Wigilia dla dzieci

Dziecko to nie dorosły. Warto mieć to na względzie, szykując rodzinne święta. Przygotujmy kilka potraw, które maluch zje z radością i smakiem.
Zupa migdałowa Zupa migdałowa Fot. MARCIN URBAN

Zupa migdałowa

200 g migdałów bez skórki
litr mleka
cukier do smaku
szklanka ryżu ugotowanego
rodzynki


Migdały miksujemy ze szklanką mleka. Odcedzamy, zachowujemy płyn. Odcedzone ziarno ponownie wrzucamy do malaksera i miksujemy z kolejną szklanką mleka. Migdałową mieszankę łączymy z poprzednio uzyskanym płynem oraz resztą mleka i zagotowujemy. Odcedzamy. Słodzimy do smaku, dodajemy ryż i rodzynki. Podgrzewamy, podajemy na ciepło.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

 

Zdjęcie ELECTRO-LINE HR-6 Zdjęcie Kenwood FP 185 Zdjęcie KITCHEN AID 5KFP1644E ER
ELECTRO-LINE HR-6 Kenwood FP 185 KITCHEN AID 5KFP1644E ER
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Pierogi z serem Pierogi z serem Fot. MARCIN URBAN

Pierogi z serem

500 g ciasta na pierogi
400 g twarogu
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki rodzynek
łyżka cukru waniliowego lub olejku waniliowego


Twaróg przecieramy przez sito, dodajemy żółtka, cukier puder ? ucieramy. Dodajemy rodzynki i cukier waniliowy.
Na krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie pod przykryciem. Jak wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy jeszcze 3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane stopionym masłem i posypane cukrem waniliowym.

Pulpety rybne Pulpety rybne Fot. MARCIN URBAN

Pulpety rybne

600 g filetów rybnych
200 g cebuli
jajko
50 g grysiku
sól, pieprz
szczypta cukru
łyżka koperku
mąka do panierowania
1 l bulionu


Filety myjemy, cebule obieramy. Połowę cebuli mielemy z filetami i grysikiem, do masy dodajemy cukier, koperek, jajko, doprawiamy i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące. Bulion zagotowujemy z pozostałą drobno posiekaną cebulą i wkładamy do niego pulpety, gotujemy do chwili, aż pulpety wypłyną na wierzch. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z mieszanką gotowanych warzyw.

Kisiel żurawinowy Kisiel żurawinowy Fot. MARCIN URBAN

Kisiel żurawinowy

400 g mrożonej żurawiny
2 goździki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g cukru
50 g suszonej żurawiny


Żurawinę zalewamy 200 ml wrzącej wody, dodajemy goździki i zagotowujemy. Przecieramy przez sito i studzimy.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z ostudzonym musem, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy kisiel będzie miał konsystencję kremu, zdejmujemy z ognia, dodajemy suszoną żurawinę i przelewamy do pucharków.

Ciasteczka piernikowe Ciasteczka piernikowe Fot. MARCIN URBAN

Ciasteczka piernikowe

125 g masła, posiekanego
125 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżeczki przyprawy do pierników
155 g mąki pszennej
110 g mąki kukurydzianej


Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masło i cukier ucieramy na kremową masę, dodajemy żółtka, przyprawy, oba rodzaje mąki i mieszamy do uzyskania miękkiego ciasta. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnice, rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Foremkami wykrawamy różne kształty, układamy na blasze i pieczemy 15-20 minut.

Więcej o: