Jeśli nie barszcz, to co?

Święta trwają trzy dni. Każdy uczcimy zapewne spotkaniem przy stole. Co podać gościom na pierwsze danie? Proponujemy trzy zupy dobre na tę okazję.
Przecierana zupa rybna Przecierana zupa rybna ŁUKASZ KOZYRA

Przecierana zupa rybna

600 g filetów rybnych
porcja włoszczyzny
ziemniak
liść laurowy
szklanka śmietany 18%
kawałek korzenia chrzanu
łyżka mąki
pieprz
sól
posiekana natka pietruszki

Do podania:
grzanki z chleba

Filety myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka, dodajemy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, obranego i pokrojonego ziemniaka, wrzucamy liść laurowy. Zalewamy zimną wodą (ok. 1 i 1/2 l), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy zupę na małym ogniu, aż składniki będą całkiem miękkie. Przecedzamy wywar do drugiego garnka, a jarzyny i rybę przecieramy przez sitko i łączymy z wywarem. Śmietanę łączymy z chrzanem i mąką, mieszając, powoli wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką. Podajemy ze zrumienionymi na sklarowanym maśle grzankami z ciemnego chleba.

Zobacz także:
Zupa grzybowa

Sałatka śledziowa

Pierogi z kapustą i grzybami

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Zupa rybna z papryką Zupa rybna z papryką BBS

Zupa rybna z papryką

500 g dowolnej ryby słodkowodnej
4 średnie ziemniaki
2 zielone papryki
włoszczyzna
łyżeczka masła
łyżka mielonej papryki
1/2 szklanki śmietany 18%
sok z cytryny
sól


Rybę czyścimy, kroimy na kawałki. Ziemniaki, zieloną paprykę i włoszczyznę obieramy, kroimy w talarki lub kostkę i rumienimy na maśle. Zdejmujemy z ognia, posypujemy mieloną papryką, podlewamy litrem wody i gotujemy. Wkładamy do wywaru kawałki ryby i gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem zupę zagęszczamy śmietaną i zakwaszamy sokiem z cytryny.

Grochówka z wędzonymi śliwkami Grochówka z wędzonymi śliwkami LUKASZ ZANDECKI

Grochówka z wędzonymi śliwkami

1 szklanka grochu
garść wędzonych śliwek
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
warzywna przyprawa do zup
natka albo świeża kolendra

Do podania:
grzanki lub ziemniaki


Groch namaczamy, następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy umyte śliwki, gotujemy, aż zmiękną. przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki, do smaku dodajemy szczyptę jarzynki. Wlewamy do zasmażki kilka łyżek ostudzonej zupy, mieszamy, wlewamy do pozostałej zupy, zagotowujemy. Posypujemy natką lub kolendrą, podajemy z grzankami lub z pokrojonymi w kostkę i ugotowanymi ziemniakami.

Więcej o:
Komentarze (3)
Jeśli nie barszcz, to co?
Zaloguj się
  • jacek.nie.placek

    Oceniono 3 razy 3

    MY SIĘ NIE NUDZIMY!

    Właśnie to nas kręci, że w ten wieczór wszystko jest "jak zawsze". W rzeczywistości to ewoluuje, ale niezauważenie. Pojawia się nowe pokolenie, dorastają dzieci siostry, odchodzi babcia, ale RODZINA i TRADYCJA trwają. Czasem szwagierka spod Białegostoku dorzuci potrawę ze swoich stron, innym razem konkubina (o zgrozo!) szwagra wyskoczy z karpiem po żydowsku, ale istotą Wigilii jest TRADYCJA.

    Więc proszę nam nie pierd....ić o nudzie. My to kochamy!

    PS. Było kiedyś tak, że omawialiśmy przepisy z 3 wieczerzy: brat był u żony, a jego szwagier miał Wigilię u siebie. I Wigilia szwagra miała 2 potrawy wspólne z tą u brata (jego żony), a ta u brata miała 3 potrawy wspólne z tą u nas. I żadnej z tą u szwagra brata. Zagmatwane ;-)
    Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, jak bardzo lokalne są to zwyczaje!
    Właściwie jedyną cechą wspólną był brak mięsa ...który jest jedynie polskim zwyczajem.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 5 razy 3

    "Zupa rybna zamiast barszczu? Koniec z nudą na wigilijnym stole"

    Czy ktoś widzi w trzecim przepisie rybę, czy mam coś ze wzrokiem?

  • culebre

    Oceniono 3 razy -3

    I dlatego tyle ludzi nienawidzi tzw. "wigilijnego" jedzenia. 2 przepis jest prosty i nawet smaczny. 1 i 3 są wręcz odrażające.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE