4 razy kalafior

Nie musi być tylko tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Można z niego przygotować całe sycące danie. Kalafior daje wielkie możliwości.

Zupa krem z kalafiora

1 kalafior

1 pietruszka

1 por (biała część)

1/4 selera

2 szklanki mleka

3 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki masła

2 łyżki oleju

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru

sól, biały pieprz

1 duży (100 g) topiony serek kremowy

2 łyżki posiekanego szczypiorku do posypania

Por pokrój w plasterki, pietruszkę i seler - w kostkę. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej masło i olej, włóż por, seler i pietruszkę, posyp imbirem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż warzywa 5-7 minut. Wlej mleko i bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj kalafior podzielony na części. Gotuj na małym ogniu około 30 minut. Lekko przestudź i zmiksuj. Ponownie postaw na małym ogniu i dodaj serek topiony. Gdy się rozpuści, gotuj jeszcze 2-3 minuty, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Podawaj gorącą zupę posypaną szczypiorkiem.

Zdjęcie Zelmer 491.5 Zdjęcie Philco PHHB 6610 Zdjęcie Mpm MBL-13
Zelmer 491.5 Philco PHHB 6610 Mpm MBL-13
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
MAKARON Z KALAFIOREM W SOSIE SEROWYM MAKARON Z KALAFIOREM W SOSIE SEROWYM Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Makaron z kalafiorem w sosie serowym

1 mały kalafior

400 g makaronu świderki

70 g orzechów pinii

sos serowy:

4 łyżki startego parmezanu (lub innego żółtego sera)

1 szklanka śmietany 18 proc.

1 łyżka masła

sól

pieprz

cukier

Na suchej patelni zrumień orzeszki. W rondelku roztop masło z serem, cały czas mieszając, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru, gotuj 1-2 minuty. W dużej ilości posolonego wrzątku ugotuj makaron al dente, w drugim garnku w mocno posolonej wodzie ugotuj różyczki kalafiora, by były lekko twardawe (5-7 minut).

Na odcedzonym gorącym makaronie ułóż różyczki kalafiora, polej gorącym sosem serowym, posyp orzeszkami pinii.

Zdjęcie Lamart Garnek Ltss2417 24cm Zdjęcie Silit Garnek Passion Red 3,7l 2102297062 Zdjęcie Kinghoff Garnek do Gotowania Makaronu 3327
Lamart Garnek Ltss2417 24cm Silit Garnek Passion Red 3,... Kinghoff Garnek do Gotowani...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Sałatka z kalafiora Sałatka z kalafiora Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z kalafiora

1 mały kalafior

1 duże winne jabłko

1 pęczek dymki

100 g twardego koziego sera (lub prawdziwego oscypka owczego)

sól

pieprz

sos winegret:

sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka cukru

2 łyżki kaparów do dekoracji

Kalafior umyj, włóż do mocno posolonego wrzątku, gotuj 5-10 minut, tak by po wystudzeniu był twardawy. Ostudź, podziel na różyczki i zalej sosem winegret przygotowanym z soku z cytryny, oliwy i cukru (sos powinien być słodko-kwaśny). Do kalafiora dodaj jabłko pokrojone w paseczki, posiekaną dymkę oraz pokrojony w drobną kostkę ser. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dopraw sałatkę solą i pieprzem, udekoruj kaparami.

Zdjęcie Alessi Salaterka Programma 8 Zdjęcie AMBITION SALATERKA SZKLANA TOKIO Zdjęcie Salaterka 115885
Alessi Salaterka Programma 8 AMBITION SALATERKA SZKLANA ... Salaterka 115885
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
KALAFIOR W CIESCIE KALAFIOR W CIESCIE Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kalafior w cieście

1 kalafior podzielony na różyczki

1 szklanka mąki besan z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej (lub drobno posiekany imbir wymieszany z roztartym czosnkiem)

1/2 łyżeczki chili

sól

ew. kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego

olej do smażenia

2 drobno pokrojone zielone papryczki chili

1 posiekana cebula

ziarenka kuminu i gorczycy

ew. listki curry

Różyczki kalafiora włóż do miski i zalej zimną osoloną wodą. Odstaw na 10 minut, a następnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj 5 minut. Odcedź i odłóż do ostygnięcia.

Wymieszaj obie mąki ze szczyptą soli i pastą czosnkowo-imbirową, dodaj tyle wody, aby powstało raczej rzadkie ciasto. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj.

Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, smaż w głębokim oleju na brązowy kolor.

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Dodaj gorczycę, kumin, ew. listki curry. Wrzuć posiekane zielone papryczki chili i cebulę, smaż minutę, stale mieszając. Dodaj usmażony kalafior, szybko wymieszaj i od razu podawaj.

Zdjęcie Lecreuset Patelnia Żeliwna 20059280900460 28cm Zdjęcie Pentole Agnelli Patelnia grillowa SMG16160 Zdjęcie Olympia Patelnia żeliwna z drewnianą podstawą 240x140mm GAF464
Lecreuset Patelnia Żeliwna ... Pentole Agnelli Patelnia gr... Olympia Patelnia żeliwna z ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA