej bułki

3 jajka

3 łyżki musztardy

kminek

sól

biały pieprz

 

Pokrojone w drobną kostkę cebule połącz z bułką tartą, jajkami, musztardą oraz przyprawami. Dokładnie wymieszaj składniki tak, aby powstała konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego (jeśli będzie za gęste, można je rozrobić odrobiną mleka).

Filety flądry oczyść, umyj, podziel na porcje i obtocz w mące. Następnie zanurz w cieście i ułóż na wysmarowanej masłem blasze tak, aby się nie stykały. Na filety nałóż po łyżce ciasta tak, aby były pokryte jego grubą warstwą.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 15 min, aż się zrumienią.

Prażony dorsz

2 średnie filety z dorsza

8 dużych ziemniaków

1/2 kostki (100 g) masła

3 średnie cebule

1 pęczek koperku

sól

czarny pieprz

 

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym, dobrze posól i posyp częścią posiekanego koperku. Oczyszczone i umyte filety z dorsza pokrój pod skosem w cienkie plastry, ułóż na ziemniakach. Na filetach połóż pokrojoną w kostkę cebulę i dobrze dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posyp pozostałym koperkiem. Ułóż tak na przemian dwie warstwy.

Ostatnią, górną warstwę posyp dużą ilością cebuli wymieszanej z koprem i wiórkami masła. Mocno dociśnij, szczelnie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 155 st. C. Zapiekaj przez ok. 30 min (do miękkości).

Podawaj porcjami, polewając sosem powstałym podczas pieczenia.

 Fot. Alina Gajdamowicz / Agencja Gazeta

Flądra zapiekana w sosie cebulowym

1,2 kg fląder (tusza)

1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki oleju

4 białe cebule

1 jabłko

1 listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

2 łyżki musztardy

4 łyżki soku z cytryny

1 szklanka wina białego wytrawnego

tymianek

1/2 kostki masła

sól

pieprz

 

Flądry wyszoruj, ściągnij ciemną stronę skóry, umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem.

Zeszklij na 4 łyżkach oleju pokrojone w piórka cebule, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, musztardę, jabłko starte na tarce z dużymi oczkami i sok z cytryny. Zalej całość winem i dodaj tymianek. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 6 min.

Flądry oprósz mąką i obsmaż na oleju z obydwu stron, przełóż na blachę do pieczenia i obłóż usmażoną cebulą oraz kawałkami masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piecz przez 25 min.

Podawaj gorącą z cząstką cytryny.

Sandacz smażony na sosie z pora i szyjek rakowych

800 g filetów z sandacza

1/2 kostki masła

6 łyżek oleju

sól

pieprz

 

Marynata:

2 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy

2 łyżki siekanego koperku

sok z 1/2 cytryny

6 łyżek oleju

koperek i cytryna do dekoracji

 

Sos:

3 łyżki oleju

2 pory

1 łyżka siekanego koperku

1 łyżeczka soku z cytryny

2 ząbki czosnku

80 g szyjek rakowych w zalewie

1/2 szklanki wina białego wytrawnego

1 szklanka słodkiej śmietany 36 proc.

sól

biały pieprz

 

Przygotuj rybę: czosnek posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami marynaty. Filety z sandacza umyj, osusz i pokrój na porcje. Ponacinaj delikatnie skórę i posmaruj rybę marynatą. Odstaw na 6 godz. w chłodne miejsce.

Przygotuj sos: podsmaż na rozgrzanym oleju pokrojone w plastry pory, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, całość zalej winem. Na dużym ogniu zredukuj płyn o połowę. Dolej śmietanę i gotuj, aż otrzymasz konsystencję sosu. Dodaj odcedzone szyjki rakowe. Dopraw koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rybę oczyść z marynaty. Na rozgrzanym maśle i oleju usmaż doprawionego solą i pieprzem sandacza tak, aby pozostał w środku wilgotny.

Podawaj na sosie, udekorowanego koperkiem i cytryną.

Więcej o:
Komentarze (9)
Pomorskie opowieści
Zaloguj się
  • hochsztaplarka

    Oceniono 9 razy 7

    10 przysmaków = 10 slajdów.
    Co było do udowodnienia. Walcie się z tymi slajdami.
    Smacznego.

  • megasceptyk

    Oceniono 6 razy 6

    a gdzie zylc, czarnina i kluski ziemniaczane,
    niemieckie myszy zjadły?

  • boul81

    Oceniono 5 razy 5

    A gdzie jest nasz kaszubski śledź w śmietanie? To w końcu najbardziej pomorskie danie, jakie można sobie wyobrazić. No cóż, skoro warszawska gazeta pisze o naszej kuchni, to wiadomo...

  • rezun-one

    Oceniono 3 razy 3

    @ gjhhg,
    bez zylcu nie ma gorzały.

  • mikrud

    Oceniono 3 razy 3

    ano szczupak naturalnie wystepuje w jeziorach Pomorza, bo Pomorze to nie tylko ląd 1km od brzegu morza :) szczupak to w ogóle super smaczna ryba, niedoceniania u nas.
    Fajne potrawy prezentujecie.

  • artur.f

    0

    Z chleba najlepsza wodzionka www.youtube.com/watch?v=ZGhB3-nANBI

  • rtd5rtd

    Oceniono 4 razy 0

    Jesli ktos szuka na pomorzu swierzej ryby tanio, to polecam Mechelinki bar na plazy, kolo ludek rybackich. Filet z drosza ( lowionego rano ) ok 11pln.
    Polecam porownac cene do tego co zaplacicie za dorsza w chalupach/rewie/redlowie/sopocie.

    btw. Kebab kosztuje 12 :D

  • Gość: gjhhg

    Oceniono 4 razy -4

    zylc to chyba synonim czegos niedobrego?

  • rtd5rtd

    Oceniono 8 razy -8

    A co ma szczupak do pomorza???

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX