Pierogi

Przygotowanie pierogów wymaga sporo czasu. Wałkowanie, wykrawanie, lepienie. Nie jest to jednak czas stracony - w końcu warto przed świętami na chwilę zwolnić.
Pierogi ze białą kapustą, soczewicą i grzybami Pierogi ze białą kapustą, soczewicą i grzybami Fot. Łukasz Kozyra

Pierogi z białą kapustą, soczewicą i grzybami

2 szklanki mąki pszennej
sól
3/4 szklanki gorącej wody

Farsz:
szklanka czerwonej soczewicy
50 g suszonych podgrzybków
3 łyżki oliwy
cebula
1/4 główki białej kapusty
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól
pieprz


Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy wrzątkiem, solimy, Gotujemy 20 minut. Odcedzamy. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, moczymy 2 godziny, a potem gotujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, drobno siekamy. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby, dusimy kilka minut. Kapustę gotujemy, a następnie siekamy. Soczewicę, kapustę i grzyby z cebulą przekładamy do miski, mieszamy, dodajemy natkę, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, mieszamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Wlewamy porcjami ok. 3/4 szklanki gorącej wody, zagniatając ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąkę. Formujemy kulki, rozpłaszczamy w dłoniach lub  rozwałkowujemy na stolnicy. Na placuszki nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do garnka z osolonym wrzątkiem, gotujemy 3 minuty od chwili, gdy wypłyną. Podajemy z podsmażoną na rumiano cebulką.

Tadar Stolnica drewniana
w okazje.info
Pierogi pieczone Pierogi pieczone Fot. Łukasz Zandecki / AG

Pierogi pieczone

500 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g masła
2 żółtka
3 łyżki śmietany 22%
jajko

Farsz:
100 g grzybów suszonych
750 g kiszonej kapusty
2 łyżki oleju
2 cebule
3 jajka na twardo
gałka muszkatołowa, majeranek
sól, pieprz


Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko wyrabiamy ciasto, a potem wkładamy do lodówki. Przygotowujemy farsz. Myjemy i gotujemy grzyby. Kapustę kilka razy płuczemy, gotujemy, studzimy, siekamy, smażymy na oleju. Cebulę drobno kroimy i smażymy. Obrane jajka i grzyby kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy gałką, majerankiem, sola i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Nakładamy na środek farsz, zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w 180 st. C.

Wałek do ciasta nieprzywierający
w okazje.info
Zielone z soczewicą Zielone z soczewicą FOT. BBS

Zielone z soczewicą

Ciasto:
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki pszennej razowej
pół szklanki wody
łyżka obgotowanych, osączonych i zmiksowanych liści szpinaku
łyżka oleju do gotowania

Farsz:
2 cebule
2 łyżki oleju
szklanka zielonej soczewicy
majeranek
sól, pieprz


Cebule siekamy, smażymy na oleju. Soczewicę gotujemy w dwóch szklankach wody. Gdy woda odparuje, soczewicę lekko rozgniatamy widelcem, mieszamy z cebulą i przyprawami. Z podanych składników zagniatamy ciasto, cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki, na każdym układamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

Kuchenprofi Zaciskacz do pierogów
w okazje.info
Wege pierogi Wege pierogi Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Wege pierogi

Absolutny hit! Pierogi, które wyśmienicie smakują ugotowane, upieczone i odsmażone. A na dodatek dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu.

Farsz:
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu
łyżeczka czosnku w proszku
4 cebule
4 ząbki czosnku
kilka ugotowanych grzybów suszonych
1/2 kg kapusty kiszonej
2 szklanki wywaru z grzybów
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki oleju sezamowego


Na rozgrzanej oliwie smażymy przyprawy, posiekane cebule, czosnek i grzyby. Dodajemy kapustę drobno pokrojoną i wywar. Mieszamy i dusimy, aż do odparowania płynu. Połowę kapusty miksujemy z kaszą jaglaną, dolewając olej sezamowy. Łączymy z drugą połową. Doprawiamy. Studzimy.

Ciasto:
2 szklanki mąki z cieciorki
szklanka mąki bezglutenowej
2 łyżki roślinnej margaryny (ja użyłam Alsan)
sól do smaku


Do mąki wrzucamy margarynę, wgniatamy je w mąkę. Wyrabiamy ciasto na gładkie i lśniące. Odstawiamy na godzinę w misce przykrytej ściereczką. Rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy małą łyżeczkę nadzienia, sklejamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie, wyjmujemy, jak wypłyną na wierzch.

Przepis i stylizacja: Joanna Szachowska-Tarkowska, entuzjastka kuchni roślinnej i bezglutenowej, właścicielka restauracji Veg Deli.

Fissler PROFI Garnek w okazje.info
Więcej o:
Komentarze (4)
Pierogi
Zaloguj się
  • monika.libra36

    Oceniono 2 razy 0

    Pierogi z soczewicą ... ciekawe jak smakują ???

  • fctheduck

    Oceniono 6 razy -6

    A ja na miejscowym bazarku kupuję doskonałe ręcznie robione pierogi i nie muszę się z tym pieprzyć w domu i mogę poświęcić czas na fajniejsze rzeczy.

  • jolunia01

    Oceniono 7 razy 7

    "Łyżka roślinnej margaryny" - rozumiem, że teraz margarynę robi się z ropy naftowej/węgla/wieprzowiny/krokodyli czy podobnych ingrediencji, skoro trzeba to podkreślać. Jeszcze niedawno były to utwardzone tłuszcze roslinne

  • leveller

    Oceniono 10 razy 10

    Pierogi ZE białą kapustą ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE