Smaczne przekąski

Co zrobić z niewykorzystanym opakowaniem śledzi, masą makową po wigilijnych kluskach, resztką ciasta drożdżowego? Wystarczy dodać kilka prostych składników i smaczna przekąska gotowa.
Sałatka z fasolki i pieczonej dyni Sałatka z fasolki i pieczonej dyni Fot. Sławomir Smolarek

Sałatka z fasolki i pieczonej dyni

1 kg dyni hokkeido lub piżmowej
1/2 kg pomidorków koktajlowych
2 puszki (400 g) białej fasolki cannellini
sól
pieprz

sos:
2 szalotki
1 łyżka musztardy typu Dijon
4 łyżki czerwonego octu winnego
1 pęczek bazylii
4 łyżki oliwy

Dynię umyj i pokrój w grubą kostkę (jeśli używasz hokkeido, nie musisz jej obierać ze skórki). Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz 20 minut. Po tym czasie na blachę dodaj pomidorki koktajlowe (większe przekrój na pół), zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz jeszcze 15 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj sos: szalotki drobno posiekaj, przełóż do miski i wymieszaj z musztardą, octem i posiekaną bazylią. Dodaj 4 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i całość wymieszaj. Sos możesz także zrobić w blenderze, miksując wszystkie jego składniki.
Na dużym półmisku rozłóż odsączoną fasolkę, dodaj dynię z pomidorami, polej sosem i posyp posiekanymi listkami bazylii.

Zdjęcie Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia Zdjęcie Skeppshult Forma do pieczenia 0800-2 Zdjęcie Tescoma Blacha do pieczenia płaska DELICIA
Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia Skeppshult Forma do pieczenia Tescoma Blacha do pieczenia
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem Fot. Sławomir Smolarek

Kubeczki z ciasta filo z boczkiem i parmezanem

przepis na 12 sztuk

70 g wędzonego boczku (może być w plasterkach)
4 dymki (białe i zielone części)
4 duże jajka
25 g tartego sera typu parmezan
50 g roztopionego masła
6 płatów ciasta filo

Ciasto filo pokrój na kwadraty o boku 8 cm (potrzebujesz 48 kwadratów). Uwaga! Po pokrojeniu przykryj ciasto czystą ściereczką kuchenną - w przeciwnym razie straci plastyczność, wysuszy się i zacznie się kruszyć.
Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj posiekaną dymkę i smaż dalej, aż zmięknie. Zdejmij z ognia i ostudź.
W dużej misce ubij jajka, dodaj starty parmezan i przestudzoną dymkę z boczkiem.
Foremkę do 12 muffinek natłuść masłem. Wycięte kwadraty ciasta filo pędzelkiem posmaruj roztopionym masłem i układaj po 4 jeden na drugim, aby przypominały kształtem gwiazdki. Przełóż do formy tak, aby z ciasta powstały kubeczki. Nakładaj w nie porcję masy jajecznej. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz 15-20 minut, aż masa się zetnie, a ciasto będzie złociste.
Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie Hendi Patelnia 627709 Zdjęcie Hendi Patelnia 627716 Zdjęcie Patelnia Le Creuset 96200224001000
Hendi Patelnia Hendi Patelnia Patelnia Le Creuset
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Sałatka śledziowo-ziemniaczana Sałatka śledziowo-ziemniaczana Fot. Sławomir Smolarek

Sałatka śledziowo-ziemniaczana

750 g małych ziemniaków sałatkowych
250 g filetów śledzia w oleju
4 średnie ogórki kiszone
4 łyżki kaparów w zalewie
1 szalotka
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
3-4 łyżki majonezu

Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach. Odlej, ostudź, pokrój na cząstki. Śledzie odsącz z oleju i pokrój w niewielkie kawałki. Ogórki pokrój w półplasterki, cebulę posiekaj.
Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw na pół godziny do lodówki.

Zdjęcie LUBIANA SALATERKA 165 - ARKADIA Zdjęcie Salaterka 121256 Zdjęcie Salaterka 121876
LUBIANA SALATERKA Salaterka Salaterka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pikantne paluszki serowe Pikantne paluszki serowe Fot. Sławomir Smolarek

Pikantne paluszki serowe

1 opakowanie (ok. 400 g) ciasta francuskiego
80 g startego sera typu parmezan
ostra lub łagodna papryka do smaku

Na dużej desce rozsyp równomiernie połowę sera. Rozwiń na nim płat ciasta francuskiego i posyp pozostałym parmezanem. Delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość ok 3-4 mm. Przekrój płat wszerz na pół, a następnie na paski szerokości ok. 10 mm.
Każdy pasek mocno zwiń wokół osi w cienkie rurki i rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo paluszki podczas pieczenia będą rosły. Posyp papryką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz ok. 10-15 min, aż paluszki ładnie wyrosną i będą złociste. Wyjmij z pieca i całkowicie ostudź na papierze.
Przechowuj w szczelnym pojemniku do 2 dni.

Zdjęcie Lurch Deska do krojenia pochyła Zdjęcie Tramontina Deska 10048/070 Zdjęcie Wojdrew Deska do krojenia prostokątna duża 00187
Lurch Deska do krojenia Tramontina Deska Wojdrew Deska do krojenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Placuszki z cukinii i marchwi Placuszki z cukinii i marchwi Fot. Sławomir Smolarek

Placuszki z cukinii i marchwi

1 duża cukinia
2 duże marchwie
2 cebulki dymki (razem ze szczypiorem)
skórka otarta z cytryny
1 jajko
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka
mielone ziarna kolendry
sól
pieprz

olej do smażenia

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchwie obierz, umyj i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymkę ze szczypiorem drobno posiekaj.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dopraw solą, pieprzem i mielonymi lub utłuczonymi w moździerzu ziarnami kolendry. W drugiej misce ubij trzepaczką lub mikserem mleko z jajkiem i skórką z cytryny. Połącz suche składniki z mokrymi i chwilę ubijaj, żeby się tylko połączyły. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany (jeśli jest za rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli za gęste ? dolej mleka). Dodaj cukinię, marchew i dymkę. Odstaw do lodówki na pół godziny.
W głębokiej patelni rozgrzej olej. Łyżką wazową porcjami smaż placuszki z dwóch stron, aż będą złociste. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z kwaśną śmietaną lub zielonym sosem (patrz przepis dalej).

Zdjęcie FRABOSK Patelnia 4 serca 24 cm Zdjęcie Garneczki Patelnia 75446 Zdjęcie Olkusz Patelnia do jajek i placuszków OLKUSKA 56442
FRABOSK Patelnia do placuszków Garneczki Patelnia do placuszków Olkusz Patelnia do placuszków
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zielony dip z warzywami Zielony dip z warzywami Fot. Sławomir Smolarek

Zielony dip z warzywami

1/2 pęczka świeżej mięty
1/2 pęczka świeżej bazylii
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
125 ml gęstego jogurtu
1/2 opakowania (ok. 140 g) sera typu feta
1/3 szklanki oliwy
sól
pieprz

4 marchwie
1/2 cukinii
1 żółta papryka

Przygotuj dip: zmiksuj blenderem zioła z czosnkiem i sokiem z cytryny. Nie przerywając miksowania, stopniowo dolej oliwę, następnie ser i na koniec jogurt. Dopraw solą i pieprzem.
Marchew obierz. Warzywa umyj i pokrój w słupki.
Warzywa podawaj z dipem.
Rada: Zielony sos świetnie smakuje też jako dodatek do placuszków cukiniowo-marchwiowych.

Zdjęcie Dip 72627 Zdjęcie Mini dip 72622 Zdjęcie Mini dip 72623
Dip Mini dip Mini dip
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Dip tuńczykowy z kaparami Dip tuńczykowy z kaparami Fot. Sławomir Smolarek

Dip tuńczykowy z kaparami

2 puszki tuńczyka w oleju lub zalewie
1 opakowanie (ok. 130-150 g) naturalnego kremowego serka
2 łyżki kaparów
12 dużych czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 dużej czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanej bazylii
sól
pieprz

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Oliwki, kapary i czosnek drobno posiekaj. Odsącz tuńczyka (jeśli używasz tuńczyka w zalewie, dodaj 2 łyżki oliwy.
W misce wymieszaj rybę z oliwkami, kaparami, sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, cebulą i bazylią. Dodaj serek i całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krakersami, grzankami lub jako pastę do kanapek.

Zdjęcie 3 way dip bowl, ideal for dips and snacks Zdjęcie RAK Naczynie na dip 0,05 l, Minimax OPCU05 Zdjęcie Zodiac Orion Divided Dip Dish White
3 way dip bowl, ideal for dip RAK Naczynie na dip Zodiac Orion Divided Dip
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Koreczki śledziowe Koreczki śledziowe Fot. Sławomir Smolarek

Koreczki śledziowe

250 g filetów śledziowych w oleju
2 duże cebule
2 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
cukier (opcjonalnie)
100 g rodzynek
sól
wykałaczki

Filety odsącz z oleju i pokrój w małe prostokąty. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę, zeszklij na patelni na oleju. Delikatnie posól. Dodaj koncentrat ? jeśli jest bardzo kwaśny, dosłodź cukrem. Dodaj rodzynki, wymieszaj i dolej ok. 1/3 szklanki wody. Duś ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i wystudź.
W dużym słoiku lub szklanej misce układaj warstwy śledzia i sosu, dociśnij. Wstaw do lodówki na noc.
Podawaj rozłożone na półmisku lub przygotuj koreczki śledziowe.

Zdjęcie Talerz plastikowy ozdobny 33x50 122200 Zdjęcie Talerz plastikowy ozdobny 33x50 122202 Zdjęcie Talerz plastikowy ozdobny ? 33 cm 122169
Talerz plastikowy ozdobny Talerz plastikowy ozdobny Talerz plastikowy ozdobny
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grzanki z jajkiem i bekonem Grzanki z jajkiem i bekonem Fot. Sławomir Smolarek

Grzanki z jajkiem i bekonem

24 kromki bagietki
2-3 łyżki oliwy
8 cienkich plastrów boczku
4 jajka
szczypiorek
majonez
sól
pieprz


Bagietkę pokrój na kromki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 15 min, aż się zrumienią.
Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w szóstki (lub plasterki). Plastry boczku zrumień na patelni, aż będą chrupkie i tłuszcz się wytopi. Pokrój na kawałki.
Każdą kromkę posmaruj majonezem, na to ułóż boczek, kawałek jajka, ponownie boczek i odrobinę majonezu. Dopraw solą, pieprzem i udekoruj szczypiorkiem.

Zdjęcie SEVERIN EK 3050 Zdjęcie Severin EK 3127 Zdjęcie Unold 38641
SEVERIN EK urządzeni do gotowania jejk Severin EK do gotowania jejek Unold do gotowania jajek
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Krem czekoladowo-kawowy Krem czekoladowo-kawowy Fot. Sławomir Smolarek

Krem czekoladowo-kawowy

2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
100 ml kawy espresso
4 łyżki (60 ml) rumu, brandy lub amaretto
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30 proc.

dodatkowo do podania:
150 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżki cukru
kakao do posypania

Czekoladę połam na kawałki i wymieszaj z gorącą kawą i alkoholem. 250 ml śmietanki podgrzewaj do momentu, aż prawie się zagotuje. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie kremowa i jedwabista.
Krem przełóż do 6 małych filiżanek - takich jak do espresso - i wstaw do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na noc. Przed podaniem ubij pozostałą śmietankę (150 ml) z 2 łyżkami cukru. Na każdej porcji kremu połóż porcję ubitej śmietanki i posyp kakao, tak aby wyglądały jak kawa cappuccino.

Zdjęcie PO: Ring - Filiżanki do Espresso - Kubeczki 60 ml 620 Zdjęcie PO: Ring - Filiżanki do Espresso - Kubeczki 60 ml - Bird Nest 627 Zdjęcie PO: Ring - Filiżanki do Espresso - Kubeczki 60 ml - Illusion 629
PO: Ring - Filiżanki do Espresso PO: Ring - Filiżanki do Espresso PO: Ring - Filiżanki do Espresso
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pucharki waniliowo-malinowe Pucharki waniliowo-malinowe Fot. Sławomir Smolarek

Pucharki waniliowo-malinowe

2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżeczki cukru pudru

300 g mrożonych malin
1 łyżka cukru pudru
200 g ciasta drożdżowego (lub 2 małe babki panettone)
150 ml wiśniówki
500 ml sosu waniliowego lub budyniu waniliowego
300 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp migdały i posyp dwiema łyżeczkami cukru pudru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 5-7 minut, aż migdały będą złociste. Wystudź.
Maliny rozmroź i zmiksuj z 1 łyżką cukru pudru na gładką masę. Jeśli przeszkadzają ci pestki, przetrzyj mus przez gęste sito.
Ciasto pokrój w kostkę. Do 6 kieliszków lub pucharków włóż kilka kostek ciasta, skrop sherry, następnie dodaj po 2 łyżeczki musu malinowego. Na mus nałóż po 2 łyżki kremu waniliowego lub budyniu. Następną warstwę układaj analogicznie, kończąc kremem.
Schłodzoną śmietankę ubij i na każdej porcji deseru połóż po łyżce. Pucharki wstaw do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.

Zdjęcie Glasmark Pucharek na lody ristorante classic OPT1305 Zdjęcie Hrastnik Hip N01030117 Zdjęcie THK Pucharek do lodów 300ml OPT4158
Glasmark Pucharek na deser. Hrastnik Hip pucharek THK Pucharek doeserowy
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Łamańce z makiem Łamańce z makiem Fot. Sławomir Smolarek

Łamańce z makiem

90 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka mielonego imbiru
200 g mąki  pszennej + dodatkowa do wałkowania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki uprażonych płatków migdałowych do dekoracji

1 mała puszka masy makowej
cukier puder

Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajko i ponownie ubij. Do masy dodaj imbir, mąkę, proszek do pieczenia, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodaj więcej mąki. Z ciasta uformuj dysk, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie oprósz go mąką, rozwałkuj na grubość około 3-4 mm, a następnie wycinaj foremkami dowolne kształty.
Ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 8-12 minut, aż ciasteczka będą złociste. Wyjmij i wystudź.
Wilgotną ręką z masy makowej rób kuleczki wielkości wiśni i układaj po jednej na każdym ciasteczku. Przed podaniem oprósz ciasteczka cukrem pudrem i udekoruj prażonymi płatkami migdałowymi.

Zdjęcie 2 PUSZKI - POJEMNIKI NA CIASTKA - Katie Alice - SHABBY CHIC Zdjęcie Creative Tops PUSZKA NA CIASTKA - Iced Fancies Zdjęcie Omada Pojemnik na ciastka M4230PR
2 PUSZKI - POJEMNIKI NA CIASTKA Creative Tops PUSZKA NA CIASTKA Omada Pojemnik na ciastka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (7)
Smaczne przekąski
Zaloguj się
  • Gość: I_wona

    Oceniono 51 razy 49

    faktycznie, po Świętach zostało mi najwięcej parmezanu i dyni !!!! :)))))))))))

  • ciotka_ltd

    Oceniono 17 razy 11

    Jak widze, bezczelnosc redaktorow tego portalu przekracza wszelkie granice wszelkiej przyzwoitosci. Juz rok temu im przysranpo, ze te przepisy z poswiatecznych resztek maja sie nijak do tych resztek (chyba, ze po Kuczkach w Hajfie), a nawet jakichkolwiej resztek. I co? Rok pozniej powtorka tego samego chlamu z tymi samymi bledami.
    Niektore przepisy moze i ciekawe, ale tu mialo byc o wykorzystaniu poswiatecznych resztek, do jasnej Anieli!.
    Dlaczego po swietach na stronach kazdego brytyjskiego marketu moglam znalezc po kilkanascie przepisow na resztki z indyka, resztki pieczonych kasztanow i warzyw, resztki deski serow, resztki czerstwiejacej babki drozdzowej etc, ale nie na tym portalu?
    Poza mylacym tytulem - przepisowa plaza.:)

  • Gość: mwzwm

    Oceniono 10 razy 6

    Potrawy z resztek to super pomysł dla tubylców na zielonej wyspie

  • piesuczka

    Oceniono 5 razy 3

    To chyba przepisy dla sprzataczki u Kulczyka, bo te resztki parmezanu, kaparow itd. maja sie nijak do resztek ze stolow moich rodakow.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX