12 potraw na Wigilię

12, a właściwie 14, bo w prezencie dodajemy dwa dodatkowe przepisy na śledzie. A dla zabieganych, początkujących i zestresowanych mamy podpowiedź, co włożyć do koszyka, żeby przygotować tradycyjną wieczerzę.
Śledzie zielone w gremolacie, korzenne i cytrusowe Śledzie zielone w gremolacie, korzenne i cytrusowe Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Śledzie zielone w gremolacie, cytrusowe i korzenne

Śledzie marynowane na trzy sposoby

1. Zielone w gremolacie

duży pęczek natki pietruszki
1 cytryna
1 ząbek czosnku
tacka śledzi


Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na drobnej tarce, a z połowy otartej cytryny wyciśnij sok. Natkę drobno posiekaj razem ze skórką cytrynową i czosnkiem.
W takiej gremolacie wytarzaj pokrojonego i odsączonego śledzia i od razu podawaj polanego sokiem z cytryny.


2. Cytrusowe


1/2 grejpfruta
1/2 limonki
2 łyżki gorczycy w ziarnach
tacka śledzi
olej do zalania śledzi


Grejpfrut obierz ze skóry, i osłonek, starając się nie uszkodzić cząstek. Limonkę umyj, sparz wrzątkiem, pokrój na cienkie plasterki. Owoce posyp gorczycą.
Śledzie odsącz, pokrój na małe kawałki i w słoiku układaj naprzemiennie z owocami. Zalej olejem, odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.


3. Korzenne

1 cebula czerwona lub biała
skórka otarta z 1/2 cytryny
pieprz kolorowy
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
tacka śledzi
olej do zalania śledzi


Śledzie odsącz, posyp przyprawami, pokrój cebulę na cienkie półplasterki, dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj, zalej olejem w słoiku, odstaw.


Rady: tak przygotowane śledzie cytrusowe i korzenne możesz przechowywać do tygodnia w lodówce. Śledzie w gremolacie, jeżeli chcesz je przechowywać dłużej (w lodówce do tygodnia), umieść w słoiku i zalej sokiem cytrynowym, a następnie oliwą lub olejem w takiej ilości, żeby były dokładnie przykryte.

Zdjęcie Home& You Komplet Noży Acero 23457-SRE-NÓŻ Zdjęcie Komplet 5 noży w czerwonym bloku GKB-52CR Global Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
Home& You Komplet Noży ... Komplet 5 noży w czerwonym ... Tadar Tokio Modern Komplet ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Barszcz czerwony Barszcz czerwony Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Wywar z warzyw i barszcz czerwony

Wywar z warzyw
Baza do barszczu, karpia w galarecie, zupy grzybowej

2 pęczki włoszczyzny (minimalnie: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1 por, ew. kilka gałązek selera naciowego)
2 cebule
pieprz
sól
ziele angielskie
listek laurowy


Włoszczyznę umyj i obierz. Cebulę obierz i wbitą na widelec opiecz nad ogniem. Warzywa i cebule zalej 3-4 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godziny. Wywar odcedź.
Ugotowane warzywa wykorzystaj do dekoracji potraw (karpia w galarecie, zupy grzybowej) lub do sałatki warzywnej.


Barszcz czerwony

ok. 1 litra wywaru warzywnego
barszcz w kartonie
świeży majeranek


Wywar warzywny wymieszaj z barszczem z kartonu, podgrzej, nie gotuj. Podawaj z uszkami i zielonym majerankiem.

Zdjęcie ĆMIELÓW YVONNE KORNELIA Waza 3l E606 23744 Zdjęcie HENDI Waza na zupę DI DIM 3L Zdjęcie LUBIANA VICTORIA Waza 2.7 L 1724A
ĆMIELÓW YVONNE KORNELIA Waz... HENDI Waza na zupę DI DIM 3L LUBIANA VICTORIA Waza 2.7 L...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Karp w galarecie Karp w galarecie Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Karp w galarecie

3/4-1 litr wywaru warzywnego
1 ugotowana marchewka
1 karp (1-1,5 kg)
5 łyżeczek żelatyny
1/2 cytryny
mała puszka zielonego groszku
sól
pieprz
świeży majeranek


Dokładnie oczyszczonego i obranego z ości karpia w całości lub pokrojonego w dzwonka dodaj do wywaru z warzyw. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Wyjmij, osącz.
Na półmisku ułóż rybę, plasterki marchewki i groszek. Dwie szklanki wywaru rybno-warzywnego przecedź, a następnie wymieszaj z żelatyną. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zalej karpia, a kiedy całość ostygnie, wstaw półmisek do lodówki. Trzymaj go w lodówce, dopóki galareta nie stężeje. Przed podaniem udekoruj gałązkami majeranku.

Zdjęcie Maxwell & Williams Półmiski 46x18 cm Round MW_AA0431 Zdjęcie Steel-Function 65253 Zdjęcie Villeroy & Boch Flow 10-3420-2985
Maxwell & Williams Półmiski... Steel-Function 65253 Villeroy & Boch Flow 10-342...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Zupa grzybowa z łazankami Zupa grzybowa z łazankami Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Wywar z grzybów i zupa grzybowa z łazankami

Wywar z grzybów i ugotowane grzyby
Baza do zupy grzybowej, smażonych grzybów, kapusty z grzybami, uszek i pierogów


2 opakowania (po 40-50 g) suszonych grzybów, np. kapeluszy podgrzybków lub borowików


Grzyby dokładnie umyj i wypłucz, namocz na 8 godzin lub na noc. Następnie ugotuj do miękkości.
Kiedy całość ostygnie, wyjmij grzyby i delikatnie zlej wywar, uważając, aby resztki piasku z grzybów, które osiadły na dnie, pozostały w garnku.
Wywar wykorzystaj do zupy grzybowej.
Grzyby podziel na porcje: kilka odłóż do zupy, część posiekaj do uszek, a najładniejsze odcedzone kapelusze przygotuj do smażenia - ułóż na talerzu lub deseczce i przyciśnij np. drugą deseczką, aby je rozpłaszczyć i osuszyć.



Zupa grzybowa z łazankami

kilka ugotowanych kapeluszy grzybów
1/2 opakowania łazanek
1 litr wywaru warzywnego
1 litr wywaru z grzybów
śmietana
koperek


Wywar grzybowy wymieszaj z wywarem warzywnym i zagotuj. W oddzielnym garnku ugotuj łazanki. Kapelusze grzybowe i ugotowaną marchew pokrój na małe kawałki.
Na talerzach układaj łazanki, kawałki grzybów i marchewki. Zalej gorącą mieszanką wywarów. Do każdego talerza dodaj po łyżeczce śmietany i posyp koperkiem.

Zdjęcie Marcato Elektryczna maszynka do makaronu ATLASMOTOR Zdjęcie Maszynka do makaronu - ręczna Zdjęcie Tescoma 630872
Marcato Elektryczna maszynk... Maszynka do makaronu - ręczna Tescoma 630872
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Grzyby smażone Grzyby smażone Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Grzyby smażone

10-15 ugotowanych i odciśniętych kapeluszy suszonych grzybów
pęczek dymki
olej i masło do smażenia

Do panierowania:
2 jajka
pół szklanki bułki tartej


Na grubej dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Dodaj drobno pokrojone w piórka cebulki z dymki i smaż 3 minuty. Odstaw w ciepłe miejsce.
Osuszone i odciśnięte kapelusze grzybów obtaczaj najpierw w roztrzepanym jajku, potem w bułce. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podawaj grzyby gorące z podsmażoną cebulką i chlebem. Przed podaniem posyp grzyby grubą solą, świeżo zmielonym pieprzem i siekanym szczypiorem z dymki.

Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto 594346 G 26cm
Fissler Patelnia Patelnia G... Mpm Patelnia Mpg-24/1cb 24cm Tescoma Patelnia Presto 594...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kapusta wigilijna Kapusta wigilijna Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Kapusta wigilijna

główka kapusty słodkiej i / lub 1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka grzybów suszonych, ugotowanych
3-4 łyżki oleju


Główkę kapusty potnij na ćwiartki, ugotuj na miękko. W drugim garnku ugotuj kapustę kiszoną. Kapusty odciśnij, potem drobno poszatkuj
Na głębokiej patelni na oleju zeszklij posiekaną cebulę i wrzuć poszatkowane kapusty oraz grzyby, wymieszaj i duś, aż kapusta będzie rumiana. Popieprz, posól, możesz przyprawić kminkiem lub majerankiem.

Rada: tak przygotowana kapusta nadaje się również do nadziewania wigilijnych pierogów.

Zdjęcie Garneczki Gar kamionkowy ZAKWAS 9309 Zdjęcie Garneczki Garnek Prosiaczek 19396 30cm Zdjęcie Schulte-Ufer Garnek Profi-Line Około 0469-24 I 9,0l 24cm
Garneczki Gar kamionkowy ZA... Garneczki Garnek Prosiaczek... Schulte-Ufer Garnek Profi-L...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Uszka z grzybami Uszka z grzybami Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Ciasto pierogowe i uszka z grzybami

Ciasto pierogowe
Baza na uszka i pierogi



1/2 kg mąki
łyżka masła
szklanka bardzo ciepłej wody prawie gorącej
pół łyżeczki soli


Do miski wsyp mąkę, zrób w niej dołek, dodaj masło i sól, zalej gorącą wodą, długo wyrabiaj w misce, jak będzie za rzadkie dosyp jeszcze trochę mąki. Ciepłą kulę ciasta przykryj pokrywką i dopiero zacznij robić farsz. Ciasto od razu po wyrobieniu ciężko się wałkuje, jest za twarde, lepiej odczekać, żeby przestygło.



Uszka z grzybami

ciasto - baza

Farsz:

mała cebulka
kilka grzybów z wywaru grzybowego odsączonych i odciśniętych
sól
pieprz
olej lub masło do smażenia


Grzyby drobno posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na złoto na maśle lub oleju, dodaj grzyby, podsmaż Ciasto wyrób, rozwałkuj, potnij na kwadraty, nakładaj farsz i sklejaj uszka lub sakiewki. Wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj, aż wypłyną. Odcedzone uszka wyłóż na półmisek, dodaj odrobinę masła i wymieszaj.

Zdjęcie Lekue Wałek do ciasta 0200800Z01 Zdjęcie Practic Wałek do ciasta 98 Zdjęcie THK Silikonowy wałek do ciasta dł.46 cm
Lekue Wałek do ciasta 02008... Practic Wałek do ciasta 98 THK Silikonowy wałek do cia...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Pierogi z kapustą i grzybami

ciasto - baza

Farsz:
garść ugotowanych grzybów suszonych
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg kapusty białej
2 cebule
sól
pieprz
majeranek



Ugotuj każdą kapustę oddzielnie. Odciśnięte z wody kapusty i odsączone grzyby zmiel w maszynce do mięsa lub drobno poszatkuj. Cebulę drobno pokrój, usmaż na oleju na złoto, dodaj zmielone lub poszatkowane
kapusty z grzybami, całość podsmażaj jeszcze kilka minut, aż dobrze się wymiesza. Ostudź.
Wyrobione ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką kółka, nakładaj farsz i sklejaj pierogi. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku, poczekaj, aż wypłyną, i gotuj jeszcze minutę. Podawaj z roztopionym masłem.

Rady: pierogi na Wigilię możesz przygotować wcześniej i zamrozić rozłożone na tacach wyłożonych folią spożywczą tak, żeby się nie stykały. Przed podaniem wystarczy wrzucić je na chwilę do wrzątku.

Zdjęcie Brytfanna żeliwna z pokrywką - 10 l Zdjęcie Granchio Natura Olivia 88517 Zdjęcie THK Brytfanna Culinaria OPT12253
Brytfanna żeliwna z pokrywk... Granchio Natura Olivia 88517 THK Brytfanna Culinaria OPT...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Łamańce z makiem Łamańce z makiem Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Łamańce z makiem

Mak:
1 puszka masy makowej
dowolne bakalie
3 łyżki śmietany
ew. kieliszek (100 ml) rumu lub likieru amaretto
ew. łyżka cukru waniliowego

Ciasto:
30 dag mąki
1/2 kostki masła miękkiego
10 dag cukru pudru
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
cukier i białko do przybrania


Z puszki maku odłóż 2-3 łyżki (dodasz je do klusek z makiem). Pozostały mak wymieszaj z bakaliami i śmietaną (ew. rumem) i przełóż do małych foremek do 3/4 wysokości.
Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj papier do pieczenia, rozwałkuj na nim ciasto na grubość ok. 5 mm. Nożyczkami wytnij razem z papierem nieco większe niż foremki z makiem "przykrywki". Wytnij w nich wzorki foremkami do pierników.
Rozłóż na foremkach z ciastem papierem do góry i pomagając sobie nożem, zdejmij papier. Ciasto dociśnij do brzegów foremek. Posmaruj białkiem, oprósz grubym cukrem. Upiecz na złoty kolor - ok. 15 minut.

Zdjęcie Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Zdjęcie Guardini 2szt foremki C0TC9A Zdjęcie LUBIANA AMERYKA Naczynie do zapiekania, kokilka 9cm 0000
Cookut Kokilka 2szt RAM9VE2 Guardini 2szt foremki C0TC9A LUBIANA AMERYKA Naczynie do...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kluski z makiem Kluski z makiem Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Kluski z makiem

opakowanie makaronu tagliatelle
2-3 łyżki masy makowej z puszki
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
płatki migdałowe
żurawiny suszone lub kilka świeżych do dekoracji


Mak przesmaż na łyżce masła, dopraw miodem. Ewentualnie możesz dodać bakalie wymoczone we wrzątku lub alkoholu. Na suchej patelni upraż na złoto płatki migdałowe.
Ugotuj makaron, odsącz i jeszcze ciepły wymieszaj z makiem. Posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i żurawiną.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol, Miseczka oliwka Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol, Miseczka oliwka Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Szybkie ciasto drożdżowe z bakaliami Szybkie ciasto drożdżowe z bakaliami Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Szybkie ciasto drożdżowe z bakaliami

1/2 kg mąki
3 jajka
1/3 szklanki mleka
200 g masła
1/2 łyżeczki płaskiej soli
2 łyżki cukru
40 g drożdży świeżych lub torebka suszonych
1 szklanka dowolnych bakalii i /lub skórki pomarańczowej


Masło roztop i odstaw do ostygnięcia. Drożdże utrzyj (suszone wystarczy wymieszać) z cukrem i ciepłym mlekiem. Dwa jajka rozkłóć widelcem, jedno zostaw do posmarowania ciasta.
Do mąki dodaj drożdże i jajka, zamieszaj, połącz z letnim roztopionym masłem, wyrób ciasto, dodaj bakalie, ponownie wyrób (powinno być dość luźne) i pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przygotuj blachy - wyściel je papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 190 st. C.
Z ciasta uformuj bułeczki lub rogaliki albo włóż je w całości do tortownicy i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180 st. C 20-30 minut, w zależności od wielkości ciasta, aż się zarumieni.

Zdjęcie CAMRY CR4209 Zdjęcie CLATRONIC KM 3350 Zdjęcie Clatronic KM 3632
CAMRY CR4209 CLATRONIC KM 3350 Clatronic KM 3632
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Kompot z suszu Kompot z suszu Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Kompot z suszu

suszone owoce: śliwki, morele, gruszki, jabłka, żurawina
przyprawy, np. goździki, cynamon, kardamon
ew. cukier do smaku


Mieszankę kompotową zalej wrzącą wodą, zagotuj i zostaw na noc. Rano spróbuj i ewentualnie trochę posłódź i podgotuj na wolnym ogniu. Odstaw do wystygnięcia. W przygotowanym w ten sposób kompocie owoce zachowują jędrność.

 

Przepisy, wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Altom Dzbanek FRIENDS 79012 Zdjęcie Altom Dzbanek Giza 0103009100 Zdjęcie Crystal Julia Dzbanek 2574
Altom Dzbanek FRIENDS 79012 Altom Dzbanek Giza 0103009100 Crystal Julia Dzbanek 2574
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (3)
12 potraw na Wigilię
Zaloguj się
  • agniesiek

    Oceniono 25 razy 9

    barszcz w kartonie, łazanki z opakowania, 'kluski' z makaronu - też mi święta :/ nawet na co dzień się bardziej staram.

  • bonaventurajankanty

    Oceniono 5 razy 5

    Co będzie u Ryszarda na wigilii? Tradycyjnie czy .nowocześnie?

  • yola13

    Oceniono 2 razy 2

    brakuje mi tu kutii, sernika

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX