Piernikowe ciasta

Pyszne miękkie pierniki to pomysł na niezobowiązujący prezent. Z kruchych możesz przygotować ozdoby na choinkę, a jeśli  zrobisz ich więcej - przydadzą się jako spód sernika. Klasyczne piernikowe ciasto podaj na zakończenie kolacji wigilijnej.
Sernik orzechowy na piernikowym spodzie Sernik orzechowy na piernikowym spodzie Fot. Sławomir Smolarek

Sernik orzechowy na piernikowym spodzie

spód:
250 g pierniczków (cienkich, kruchych lub ciasteczek korzennych)
100 g płatków migdałowych
1/4 szklanki brązowego cukru
70 g roztopionego masła lub margaryny

masa:
2 opakowania (900 g) kremowego białego serka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietanki 30 proc.
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 jajka
pralinka orzechowa (patrz przepis poniżej)

pralinka orzechowa:
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
1 szklanka orzechów laskowych uprażonych na suchej patelni i obranych ze skórki.

Przygotuj pralinkę orzechową:
W rondlu o grubym dnie wymieszaj cukier i wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększ gaz i podgrzewaj, aż cukier będzie złocisty i zacznie się karmelizować. Dodaj orzechy w całości i mieszaj garnkiem, tak aby całe pokryły się karmelem. Ostrożnie wylej masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do zastygnięcia. Wystudzony karmel połam na mniejsze kawałki, przełóż do grubej plastikowej torebki i rozkrusz wałkiem.
Przygotuj spód: Pierniczki rozdrobnij wałkiem lub zmiksuj w blenderze z migdałami i brązowym cukrem, do masy dodaj roztopione masło lub margarynę i wymieszaj. Masą wylep dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15 min. Wyjmij z pieca i wystudź bez wyjmowania z formy. Następnie tortownicę owiń podwójną warstwą folii aluminiowej, bo sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.
Przygotuj masę: Odłóż około 1/2 szklanki pralinki orzechowej, pozostałą część zmiksuj na proszek. Serek ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę, śmietankę i esencję, całość dokładnie ubij. Nie przerywając ubijania, pojedynczo dodaj jajka. Na koniec dodaj zmiksowaną pralinkę i delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż na podpieczony spód, tortownicę zabezpieczoną folią aluminiową wstaw do większego naczynia i wlej tyle wrzątku, aby woda sięgała połowy wysokości tortownicy. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C  i piecz ok. 1 godz. 20 min, uzupełniając wodę, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Po upieczeniu ciasto wystudź, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 6 godz. (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posyp sernik odłożoną pralinką.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Pierniczki na choinkę Pierniczki na choinkę Fot. Sławomir Smolarek

Pierniczki na choinkę

125 g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki płynnego miodu
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do wałkowania
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na jakieś 30 min.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wycinaj pierniczki - jeśli mają być na choinkę, pamiętaj o wycięciu dziurki do zawiązania wstążki (ja używam plastikowych rurek do picia).
Gotowe pierniczki układaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu, bo pierniczki rosną podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 8-10 min, aż będą złocistobrązowe. Po wyjęciu z pieca pierniczki są miękkie - twardnieją w miarę stygnięcia (sprawdzą się też jako spód do świątecznego piernika).
Wystudzone pierniczki udekoruj według własnego uznania - możesz je polukrować, oblać polewą czekoladową, użyć kolorowych spożywczych pisaków i posypek.

Zdjęcie Lekue Gingerman 0210200R01 Zdjęcie Smolik Foremki / Wykrawacze do ciastek i pierników metalowe GWIAZDY 3szt Zdjęcie Tadar Foremki do Ciastek i Pierników Plastikowe Kwiatki 5szt
Lekue Gingerman 0210200R01 Smolik Foremki / Wykrawacze... Tadar Foremki do Ciastek i ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Miękkie pierniczki orzechowe Miękkie pierniczki orzechowe Fot. Sławomir Smolarek

Miękkie pierniczki orzechowe

1 szklanka brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
50 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki orzechów laskowych
3/4 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych goździków
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej lub drobno posiekanych suszonych moreli

Orzechy laskowe i płatki migdałowe zmiksuj na proszek lub zmiel w maszynce. W dużej misce wymieszaj mąkę z orzechami, kakao, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z cukrem i miodem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jajku. Zmniejsz obroty miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową.
Wilgotną dłonią formuj z masy kulki i układaj je, lekko spłaszczając, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 15 min, a następnie wystudź. Ostudzone pierniczki możesz polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Rada: cynamon, imbir i goździki możesz zastąpić gotową mieszanką do pierników

Zdjęcie Curver Miska kuchenna komplet 3szt 3411 Zdjęcie Tadar Miska WYSOKA 75127 Zdjęcie THERMOHAUSER Miska kuchenna nierdzewna 0,7 l śr. 16cm do mikrofali
Curver Miska kuchenna kompl... Tadar Miska WYSOKA 75127 THERMOHAUSER Miska kuchenna...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Piernik Piernik Fot. Sławomir Smolarek

Piernik

115 g miękkiego masła lub margaryny
2/3 szklanki melasy lub płynnego miodu gryczanego
2/3 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki startego świeżego korzenia imbiru
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki gorącej wody
masło lub margaryna do natłuszczenia foremki

150 g dżemu pomarańczowego
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

W misce wymieszaj mąkę z sodą, cynamonem, zielem angielskim i solą.
Miękkie masło lub margarynę ubij mikserem z melasą (lub miodem) i brązowym cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj stopniowo po jednym jajku, na koniec dodaj starty imbir. Zmniejsz prędkość miksera i porcjami wsypuj przygotowaną mąkę, aż masa będzie jednolita. Następnie dodaj gorącą wodę i ponownie ubij (uwaga - masa może wyglądać jak zważona). Przełóż płynne ciasto do kwadratowej formy o boku 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i  piecz ok. 35-40 min, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i  wystudź na kratce.
Podgrzej śmietankę i cały czas mieszając rozpuść w niej połamaną czekoladę. Piernik przekrój i przełóż dżemem. Gotową przestudzoną polewą posmaruj piernik i udekoruj posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Przepisy i wykonanie Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Sławomir Smolarek

Zdjęcie Eldom WRK1100 Zdjęcie Kenwood KMX97 Zdjęcie Severin KM 3890
Eldom WRK1100 Kenwood KMX97 Severin KM 3890
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Piernikowe ciasta
Zaloguj się
  • db192

    Oceniono 2 razy 0

    ciasto na pierniczki zrobione wg tego przepisu jest bardzo kruche i słabo daje się to wałkować i cokolwiek z tego wykroić. ale jak już się uda, to upiecze się w miarę fajne ciasteczko. na mój gust można dosypać jeszcze cynamonu. poza tym nie ma tu jajka (w pierniczkach dla dzieci z tego samego numeru już jest) - więc może o to chodzi

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX