Palce Lizać > Palce Lizać

4 razy kalafior

Zuzanna Wiciejowska
02.06.2014 08:20
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ćcichocki / AG

1 mały kalafior

1 duże winne jabłko

1 pęczek dymki

100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego)

sól

pieprz

 

sos winegret:

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka cukru

 

2 łyżki kaparów do dekoracji

 

Kalafior umyj, włóż do mocno posolonego wrzątku, gotuj 5-10 minut, tak by po wystudzeniu był twardawy. Ostudź, podziel na różyczki i zalej sosem winegret przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj jabłko pokrojone w paseczki, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem, udekoruj kaparami.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX