4 razy kalafior

Zuzanna Wiciejowska
20.02.2015 08:20
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ćcichocki / AG

1 mały kalafior

1 duże winne jabłko

1 pęczek dymki

100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego)

sól

pieprz

 

sos winegret:

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka cukru

 

2 łyżki kaparów do dekoracji

 

Kalafior umyj, włóż do mocno posolonego wrzątku, gotuj 5-10 minut, tak by po wystudzeniu był twardawy. Ostudź, podziel na różyczki i zalej sosem winegret przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj jabłko pokrojone w paseczki, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem, udekoruj kaparami.

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • zrjn

    Oceniono 1 raz -1

    "Makaron z kalafiorem w sosie serowym"
    Chciała zrobić a nie umiała.
    Kiepska podróba sosu beszamelowego.
    A orzeszki pinii?
    Do D###py!
    Żeby nie było plagiatu.
    zrjn.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX