Słodkie podarunki

Szukacie pomysłu na oryginalny mikołajkowy prezent dla rodziny, sympatii, szefa, sąsiadki? Najlepsze rozwiązanie to własnoręcznie zrobione słodkości, oryginalne, niedrogie i naprawdę od serca. Jeden warunek - muszą być też ładnie i ciekawie zapakowane. Ale to już temat na inny poradnik.
Mini babeczki panettone Mini babeczki panettone Fot. MARCIN URBAN

Mini babeczki panettone

15 sztuk

250 g mąki
20 g drożdży
50 g cukru
50 ml ciepłego mleka
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
80 g kandyzowanych owoców
50 ml rumu
80 g rodzynek
80 g płatków migdałowych
4 łyżki cukru pudru


Mąkę przesiej do miski i w środku zrób dołek. Drożdże pokrusz i wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, wlej do mąki, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową, resztę cukru, masło, jajko i żółtka. Wszystko zagnieć tak, by powstało elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Kandyzowane owoce drobno posiekaj, razem z rodzynkami zalej je rumem i podgrzej, a następnie pozostaw do nasiąknięcia. Płatki migdałowe upraż na złoty kolor, oprósz je cukrem pudrem i skarmelizuj.
Foremki sufletowe wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad foremkę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. C.
Zagnieć ciasto z kandyzowanymi owocami, rodzynkami i migdałami. Z ciasta uformuj kulki i wkładaj do foremek. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz 45 minut.

Zdjęcie Silikomart Foremki silikonowe Muffinki Serca Muffiny CUP03 Zdjęcie Tescoma Delicia 623222 Zdjęcie TESCOMA DELICIA PAPILOTKI 630604
Silikomart Foremki silikono... Tescoma Delicia 623222 TESCOMA DELICIA PAPILOTKI 6...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Greckie ciasteczka migdałowe Greckie ciasteczka migdałowe Fot. MARCIN URBAN

Greckie ciasteczka migdałowe

25-30 sztuk

225 g miękkiego masła
55 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wódki
350 g maki pszennej
115 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania


Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodaj żółtko, wódkę, mąkę i migdały (powinno powstać miękkie, sprężyste ciasto). Z ciasta odrywaj kawałki i formuj kształt przypominający kiełbaskę długości około 7 cm. Palcami uformuj księżyc i delikatnie spłaszcz. Ułóż ciastka na blasze do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ciasteczka piecz przez 15 minut, aż stwardnieją i się zarumienią.
Na dużą blachę przesiej przez sito warstwę cukru pudru. Kiedy ciastka trochę przestygną, ułóż je na cukrze bardzo ciasno i obficie posyp z góry. odstaw na 4 godziny.
Obsyp ciasteczka cukrem pudrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pudełku.

Zdjęcie Berghoff Earthchef 3600534 Zdjęcie Domotti Sitko MARCEL 96595 Zdjęcie Nuova R2S PUSZKA NA CIASTKA, HERBATNIKI - Vintage Home Collection (080 VHCB)
Berghoff Earthchef 3600534 Domotti Sitko MARCEL 96595 Nuova R2S PUSZKA NA CIASTKA...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Marcepanowe gruszki Marcepanowe gruszki Fot. MARCIN URBAN

Marcepanowe gruszki

20 sztuk

200 g mąki migdałowej
100 g cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
1 rozmącone jajko
kilka kropli aromatu pomarańczowego
20 całych goździków


Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 150 st. C.
W misce połącz mąkę migdałową, cukier puder i kaszę mannę. Mieszając, dodaj jajko i aromat pomarańczowy. Wyrób na gładką masę.
Urywaj kawałki masy wielkości orzecha włoskiego, formuj kulki, a następnie nadawaj im kształt gruszki. W każdą gruszkę wbij goździk tak, aby przypominał ogonek, a następnie ułóż na blasze do pieczenia.
Piecz gruszki 20 minut, aż delikatnie zmienią kolor.

Zdjęcie Bluw szklany kubek do odmierzania 0,30L Zdjęcie Snb forma blacha fakturowana 360x245x60 Zdjęcie ZAK Designs Miska 62079
Bluw szklany kubek do odmie... Snb forma blacha fakturowan... ZAK Designs Miska 62079
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ciasteczka korzenne Ciasteczka korzenne Fot. MARCIN URBAN

Ciasteczka korzenne

około 20 sztuk

400 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników
150 ml oliwy
75 g cukru
drobno otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
2 łyżki wódki

Do posypania:
25g mielonych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Syrop:
180 g miodu
125 ml wody
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy


Mąkę połącz z przyprawami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
W misce utrzyj oliwę z cukrem, dodaj skórkę pomarańczową i sok, cały czas ucierając, stopniowo dodawaj mąkę z dodatkami. Masę wyłóż na stolnicę, oprósz mąką i zagnieć na gładkie ciasto.
Z kawałków ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie spłaszcz je. Ułóż na blasze do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C. Ciastka piecz około 20 minut na złoty kolor, odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj syrop: miód i wodę wlej do rondla, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw z ognia, dodaj sok z pomarańczy i cytryny.
Kiedy ciastka wystygną, zanurzaj je w gorącym syropie przez około minutę, przełóż ponownie na blachę do pieczenia i posyp mieszanką orzechów włoskich z cynamonem.
Możesz pominąć etap moczenia w syropie.

Zdjęcie Electrolux COTRGR-AP blacha do pieczenia Zdjęcie Papilotki niebieskie 50 mm - 100 szt 3229 Zdjęcie PLAST TEAM WYCISKACZ DO CYTRUSÓW ZIELONY
Electrolux COTRGR-AP blacha... Papilotki niebieskie 50 mm ... PLAST TEAM WYCISKACZ DO CYT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Figi nadziewane w miodzie Figi nadziewane w miodzie Fot. MARCIN URBAN

Figi nadziewane w miodzie

12 całych suszonych fig
150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
6 łyżek stołowych miodu
40 g drobno siekanych pistacji
25 g suszonych moreli drobno posiekanych
1 łyżka ziaren sezamu


Do rondla wlej sok pomarańczowy i miód, podgrzewaj na małym ogniu, aż miód się rozpuści. Wrzuć figi i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zmiękną. Zestaw z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Figi wyjmij z syropu, zachowaj płyn z gotowania. Natnij każdą figę od łodyżki w dół, nałóż do środka jedną łyżeczkę nadzienia, zamknij nacięcie i ułóż figi w żaroodpornym naczyniu, zalewając pozostałym płynem.
Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. opiekaj figi około 10 minut. Następnie przełóż do słoiczka i zalej pozostałym płynem, jeżeli to będzie konieczne dopełnij miodem. Można je również zapakować bez miodu.
Dobrym prezentem będą też zalane miodem orzechy lub migdały.

Zdjęcie Garneczki Słoik BASIC 12040 Zdjęcie Kela rondel CAILIN 10964 Zdjęcie Spinwar Blacha do pieczenia 36x28cm 00238
Garneczki Słoik BASIC 12040 Kela rondel CAILIN 10964 Spinwar Blacha do pieczenia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Trufle wiśniowe Trufle wiśniowe Fot. MARCIN URBAN

Trufle wiśniowe

30 sztuk

1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej
1/2 tabliczki (50 g) czekolady gorzkiej min. 70 proc. kakao
1/2 kostki i 1 łyżka (125 g) miękkiego masła
125 g cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki (20 ml) wiśniówki
kakao do obtoczenia


Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do miski i roztop czekoladę w kąpieli wodnej (ustaw miskę nad garnkiem z delikatnie wrzącą wodą, dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Zdejmij z kąpieli.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, powoli dodaj czekoladę. Na koniec dodaj wiśniówkę i kakao. Masę wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie łyżeczką do herbaty odcinaj małe porcje masy czekoladowej i dłońmi oprószonymi kakao formuj kulki. Na koniec obtocz je w kakao i włóż do małych papierowych foremek. Przechowuj do dwóch tygodni w lodówce.

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie Fot. MARCIN URBAN

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie

300 ml wody
300 g cukru pudru
1-2 pomarańcze (w zależności, ile chcemy uzyskać plasterków)
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej


Pomarańcze sparz, pokrój na plasterki grubości 5 mm. Wodę zagotuj z cukrem i włóż do niej plasterki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu około pół godziny. Plasterki pomarańczy powinny być szkliste, a skórka miękka. Pomarańcze wyjmij na pergamin i wystudź.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, plasterki pomarańczy zanurzaj w niej do połowy i odkładaj na pergamin do zastygnięcia czekolady. Jeżeli użyjesz więcej niż 2 pomarańczy, musisz pamiętać o zwiększeniu ilości czekolady.

Galaretka pomarańczowo-imbirowa Galaretka pomarańczowo-imbirowa Fot. MARCIN URBAN

Galaretka pomarańczowo-imbirowa

1 litr soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
50 g korzenia imbiru obranego i pokrojonego w paski
500 g cukru żelującego 3:1


Imbir obierz i pokrój w paski.
Wyciśnij sok z pomarańczy - potrzebujesz 1 litr. Przelej go do rondelka, dodaj imbir i doprowadź do
wrzenia. Gotuj 15-20 minut, aż imbir zmięknie.
Do soku dodaj cukier żelujący, rozpuść go i całość gotuj na małym ogniu 5 minut.
Gorącą galaretkę rozlej do sterylnych, suchych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 1/2 litra galaretki.

Przepisy, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba www.anetakosiba.com, zdjęcia Marcin Urban www.marcinurban.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA