Świąteczne przepisy Jakuba Kuronia

Grzybowa tarta na Wigilię, roladki na święta i bułeczki na co dzień. Jakub Kuroń poleca!
Tarta z podgrzybkami i serem gruyere Tarta z podgrzybkami i serem gruyere Fot. Studio Lipov

Tarta z podgrzybkami i serem gruyčre

Ciasto:
1 żółtko
2 łyżeczki zimnej wody
150 g mąki
100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli

Farsz:
40 g suszonych podgrzybków
2 posiekane ząbki czosnku
3 posiekane szalotki
1 łyżka masła
50 ml białego wina
jajko
250 ml śmietany 30%
łyżeczka świeżego tymianku
100 g startego gruyčra
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej


Grzyby moczymy. Składniki na kruchy spód siekamy nożem, a następnie wyrabiamy szybko rękoma. Gotowe ciasto zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce. Szalotki z czosnkiem smażymy na maśle, podlewamy winem, odparowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby odcedzamy, kroimy w paski, wrzucamy na patelnię i smażymy razem 2-3 minuty. Ciasto rozwałkowujemy na koło średnicy blaszki do pieczenia (ja użyłem formy 25 cm) i układamy na jej dnie wyłożonym pergaminem.
Przykrywamy drugą warstwą papieru i wysypujemy na górę fasolę , która je obciąży i nie pozwoli urosnąć. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Następnie usuwamy papier i obciążenie, pieczemy kolejne 8 minut. Foremkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika. W miseczce ubijamy śmietanę z jajkiem, dodajemy tymianek i doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Na podpieczone ciasto wykładamy grzyby z szalotką i czosnkiem, zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Posypujemy serem. Pieczemy 30 minut w 180 st. C.

Roladki z dorsza w szynce Roladki z dorsza w szynce Fot. Studio Lipov

Roladki z dorsza w szynce

4 filety z dorsza (każdy po około 100 g)
sok z połowy cytryny
sól i pieprz
papryka
4 plastry szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej
2 łyżki musztardy Dijon
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki oliwy


Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Paprykę pieczemy 15 minut w gorącym piekarniku, a następnie obieramy ze skóry, dzielimy na 4 części, posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby układamy na plasterku szynki, na rybę kładziemy porcję musztardy, odrobinę posiekanej natki pietruszki i kawałek papryki. Ściśle zawijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 210 st. C.

Bułeczki z makiem i bakaliami Bułeczki z makiem i bakaliami Fot. Studio Lipov

Bułeczki z makiem i bakaliami

Ciasto:
250 ml mleka
4 łyżki cukru
50 g drożdży
500 g mąki (około 3 szklanek)
3 jajka
100 g masła
1 cukier waniliowy
sól

Farsz:
100 g migdałów
400 g masy makowej
100 g rodzynek
2 łyżki miodu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
pół łyżeczki cynamonu


Mleko podgrzewamy do 40 st. C, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże z mlekiem podwoją swoją objętość, dodajemy mąkę, 2 jajka, rozpuszczone masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie przyklejać się do dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Sparzamy migdały, obieramy ze skóry, a następnie miksujemy. Dodajemy masę makową, rodzynki, skórkę pomarańczową i cynamon. Mieszamy, powoli dolewając miód.
Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiamy je i rozwałkowujemy. Placek smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę. Kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm. Układamy je na posmarowanej masłem blaszce, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30 minut w 170 st. C.

Więcej o:
Copyright © Agora SA