Desery z malinami

Po truskawkach przychodzi czas na maliny. Te miękkie, aromatyczne i słodkie owoce smakują i z czekoladą, i z bitą śmietaną. Na ciepło i na zimno.

Ciasto czekoladowo-malinowe

100 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

100 g cukru pudru

100 g kaszy manny

3 jajka

60 g masła

60 g zmielonych migdałów

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop i dekoracja:

3-4 łyżki cukru

2 łyżki masła

1/2 pęczka mięty

100 g malin

słoik konfitur malinowych

2 łyżki cukru pudru

Przygotuj ciasto: połam czekoladę na kawałki, dodaj masło (trochę zostaw na posmarowanie tortownicy) i rozpuść w kąpieli wodnej. Ubij jajka z cukrem pudrem, dodaj kaszę mannę, migdały i proszek do pieczenia. Dolej przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Tortownicę posmaruj masłem i napełnij ciastem. Wstaw do pieca rozgrzanego do 160 st. C i piecz około 40 minut. Przygotuj syrop: zagotuj szklankę wody z cukrem, masłem i miętą. Odstaw na 5 minut, przecedź i przestudź. Nasącz ciasto syropem i wstaw je na 2 godz. do lodówki. Konfitury rozłóż równomiernie na cieście.

Udekoruj malinami obtoczonymi w cukrze pudrze.

Zdjęcie Affek Design Komplet 2 talerzy płytkich MADELINE Zdjęcie Chodzież Komplet talerzy Akcent 18 elementów 2K9716 Zdjęcie Ćmielów i Chodzież Komplet talerzy Iwona z różą 6/18 24726
Affek Design Komplet 2 tale... Chodzież Komplet talerzy Ak... Ćmielów i Chodzież Komplet ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Kisiel malinowy

500 g malin

2 szklanki wody

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

cukier

bita śmietana do dekoracji

Maliny zalej wodą, dodaj cukier do smaku i gotuj, aż owoce się rozpadną (jeśli chcesz, by kisiel był klarowniejszy, przetrzyj owoce przez gęste sitko). Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody, wlej do malin i podgrzewaj, stale mieszając, aż kisiel się zagotuje. Przelej do pucharków wypłukanych zimną wodą i kiedy kisiel przestygnie, odstaw do lodówki do stężenia.

Kisiel podawaj ozdobiony bitą śmietaną.

Zdjęcie Bormioli Rocco Ypsilon Pucharki 2 Szt 04739 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721778 Zdjęcie Vialli Design Livio 5901638721877
Bormioli Rocco Ypsilon Puch... Vialli Design Livio 5901638... Vialli Design Livio 5901638...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Deser semifreddo z sosem malinowym

3 jajka

1/3 szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)

250 g serka mascarpone (lub innego tłustego serka śmietankowego)

skórka otarta z 1 cytryny

60-70 g startej gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

Sos malinowy:

400 g malin

1 łyżeczka soku z cytryny

cukier do smaku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Maliny wymieszaj z cukrem i odstaw, aby puściły sok, następnie zmiksuj je i przetrzyj przez sitko. Przecier zagotuj, dodaj mąkę wymieszaną z 2-3 łyżkami wody i sok z cytryny i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu. Przykryj i ostudź. Formę keksową wyłóż przezroczystą folią (powinna wystawać ok. 5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrami, dodaj skórkę z cytryny i ucieraj, aż powstanie gładka masa. Dodaj ser, wymieszaj i delikatnie połącz masę z ubitymi białkami. Połowę masy przełóż do oziębionej formy keksowej, posyp czekoladą i przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj wystającymi brzegami folii. Wstaw na noc do zamrażalnika. Gotowe semifreddo wyjmij z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.

Deser pokrój w plastry, podawaj skropiony sosem malinowym i udekorowany malinami.

Zdjęcie Inmet Keksówka KOPERTOWA 35x12cm 00204 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa ZIELONA 75541
Inmet Keksówka KOPERTOWA 35... Silit Keksówka zamykana 637... Tadar Keksówka silikonowa Z...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Maślane ciasteczka z sokiem malinowym Maślane ciasteczka z sokiem malinowym

Maślane ciasteczka z sokiem malinowym

600 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g masła

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1/2 szklanki soku malinowego

konfitury malinowe do przełożenia ciasteczek

cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i posiekaj z kawałkami schłodzonego masła. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy, szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wytnij szklanką kółka. W połowie kółek wytnij kieliszkiem środek tak, by powstały krążki. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Uwaga! Ciasteczka są różowe i łatwo przeoczyć moment, gdy się zarumienią, trzeba je sprawdzać w czasie pieczenia.

Wystudzone kółeczka posmaruj konfiturami, przykryj krążkami, lekko dociśnij i posyp cukrem pudrem.

Wykonanie i stylizacja: Aneta Kosiba, zdjęcia: Jacek Ura

Zdjęcie Baseballowy Wałek do Ciasta Zdjęcie PRACTIC Wałek do ciasta na wodę z termoregulacją Zdjęcie Silit Wałek stożkowy 769691
Baseballowy Wałek do Ciasta PRACTIC Wałek do ciasta na ... Silit Wałek stożkowy 769691
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.