Pieczemy pierniki

Ten typ ciasta smakuje najlepiej kilka dni po upieczeniu. Jest pyszne i wypełnia dom świątecznym aromatem. Nie czekaj do ostatniej chwili. Warto zawczasu wybrać przepis i zgromadzić potrzebne składniki.
Piernik na piwie Piernik na piwie Fot. BBS

Piernik na piwie

750 g mąki
15 g sody
150 g masła
300 g cukru
6 jajek
350 g miodu
szklanka piwa
1,5 torebki przyprawy do pierników
500-600 g bakalii


Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Wlewamy miód i piwo. Wsypujemy mąkę z sodą i przyprawę do pierników. Ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą. Dodajemy bakalie. Pieczemy około godziny w keksówkach wysmarowanych masłem w temperaturze 180°C.

Rada: Po upieczenie piernik trzeba szczelnie zawinąć, najlepiej w pergamin i lnianą serwetkę.

Piernik z jabłkami Piernik z jabłkami FOT. BBS

Piernik z jabłkami

2 jajka
200 g cukru
250 g masła
4 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka sody
3 łyżki miodu
500 g mąki
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
4 jabłka


Jajka myjemy i wbijamy do głębokiego naczynia. Ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy kakao, połowę cynamonu i sodę oraz miód. Wsypujemy mąkę i cukier waniliowy, wlewamy mleko. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę, mieszamy z resztą cynamonu, dodajemy do ciasta. Piernik pieczemy w temperaturze 170°C około 35 minut. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą.

Piernik bakaliowy Piernik bakaliowy FOT. BBS

Piernik bakaliowy

450 g miodu
250 g masła
po pół łyżeczki cynamonu, imbiru, goździków
szczypta zmielonego anyżu
200 g cukru
4 jajka
700 g mąki
łyżka sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g suszonych śliwek
30 g rodzynek
20 g migdałów
3/4 szklanki mleka
500 g powideł śliwkowych
masło do smarowania formy
cukier puder do posypania


Miód i masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy przyprawy, wlewamy karmel zrobiony z 100 g cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i łączymy z masą. Dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz rozdrobnione bakalie. Mieszamy, wlewamy mleko i stopniowo dodajemy ubite na pianę białka. Masę wylewamy do płaskiej, szerokiej formy o wysokich brzegach. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z blachy, przekrawamy wzdłuż i smarujemy powidłami, a następnie składamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.