Mięso od święta

Tym, którym w czasie postnej uczty brakuje mięsnych dań, przygotujmy treściwe potrawy na obiad w pierwszy i drugi dzień świąt. Faszerowany schab, pieczeń wieprzowa czy fantazyjnie podany drób to dania, które spokojnie można podać w odświętnej postaci.
Schab z migdałami Schab z migdałami BOGDAN BIAŁY

Schab z migdałami

1 kg schabu środkowego
125 g obranych ze skórki migdałów
3 łyżki oliwy
średniej wielkości cebula
ząbek czosnku
50 g pokrojonej w drobną kostkę bułki
250 g lekko podwędzanej kiełbasy obranej ze skórki i posiekanej jak mielone mięso
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
250 ml białego wina


Przecinamy schab w taki sposób, aby powstał równy, płaski, prostokątny kawałek. Migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekane cebulę oraz czosnek i smażymy przez 5 minut, mieszając. Przekładamy cebulę i czosnek na talerz, a na patelni smażymy bułkę na złote grzanki. Następnie przestudzoną cebulę oraz grzanki mieszamy z kiełbasą, dodając posiekane migdały i pietruszkę.

Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Rozkładamy schab na płasko, również solimy i pieprzymy, a następnie rozsmarowujemy po całej powierzchni farsz, pozostawiając około 2,5 cm z każdej strony. Zwijamy mięso i sznurujemy co 2,5 cm. Rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy schab z każdej strony, aż zbrązowieje. Dodajemy wino, a gdy się zagotuje, przekładamy schab do żaroodpornego naczynia, polewamy go winnym sosem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C na 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu studzimy około 20 minut i kroimy na plastry.

Zdjęcie Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH-3849 Zdjęcie KORKMAZ Brytfanka Casterra 28cm Zdjęcie WMF Brytfanka 17/4002/6040
Kinghoff Brytfanna 5,5 L KH... KORKMAZ Brytfanka Casterra ... WMF Brytfanka 17/4002/6040
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Udka z boczkiem w winie Udka z boczkiem w winie BOGDAN BIAŁY

Udka z boczkiem w winie

1,5 kg udek kurzych
4 łyżki oliwy
24 szalotki
150 g boczku pokrojonego w grubą kostkę
200 g marchewki pokrojonej w zapałkę
100 g pieczarek
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
1/3 butelki czerwonego wina
300 ml bulionu
3 łyżki brandy
3 gałązki pietruszki
3 gałązki tymianku (najlepiej cytrynowego)
listek laurowy
skórka z cytryny pokrojona w paski
sól
pieprz


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 140°C. Udka płuczemy i osuszamy papierem. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej udka ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia. Na tym samym tłuszczu podsmażamy posiekane szalotki, następnie przekładamy je do udek. Na tej samej patelni smażymy boczek (jeśli cebulki "zabrały" tłuszcz, uzupełniamy go pozostałymi dwiema łyżkami oliwy), a gdy się wytopi i wyzłoci, dodajemy marchewkę i dusimy do miękkości. Następnie dorzucamy grzyby i smażymy, aż się wyzłocą i zmiękną, a wówczas przekładamy wszystko do udek z cebulką, w naczyniu pozostawiając jedynie sos. Zaprawiamy sos mąką i gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut, wciąż mieszając, żeby nie powstały grudki, a potem dodajemy do niego czosnek w całości, wino, bulion i brandy. Gotujemy jeszcze minutę i wkładamy wszystkie przyprawy. Pozostawiamy na ogniu przez kolejnych parę minut, a następnie wlewamy do naczynia z udkami. Wkładamy potrawę na 45 minut do piekarnika. Podajemy na gorąco.

Zdjęcie Eva Solo Naczynie żaroodporne 0011796 Zdjęcie Simax Naczynie Żaroodporne Exclusive 4,4l Zdjęcie THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne OPT4534
Eva Solo Naczynie żaroodpor... Simax Naczynie Żaroodporne ... THK Czarne naczynie żaroodp...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Polędwica z muscovado Polędwica z muscovado BOGDAN BIAŁY

Polędwica z muscovado

1,5 kg polędwicy wołowej
2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
łyżka świeżo mielonego pieprzu
30 g masła do smażenia
2 łyżki oliwy do smażenia
garstka roszponki lub rukoli do dekoracji


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Cukier mieszamy z pieprzem i w tej mieszance obtaczamy polędwicę. Na patelni rozgrzewamy masło razem z oliwą. Na gorącym tłuszczu podsmażamy polędwicę ze wszystkich stron. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 30-35 minut. Wyjmujemy mięso, studzimy i letnie owijamy folią spożywczą. Gdy całkiem ostygnie, kroimy je w plastry i podajemy udekorowane listkami zieleniny.

Zdjęcie Dekoria Komplet noży w bloku S&P Soho czerwony Zdjęcie Joseph Joseph Komplet noży Elevate ze stojakiem Zdjęcie Tadar Tokio Modern Komplet noży
Dekoria Komplet noży w blok... Joseph Joseph Komplet noży ... Tadar Tokio Modern Komplet ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE