Jeśli nie barszcz, to co?

Święta trwają trzy dni. Każdy uczcimy zapewne spotkaniem przy stole. Co podać gościom na pierwsze danie? Proponujemy trzy zupy dobre na tę okazję.
Przecierana zupa rybna Przecierana zupa rybna ŁUKASZ KOZYRA

Przecierana zupa rybna

600 g filetów rybnych
porcja włoszczyzny
ziemniak
liść laurowy
szklanka śmietany 18%
kawałek korzenia chrzanu
łyżka mąki
pieprz
sól
posiekana natka pietruszki

Do podania:
grzanki z chleba

Filety myjemy, osuszamy, wkładamy do garnka, dodajemy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, obranego i pokrojonego ziemniaka, wrzucamy liść laurowy. Zalewamy zimną wodą (ok. 1 i 1/2 l), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy zupę na małym ogniu, aż składniki będą całkiem miękkie. Przecedzamy wywar do drugiego garnka, a jarzyny i rybę przecieramy przez sitko i łączymy z wywarem. Śmietanę łączymy z chrzanem i mąką, mieszając, powoli wlewamy do garnka z zupą. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką. Podajemy ze zrumienionymi na sklarowanym maśle grzankami z ciemnego chleba.

Zobacz także:
Zupa grzybowa

Sałatka śledziowa

Pierogi z kapustą i grzybami

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Zupa rybna z papryką Zupa rybna z papryką BBS

Zupa rybna z papryką

500 g dowolnej ryby słodkowodnej
4 średnie ziemniaki
2 zielone papryki
włoszczyzna
łyżeczka masła
łyżka mielonej papryki
1/2 szklanki śmietany 18%
sok z cytryny
sól


Rybę czyścimy, kroimy na kawałki. Ziemniaki, zieloną paprykę i włoszczyznę obieramy, kroimy w talarki lub kostkę i rumienimy na maśle. Zdejmujemy z ognia, posypujemy mieloną papryką, podlewamy litrem wody i gotujemy. Wkładamy do wywaru kawałki ryby i gotujemy jeszcze około 15 minut. Przed podaniem zupę zagęszczamy śmietaną i zakwaszamy sokiem z cytryny.

Grochówka z wędzonymi śliwkami Grochówka z wędzonymi śliwkami LUKASZ ZANDECKI

Grochówka z wędzonymi śliwkami

1 szklanka grochu
garść wędzonych śliwek
1-2 łyżki masła
1 łyżka mąki
warzywna przyprawa do zup
natka albo świeża kolendra

Do podania:
grzanki lub ziemniaki


Groch namaczamy, następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy umyte śliwki, gotujemy, aż zmiękną. przygotowujemy jasną zasmażkę z masła i mąki, do smaku dodajemy szczyptę jarzynki. Wlewamy do zasmażki kilka łyżek ostudzonej zupy, mieszamy, wlewamy do pozostałej zupy, zagotowujemy. Posypujemy natką lub kolendrą, podajemy z grzankami lub z pokrojonymi w kostkę i ugotowanymi ziemniakami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.