Słodki prezent

Dla ukochanego, dla ukochanej, dla mamy, babci lub ulubionej cioci. Własnoręcznie zrobione ciasteczka to najprostszy sposób, aby dotrzeć przez żołądek do serca.
Trójkąciki z migdałami Trójkąciki z migdałami Fot. Łukasz Zandecki

Trójkąciki z migdałami

8 białek
400 g cukru pudru
łyżka mąki
30 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
słoik nutelli


Z białek ubijamy sztywną i lśniącą pianę, dosypując ? po jednej ? 8 łyżek cukru. Delikatnie mieszamy ją z pozostałym cukrem pudrem i mąką. Przekładamy powstałe ?ciasto? do rękawa cukierniczego i wyciskamy w odstępach na wyścielający blachę papier ciastka w kształcie trójkątów o bokach 8-10 cm i grubości ok. 1/2 cm. Wyrównujemy powierzchnię ciastek nożem. Oprószamy płatkami migdałowymi, pieczemy, a właściwie suszymy, 40 minut w temperaturze 120-140 st. C. Wysuszone trójkąty łączymy parami, przekładając je nutellą.

Wytrawne ciasteczka z makiem Wytrawne ciasteczka z makiem

Wytrawne ciasteczka z makiem

1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki
60 g zimnego masła
2 łyżki maku


Mieszamy sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wyrabiamy z masłem i makiem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy 5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy ciastka. Pieczemy 10-15 minut w 180 st. C.

Makaroniki Makaroniki Fot. Łukasz Zandecki

Makaroniki

300 g migdałów
200 g cukru pudru
4 białka
gotowa polewa czekoladowa


Migdały zalewamy wrzącą wodą. Po chwili obieramy ze skórek. 25 obranych migdałów dzielimy na połówki, a pozostałe mielemy. W misce ubijamy pianę z białek. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i stopniowo wsypujemy do piany cukier. Ubijamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy miskę z garnka i nadal ubijamy, aż masa wystygnie. Mieszamy ze zmielonymi migdałami. Gładką masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną pergaminem. W środek każdego ciasteczka wciskamy połówkę migdała. Pieczemy ok. 20-30 minut w 150 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy czekoladą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.