Jakubiak w sezonie na święta

Tomasz Jakubiak
13.12.2013 12:10
A A A Drukuj
Elegancka zupa rybna, karp w piernikowym sosie, smażone pierogi z kiszoną kapustą i gęś faszerowana kaszą gryczaną - to propozycje Tomasza Jakubiaka na uroczysty obiad

Fot. Pawel Kwiatkowski

1 tuszka karpia
2 płotki
1 okoń
3 raki
4 pietruszki
3 marchewki
kawałek selera naciowego
1 bulwa kopru włoskiego
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
2 cebule
1 gałązka tymianku
1 gwiazdka anyżu
kilka ziaren ziela angielskiego
odrobina koniaku
puszka pomidorów
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
pieprz
po łyżce oliwy i oleju rzepakowego do smażenia

Szyjki rakowe w cieście:

garść szyjek rakowych
2 jaja
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
odrobina wody mineralnej
szczypta soli
olej do smażenia


Wszystkie warzywa pokrój na kawałki. Na patelni mocno rozgrzej oliwę i olej rzepakowy. Dodaj pokrojone warzywa i lekko je przesmaż, a następnie dodaj gałązkę tymianku, podzielone na kawałki ryby i raki.
Dorzuć gwiazdkę anyżu i kilka ziaren ziela angielskiego, wymieszaj i podsmażaj, mieszając, jeszcze 1-2 minuty. Podlej odrobiną koniaku i flambiruj.
Następnie zalej wodą i gotuj ok. 40 minut. Całość zmiksuj i dodaj przesmażone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu i przetrzyj przez sito.
Z jajek, mąki kukurydzianej, wody mineralnej i soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Szyjki rakowe obtocz w cieście i smaż na rozgrzanym oleju. Zupę podawaj z szyjkami rakowymi.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX