Świąteczne wypieki

Każdy z nas bez wahania wymieni słodkości, które kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem. Jednak ile domów w Polsce, tyle pomysłów na świąteczne makowce, babki czy pierniki.
Baba ponczowa Baba ponczowa Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Baba ponczowa

6 jajek
250 g (1 i 1/4 kostki) masła
400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
120 g (1/2 szklanki) cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml śmietany 18-22 proc.
1 cytryna (skórka + sok)
100 ml rumu
100 g (1/2 szklanki) cukru

masło do natłuszczenia i bułka tarta do wysypania formy

Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dorzuć skórkę z cytryny i nie przerywając ucierania, dodaj pojedynczo żółtka. Następnie stopniowo dodaj mąkę, a potem śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
Masę przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj poncz: w przegotowanej wodzie (50 ml) rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i rum, wymieszaj i ostudź.
Babkę przed podaniem polej ponczem.

Rada: zamiast skórki otartej z cytryny i soku z cytryny możesz użyć pomarańczy - wówczas również wodę zastąp sokiem pomarańczowym.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Silit Basic Line Tarka do cytryny 7545.7029.01 Zdjęcie SNB Keksówka BLACK 224 Zdjęcie Philips HR 1565/20
Silit Basic Line Tarka do c... SNB Keksówka BLACK 224 Philips HR 1565/20
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Baba piaskowa Baba piaskowa Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Baba piaskowa

6 jajek
250 g (1 i 1/4 kostki) masła
400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
120 g (1/2 szklanki) cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml śmietany 18-22 proc.
1 cytryna (skórka + sok)
50 g (2 łyżki) kakao

Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dorzuć skórkę z cytryny i nie przerywając ucierania, dodaj pojedynczo żółtka. Następnie stopniowo dodaj mąkę, a potem śmietanę. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
Masę podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj przesiane przez sito kakao, wymieszaj. Przełóż jasną masę do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Na nią wylej masę kakaową i widelcem dwa-trzy razy delikatnie zamieszaj (dzięki temu powstanie marmurkowy wzorek). Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.
Babkę przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie Silit Sitko 0022704101 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie BOTTI HM0101
Silit Sitko 0022704101 Silit Keksówka zamykana 637... BOTTI HM0101
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Chałka Chałka Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Chałka

550 g (3 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
125 ml (1/2 szklanki) mleka
1 duże jajko
4 łyżki (1+3) cukru
30 g (2 łyżki) rozpuszczonego masła
100 ml (5 łyżek) wody
1 łyżeczka soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g zimnego masła

Podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły ?pracować?. Jajko utrzyj z resztą cukru na puszystą masę.
Z pozostałej mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wlej do niego wyrośnięty odczyn, wymieszaj, dodaj kogel-mogel, na koniec rozpuszczone masło, sól i ciepłą przegotowaną wodę. Dokładnie i długo wyrabiaj ciasto - powinno odchodzić od ręki. Jeśli używasz miksera, na powierzchni ciasta powinny powstawać pęcherzyki powietrza. Przełóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny).
Po wyrośnięciu ponownie zagnieć ciasto i podziel je na trzy równe części. Z każdej części uformuj wałek i zapleć z nich warkocz. Końce zlep i podwiń pod spód.
Chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Przygotuj kruszonkę, mieszając wszystkie jej składniki. Żółtko wymieszaj z 4 łyżkami wody i pędzelkiem posmaruj wierzch chałki, posyp kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 20-30 minut, aż skórka będzie złocistobrązowa.

Rada: jeśli nie wykorzystasz całej kruszonki, możesz przesypać ją do szczelnego pojemniczka i przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy.


Zdjęcie Fissler Rondelek Hamburg 8115016100 Zdjęcie Sagaform BBQ Ściereczka kuchenna 5015720 Zdjęcie Silikonowy pędzelek (5568)
Fissler Rondelek Hamburg 81... Sagaform BBQ Ściereczka kuc... Silikonowy pędzelek (5568)
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasto a'la ambasador Ciasto a'la ambasador Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Ciasto a'la ambasador

biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30-40 ml naparu kawowego

krem:
1/2 litra mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 żółtka
450 g masła
60 ml likieru kawowego
1 puszka ananasa
1 łyżka ciemnego kakao
200 g bakalii
do udekorowania
1/2 tabliczki (50 g) mlecznej czekolady lub 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej



Przygotuj biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, a potem pojedynczo żółtka. Przerwij ubijanie, dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej prostokątnej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 25 minut. Ostudź i nasącz ostudzoną kawą.
Przygotuj krem: 3/4 mleka zagotuj. W pozostałej 1/2 szklanki mleka wymieszaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Przelej do gotującego się mleka i gotuj około minuty. Zdejmij z ognia i ostrożnie zmiksuj masę z żółtkami. Odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj masło i miksując, stopniowo dodawaj wystudzoną masę. Na końcu dodaj alkohol i wymieszaj.
Przygotuj ciasto: krem podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj drobno pokrojonego ananasa, do drugiej - kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłóż najpierw ciemny krem z bakaliami, a potem jasny z ananasem.
Wierzch ciasta udekoruj startą na tarce czekoladą lub granulkami kawy rozpuszczalnej i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Rada: Zamiast ananasa możesz użyć np. brzoskwini lub wiśni.

Zdjęcie Kela rondel CAILIN 10964 Zdjęcie THK Prostokątna forma do tortów 34x24 OPT5947 Zdjęcie Electrolux Casa ESM1250
Kela rondel CAILIN 10964 THK Prostokątna forma do to... Electrolux Casa ESM1250
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sernik z rosą Sernik z rosą Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Sernik z rosą

ciasto:
300 g (2 szklanki) mąki pszennej
100 g (1/2 kostki) zimnego masła
70 g cukru pudru
1 jajko
60 ml (3 łyżki) śmietany 18-22 proc.

masa serowa:
1 kg białego sera twarogowego
6 jajek
100 g (1/2 kostki) masła
280 g (200+80) cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
50 g miękkich rodzynek
50 g skórki pomarańczowej

Przygotuj ciasto: nożem posiekaj masło z mąką. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Następnie dodaj cukier puder i śmietanę. Szybko zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie za twarde, dodaj odrobinę śmietany, jeśli za miękkie - dosyp mąki. Uformuj kulę, spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i połóż na spód dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Wstaw do lodówki.
Przygotuj masę: masło utrzyj ze 100 g cukru na puszystą masę. Z 4 żółtek i kolejnych 100 g cukru ukręć kogel-mogel i dodaj do masła. Nie przerywając ucierania, dodaj esencję waniliową, a następnie po 2-3 łyżki sera. Mleko wymieszaj z budyniem i dodaj do masy serowej, wymieszaj - już nie ucieraj. Dodaj rodzynki i skórkę pomarańczową oraz pianę ubitą z dwóch białek. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy z ciastem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około godziny. Jeśli ciasto za szybko się zrumieni, zmniejsz temperaturę pieczenia.
Pozostałe białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Pianę wyłóż na gorący sernik. Zwiększ temperaturę do 210 st. C i piecz sernik kolejne 10-15 minut.

Zdjęcie KULSAN Talerzyk deserowy 1121 Zdjęcie Spinwar Forma do pieczenia WYJMOWANE DNO 219 Zdjęcie Electrolux HM 4400 EasyCompact
KULSAN Talerzyk deserowy 1121 Spinwar Forma do pieczenia ... Electrolux HM 4400 EasyCompact
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

Piernik królewski

500 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
50 ml mleka 3,2 proc.
70 g masła
1 jajko
200 g (1 szklanka) cukru
20 ml (1 łyżka) płynnego miodu
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki przyprawy do pierników

krem:
350 ml mleka
200 g (1 szklanka) cukru
200 g (1 kostka) masła
4 żółtka
1 opakowanie budyniu waniliowego

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
100 g orzechów włoskich

Mąkę wymieszaj z przyprawą do pierników, solą i sodą. W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuść masło, dodaj mleko, cukier i miód, wymieszaj, ostudź do temperatury pokojowej.
Do mąki dodaj ostudzony płyn, wyrób i dodaj jajko. Wyrób dokładnie ciasto, podziel na dwie części. Rozwałkuj na równe placki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i piecz około 10 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem: w 1/2 szklanki mleka rozprowadź budyń. Pozostałe mleko zagotuj, dodaj cukier oraz budyń. Zagotuj, zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj, a następnie pojedynczo dodawaj żółtka i ucieraj krem. Odstaw do wystygnięcia.
Gotowym kremem przełóż upieczone placki piernikowe. Udekoruj polewą czekoladową (połamane tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej) i posiekanymi orzechami.

Piernik z bakaliami Piernik z bakaliami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Piernik z bakaliami

375 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
125 g rozpuszczonego masła
100 g (1 szklanka) cukru
125 ml (1/2 szklanki) przegotowanej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml (3 łyżki) miodu
3 łyżki kakao
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanych lub utłuczonych goździków

50 g skórki pomarańczowej
50 g miękkich rodzynek
50 g posiekanych migdałów bez skórki
50 g posiekanych suszonych fig

W rondlu o grubym dnie z cukru przygotuj karmel. Zdejmij z ognia, dolej wodę, wymieszaj i ponownie postaw na ogień, zagotuj. Dodaj miód oraz kakao - tylko podgrzej i odstaw do wystygnięcia.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i goździkami. Dodaj ostudzoną masę karmelową i dokładnie wymieszaj, potem dolej rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec dosyp bakalie i całość delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do kwadratowej formy lekko natłuszczonej i wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i piecz około godziny. Wyjmij i ostudź.
Piernik przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Strucla z jabłkami Strucla z jabłkami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Strucla z jabłkami

ciasto:
500 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
250 ml (1 szklanka) mleka
4 żółtka
120 g masła
150 g (3/4 szklanki) cukru
30 g świeżych drożdży
sól

nadzienie:
300 g jabłek (najlepiej szarej renety)
250 g cukru pudru
50 g (2 łyżeczki) żelatyny

żółtko do posmarowania ciasta

lukier:
350 g cukru pudru
2 białka
sok z 1/2 cytryny

Przygotuj ciasto: podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły ?pracować?. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę. Z pozostałej przesianej mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wlej do niego wyrośnięty odczyn, wymieszaj, a następnie dodaj kogel-mogel. Wyrób ciasto, a na koniec dodaj rozpuszczone masło i sól. Dokładnie i długo wyrabiaj ciasto - powinno odchodzić od ręki. Jeśli używasz miksera, na powierzchni ciasta powinny powstawać pęcherzyki powietrza.
Przełóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny).
Przygotuj nadzienie: żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Jabłka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i przesmażaj ok. 5 minut. Żelatynę odsącz z wody, dodaj do jabłek i wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie na lnianej ściereczce cienko rozwałkuj je w prostokąt. Rozłóż na nim usmażone jabłka - zachowaj ok. 1,5 cm wolnych brzegów. Delikatnie, wspomagając się ściereczką, zwiń całość w roladę. Ostrożnie przełóż struclę spojeniem ciasta do dołu na wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczoną blachę. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Żółtko wymieszaj z 4 łyżkami wody i pędzelkiem posmaruj wierzch strucli. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 40 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj lukier, mieszając wszystkie jego składniki, i udekoruj nim struclę.

Rada:
do jabłek możesz dodać cynamon i goździki, wtedy strucla będzie bardziej aromatyczna.

Krucha fantazja z wiśniami Krucha fantazja z wiśniami Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Krucha fantazja z wiśniami

ciasto:
200 g (1 kostka) zimnego masła
400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 żółtek
40 ml (2 łyżki) śmietany 18-22 proc.
100 g cukru pudru

nadzienie:
200 g mrożonych wiśni
50 g mąki ziemniaczanej
100 g (1/2 szklanki) cukru
100 g płynnego miodu
50 ml czerwonego słodkiego wina

cukier puder do posypania ciasta

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło posiekaj nożem z mąką, następnie dodaj żółtka i wyrabiaj ciasto. Potem w kolejności cukier puder i śmietanę. Szybko zagnieć elastyczne ciasto (jeśli będzie za twarde - dodaj odrobinę śmietany, jeśli za miękkie - dosyp mąki). Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na równe placki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczoną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz około 40 minut, aż placki będą złociste. Ostudź.
Przygotuj nadzienie: rozmrożone wiśnie wraz z sokiem przełóż do rondla o grubym dnie, dodaj wino i cukier. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 5 minut, aż płyn się zredukuje o połowę, i dodaj miód. Mąkę rozprowadź w 1/4 szklanki wody, dodaj do wiśni. Gotuj jeszcze 2-3 minuty i zdejmij z ognia, przestudź.
Wiśniowym nadzieniem przełóż placki, wierzch przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Makowiec Makowiec Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Makowiec

450 g (3 szklanki) mąki pszennej
375 ml (1 i 1/2 szklanki) mleka 3,2 proc.
50 g (1/4 kostki) masła
110 g cukru
30 g świeżych drożdży
2 jajka (całe)
szczypta soli

1 puszka (ok. 1 kg) gotowej masy makowej
100 g miękkich rodzynek
100 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanej skórki pomarańczowej
płynny miód (opcjonalnie)

Przygotuj ciasto: podgrzej mleko, wymieszaj z łyżką cukru, rozkruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Odstaw, żeby drożdże zaczęły ?pracować?. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę.
Z pozostałej mąki uformuj kopczyk i zrób w nim dołek. Wlej do niego wyrośnięty odczyn, wymieszaj, a następnie dodaj kogel-mogel, rozpuszczone masło i sól. Dokładnie i długo wyrabiaj ciasto - powinno odchodzić od ręki. Jeśli używasz miksera, na powierzchni ciasta powinny powstawać pęcherzyki powietrza. Przełóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (1-1,5 godziny).
Wymieszaj masę makową z bakaliami. Jeśli jest bardzo ścisła, dodaj trochę miodu.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie na lnianej ściereczce dość cienko rozwałkuj je w prostokąt (nie za cienko, żeby ciasto się nie przerywało). Rozłóż na nim masę makową - zachowaj około 1,5 cm wolnych brzegów. Delikatnie, wspomagając się ściereczką, zwiń całość w roladę. Ostrożnie przełóż makowiec spojeniem ciasta do dołu do prostokątnej formy keksówki - lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Makowiec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 35-40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy. Wyjmij, ostudź i polukruj lub przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto kajmakowe Ciasto kajmakowe Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Ciasto kajmakowe

ciasto:
500 g (3 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
250 g (2 szklanki) cukru pudru
150 g płynnego miodu
100 g (1/2 kostki) masła
2 jajka
50 g (2 łyżki) kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

500 ml (2 szklanki) schłodzonej śmietanki 30 lub 36 proc.
1 puszka (ok. 500 g) skondensowanego słodzonego mleka
100 g uprażonych dowolnych orzechów

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z sodą i solą. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie, nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj po jednym jajku oraz miód. Do masy partiami dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto. Podziel je na dwie równe części, do jednej dodaj kakao, wymieszaj i zawiń w folię spożywczą.
Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie natłuść. Rozwałkuj jasne ciasto i przełóż do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Wyjmij z pieca, odstaw na 3 minuty i ostrożnie wyjmij z formy. Foremkę ponownie wyłóż pergaminem, natłuść, przełóż do niej rozwałkowane ciasto z kakao i upiecz jak poprzednie. Wyjmij i ostudź.
Puszkę mleka przełóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby pokryła puszkę. Doprowadź do wrzenia i gotuj minimum 2 godziny, uzupełniając poziom wody. Odstaw w wodzie do wystygnięcia (nie otwieraj puszki od razu - to niebezpieczne, bo gorący karmel może cię poparzyć!).
Śmietankę ubij na sztywno i przełóż nią placki. Wierzch udekoruj kajmakiem i posiekanymi orzechami

Rada: kakao możesz zastąpić 3 łyżeczkami kawy rozpuszczalnej. Do dekoracji zamiast orzechów możesz użyć mieszanki bakalii lub specjalnych świątecznych dekoracji spożywczych, np. gwiazdek czekoladowych.

 

 

Przepisy i wykonanie potraw Zbigniew Kurleto, stylizacja Monika Giza, zdjęcia Łukasz Giza

Więcej o:
Komentarze (12)
Świąteczne wypieki
Zaloguj się
  • angharad

    Oceniono 20 razy 8

    Jeśli to są świąteczne przeboje, to ja chyba zupełnie inne święta obchodzę....
    Na Boże Narodzenie muszą być: Pierniczki lukrowane (cudne, wyjątkowe, zachwycające wyglądem i smakiem) Sernik albo serniki (różne rodzaje), makowiec - strucla drożdżowa z makiem i bakaliami ( u nas raczej symbolicznie bo tylko ja lubię ale być musi) i baba drożdżowa z rodzynkami (taka tradycyjna, rosnąca w dzieży, nie jakieś szybkie i łatwe wynalazki). Ogólnie wszystkie te nowoczesne wynalazki z kremem, wiśniami, Bóg wie czym jeszcze, to nie na Święta.

  • db192

    Oceniono 9 razy 7

    upiekłam babkę piaskową, żeby przypomnieć sobie smak dzieciństwa (bo świątecznym wypiekiem ta baba nie jest) wg tego przepisu. 1. w produktach jest sok z cytryny, a w przepisie go nie ma, więc nie wiadomo - dodawać, a jeśli tak to kiedy i do czego? 2. po zamieszaniu widelcem ciasta baba chyba nie ma takiego wyglądu jak na zdjęciu? 3. ciasto wyszło za mało słodkie, a ja należę do tych, którzy dają cukru mniej niż w przepisach (tu dałam dokładnie tyle, ile w przepisie) - więc chyba coś nie tak 4. i najważniejsze - niestety wyszedł zakalec. Wydaje mi się, że pieczenie tej ilości ciasta 45 min. to trochę za krótko. Warto też by było podawać w jakiej wielkości formie piec ciasto, też często przydaje się info czy składniki mają mieć temperaturę pokojową itd.

  • magellan123456

    Oceniono 6 razy 6

    Niestety ale przepis nie wypał - robi się zakalec. Wszystkie wady jak napisał przedmówca db192.

  • Gość: ja

    Oceniono 7 razy 5

    piernik krolewski ma się upiec w 10 minut przy 120 stopniach? nierealne! poprawcie błędy

  • Gość: Anka70

    Oceniono 6 razy 4

    Jak się może nie udać piaskowiec, to ten właśnie tak. Zastanawiałam się przez chwilę czy Agora zwróci mi pieniądze za 6 jajek i masło...resztę im daruję. Dramat!! Albo specjalność dla chętnych na zbity, jędrny zakalec. Bardzo prosimy wydawców gazetki PALCE LIZAĆ, żeby sprawdzali najpierw co nam proponują i w jaki sposób podane przepisy (sok z cytryny się ulotnił???).

  • minkat

    Oceniono 2 razy 2

    @calidris

    u mnie robi sie sernik i makowiec. kutii w zyciu na zywo nie widzialam.

  • ichi51e

    Oceniono 4 razy 2

    dychawiczne i zdechlakowate jakies sa te wszystkie ciasta.

  • angharad

    Oceniono 2 razy 0

    @amu-am
    Prawda. Baba to baba. Ma stać na stole i pysznić się wyglądem. Nie jakieś podłużne nie-wiadomo-co. A sernik najlepiej okrągły. Też ma się pysznić!

  • massajka

    Oceniono 2 razy 0

    @calidris
    Kutii się nie piecze a artykuł mówi o świątecznych wypiekach

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX