S這dkie podarunki

Szukacie pomys逝 na oryginalny miko豉jkowy prezent dla rodziny, sympatii, szefa, s御iadki? Najlepsze rozwi您anie to w豉snor璚znie zrobione s這dko軼i, oryginalne, niedrogie i naprawd od serca. Jeden warunek - musz by te 豉dnie i ciekawie zapakowane. Ale to ju temat na inny poradnik.
Mini babeczki panettone Mini babeczki panettone Fot. MARCIN URBAN

Mini babeczki panettone

15 sztuk

250 g m彗i
20 g dro盥篡
50 g cukru
50 ml ciep貫go mleka
sk鏎ka otarta z 1 cytryny
sk鏎ka otarta z 1 pomara鎍zy
100 g mi瘯kiego mas豉
1 jajko
2 鄴速ka
80 g kandyzowanych owoc闚
50 ml rumu
80 g rodzynek
80 g p豉tk闚 migda這wych
4 造磬i cukru pudru


M彗 przesiej do miski i w 鈔odku zr鏏 do貫k. Dro盥瞠 pokrusz i wymieszaj z 造磬 cukru i ciep造m mlekiem, wlej do m彗i, przykryj i odstaw w ciep貫 miejsce na 15 minut do wyro郾i璚ia.
Nast瘼nie dodaj sk鏎k cytrynow i pomara鎍zow, reszt cukru, mas這, jajko i 鄴速ka. Wszystko zagnie tak, by powsta這 elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciep貫 miejsce na godzin do wyro郾i璚ia.
Kandyzowane owoce drobno posiekaj, razem z rodzynkami zalej je rumem i podgrzej, a nast瘼nie pozostaw do nasi彗ni璚ia. P豉tki migda這we upra na z這ty kolor, opr鏀z je cukrem pudrem i skarmelizuj.
Foremki sufletowe wy堯 papierem do pieczenia tak, aby papier wystawa ponad foremk. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C.
Zagnie ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i migda豉mi. Z ciasta uformuj kulki i wk豉daj do foremek. Pozostaw na 10 minut do wyro郾i璚ia. Piecz 45 minut.

Zdj璚ie Silikomart Foremki silikonowe Muffinki Serca Muffiny CUP03 Zdj璚ie Tescoma Delicia 623222 Zdj璚ie TESCOMA DELICIA PAPILOTKI 630604
Silikomart Foremki silikono... Tescoma Delicia 623222 TESCOMA DELICIA PAPILOTKI 6...
Sprawd ceny ? Por闚naj ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
Greckie ciasteczka migda這we Greckie ciasteczka migda這we Fot. MARCIN URBAN

Greckie ciasteczka migda這we

25-30 sztuk

225 g mi瘯kiego mas豉
55 g cukru pudru
1 鄴速ko
1 造磬a w鏚ki
350 g maki pszennej
115 g mielonych migda堯w
cukier puder do posypania


Mas這 utrzyj z cukrem pudrem na puszyst mas, ucieraj帷 dodaj 鄴速ko, w鏚k, m彗 i migda造 (powinno powsta mi瘯kie, spr篹yste ciasto). Z ciasta odrywaj kawa趾i i formuj kszta速 przypominaj帷y kie豚ask d逝go軼i oko這 7 cm. Palcami uformuj ksi篹yc i delikatnie sp豉szcz. U堯 ciastka na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasteczka piecz przez 15 minut, a stwardniej i si zarumieni.
Na du膨 blach przesiej przez sito warstw cukru pudru. Kiedy ciastka troch przestygn, u堯 je na cukrze bardzo ciasno i obficie posyp z g鏎y. odstaw na 4 godziny.
Obsyp ciasteczka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkni皻ym pude趾u.

Zdj璚ie Berghoff Earthchef 3600534 Zdj璚ie Domotti Sitko MARCEL 96595 Zdj璚ie Nuova R2S PUSZKA NA CIASTKA, HERBATNIKI - Vintage Home Collection (080 VHCB)
Berghoff Earthchef 3600534 Domotti Sitko MARCEL 96595 Nuova R2S PUSZKA NA CIASTKA...
Por闚naj ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
Marcepanowe gruszki Marcepanowe gruszki Fot. MARCIN URBAN

Marcepanowe gruszki

20 sztuk

200 g m彗i migda這wej
100 g cukru pudru
2 造磬i kaszy manny
1 rozm帷one jajko
kilka kropli aromatu pomara鎍zowego
20 ca造ch go寮zik闚


Blach wy堯 papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 150 st. C.
W misce po陰cz m彗 migda這w, cukier puder i kasz mann. Mieszaj帷, dodaj jajko i aromat pomara鎍zowy. Wyr鏏 na g豉dk mas.
Urywaj kawa趾i masy wielko軼i orzecha w這skiego, formuj kulki, a nast瘼nie nadawaj im kszta速 gruszki. W ka盥 gruszk wbij go寮zik tak, aby przypomina ogonek, a nast瘼nie u堯 na blasze do pieczenia.
Piecz gruszki 20 minut, a delikatnie zmieni kolor.

Zdj璚ie Bluw szklany kubek do odmierzania 0,30L Zdj璚ie Snb forma blacha fakturowana 360x245x60 Zdj璚ie ZAK Designs Miska 62079
Bluw szklany kubek do odmie... Snb forma blacha fakturowan... ZAK Designs Miska 62079
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
Ciasteczka korzenne Ciasteczka korzenne Fot. MARCIN URBAN

Ciasteczka korzenne

oko這 20 sztuk

400 g m彗i tortowej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/2 造瞠czki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 造瞠czka przyprawy do piernik闚
150 ml oliwy
75 g cukru
drobno otarta sk鏎ka i sok z 1 pomara鎍zy
2 造磬i w鏚ki

Do posypania:
25g mielonych orzech闚 w這skich
1/2 造瞠czki mielonego cynamonu

Syrop:
180 g miodu
125 ml wody
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomara鎍zy


M彗 po陰cz z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sod i sol.
W misce utrzyj oliw z cukrem, dodaj sk鏎k pomara鎍zow i sok, ca造 czas ucieraj帷, stopniowo dodawaj m彗 z dodatkami. Mas wy堯 na stolnic, opr鏀z m彗 i zagnie na g豉dkie ciasto.
Z kawa趾闚 ciasta formuj kulki wielko軼i orzecha w這skiego, a nast瘼nie sp豉szcz je. U堯 na blasze do pieczenia i zostaw do wyro郾i璚ia na 10 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Ciastka piecz oko這 20 minut na z這ty kolor, odstaw do ostygni璚ia.
Przygotuj syrop: mi鏚 i wod wlej do rondla, doprowad do wrzenia, zmniejsz ogie i gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw z ognia, dodaj sok z pomara鎍zy i cytryny.
Kiedy ciastka wystygn, zanurzaj je w gor帷ym syropie przez oko這 minut, prze堯 ponownie na blach do pieczenia i posyp mieszank orzech闚 w這skich z cynamonem.
Mo瞠sz pomin望 etap moczenia w syropie.

Zdj璚ie Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia Zdj璚ie Papilotki niebieskie 50 mm - 100 szt 3229 Zdj璚ie PLAST TEAM WYCISKACZ DO CYTRUS紟 ZIELONY
Electrolux COTRGR-AP blacha... Papilotki niebieskie 50 mm ... PLAST TEAM WYCISKACZ DO CYT...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
Figi nadziewane w miodzie Figi nadziewane w miodzie Fot. MARCIN URBAN

Figi nadziewane w miodzie

12 ca造ch suszonych fig
150 ml 鈍ie穎 wyci郾i皻ego soku z pomara鎍zy
6 造瞠k sto這wych miodu
40 g drobno siekanych pistacji
25 g suszonych moreli drobno posiekanych
1 造磬a ziaren sezamu


Do rondla wlej sok pomara鎍zowy i mi鏚, podgrzewaj na ma造m ogniu, a mi鏚 si rozpu軼i. Wrzu figi i gotuj na ma造m ogniu przez 10-15 minut, a zmi瘯n. Zestaw z ognia i odstaw do ostygni璚ia.
Figi wyjmij z syropu, zachowaj p造n z gotowania. Natnij ka盥 fig od 這dy磬i w d馧, na堯 do 鈔odka jedn 造瞠czk nadzienia, zamknij naci璚ie i u堯 figi w 瘸roodpornym naczyniu, zalewaj帷 pozosta造m p造nem.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. opiekaj figi oko這 10 minut. Nast瘼nie prze堯 do s這iczka i zalej pozosta造m p造nem, je瞠li to b璠zie konieczne dope軟ij miodem. Mo積a je r闚nie zapakowa bez miodu.
Dobrym prezentem b璠 te zalane miodem orzechy lub migda造.

Zdj璚ie Garneczki S這ik BASIC 12040 Zdj璚ie Kela rondel CAILIN 10964 Zdj璚ie Spinwar Blacha do pieczenia 36x28cm 00238
Garneczki S這ik BASIC 12040 Kela rondel CAILIN 10964 Spinwar Blacha do pieczenia...
Sprawd ceny ? Sprawd ceny ? Sprawd ceny ?
廝鏚這: Okazje.info
Trufle wi郾iowe Trufle wi郾iowe Fot. MARCIN URBAN

Trufle wi郾iowe

30 sztuk

1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
1/2 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej min. 70 proc. kakao
1/2 kostki i 1 造磬a (125 g) mi瘯kiego mas豉
125 g cukru pudru
3 造磬i kakao
2 造瞠czki (20 ml) wi郾i闚ki
kakao do obtoczenia


Czekolad po豉m na ma貫 kawa趾i, prze堯 do miski i roztop czekolad w k徙ieli wodnej (ustaw misk nad garnkiem z delikatnie wrz帷 wod, dno miski nie mo瞠 dotyka powierzchni wody). Zdejmij z k徙ieli.
Mas這 utrzyj z cukrem pudrem na puszyst mas i, nie przerywaj帷 ucierania, powoli dodaj czekolad. Na koniec dodaj wi郾i闚k i kakao. Mas wstaw do lod闚ki na 20 minut.
Nast瘼nie 造瞠czk do herbaty odcinaj ma貫 porcje masy czekoladowej i d這闓i opr鏀zonymi kakao formuj kulki. Na koniec obtocz je w kakao i w堯 do ma造ch papierowych foremek. Przechowuj do dw鏂h tygodni w lod闚ce.

Kandyzowane pomara鎍ze w czekoladzie Kandyzowane pomara鎍ze w czekoladzie Fot. MARCIN URBAN

Kandyzowane pomara鎍ze w czekoladzie

300 ml wody
300 g cukru pudru
1-2 pomara鎍ze (w zale積o軼i, ile chcemy uzyska plasterk闚)
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej


Pomara鎍ze sparz, pokr鎩 na plasterki grubo軼i 5 mm. Wod zagotuj z cukrem i w堯 do niej plasterki pomara鎍zy. Gotuj na ma造m ogniu oko這 p馧 godziny. Plasterki pomara鎍zy powinny by szkliste, a sk鏎ka mi瘯ka. Pomara鎍ze wyjmij na pergamin i wystud.
Czekolad roztop w k徙ieli wodnej, plasterki pomara鎍zy zanurzaj w niej do po這wy i odk豉daj na pergamin do zastygni璚ia czekolady. Je瞠li u篡jesz wi璚ej ni 2 pomara鎍zy, musisz pami皻a o zwi瘯szeniu ilo軼i czekolady.

Galaretka pomara鎍zowo-imbirowa Galaretka pomara鎍zowo-imbirowa Fot. MARCIN URBAN

Galaretka pomara鎍zowo-imbirowa

1 litr soku 鈍ie穎 wyci郾i皻ego z pomara鎍zy
50 g korzenia imbiru obranego i pokrojonego w paski
500 g cukru 瞠luj帷ego 3:1


Imbir obierz i pokr鎩 w paski.
Wyci郾ij sok z pomara鎍zy - potrzebujesz 1 litr. Przelej go do rondelka, dodaj imbir i doprowad do
wrzenia. Gotuj 15-20 minut, a imbir zmi瘯nie.
Do soku dodaj cukier 瞠luj帷y, rozpu嗆 go i ca這嗆 gotuj na ma造m ogniu 5 minut.
Gor帷 galaretk rozlej do sterylnych, suchych s這iczk闚, zakr耩 i odstaw do g鏎y dnem do wystygni璚ia. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 1/2 litra galaretki.

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdj璚ia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Wi璚ej o: