Świąteczne słodkości z zagranicy

U nas na stołach królują makowce i pierniki. Przedstawiamy wam słodkości przygotowywane na święta w innych krajach.
Mini Stollen Mini Stollen Fot. LUBOMIR LIPOV

Mini Stollen

200 g winogron
50 g kandyzowanej pomarańczy
skórka starta z cytryny
łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta białego pieprzu
2 łyżki rumu
12 g świeżych drożdży
150 ml mleka
500 g mąki
łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g masła
2 łyżeczki olejku waniliowego
2 jajka
300 g marcepanu
masło
cukier puder


W misce mieszamy winogrona, kandyzowaną pomarańczę, skórkę cytrynową, kardamon, pieprz oraz rum i pozostawiamy na godzinę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i szybko mieszamy ze 125 g mąki oraz drobnym cukrem, pozostawiamy także na godzinę. Dodajemy resztę mąki, sól, cukier trzcinowy, miękkie masło, olejek waniliowy i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy mieszankę owocową i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy dwa wałki - jeden z ciasta, drugi z marcepanu. Wałek z ciasta dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy na podłużne placki o grubości 1 cm. Wałek marcepanowy również dzielimy na 6 części, z których formujemy wałeczki tak długie jak rozwałkowane kawałki ciasta. Marcepanowe wałeczki kładziemy pośrodku każdego placka i zawijamy wokół nich ciasto, dobrze sklejając brzegi. Przekładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w 180°C. Upieczone strucelki smarujemy stopionym masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Szwajcarskie brunsli Szwajcarskie brunsli BOGDAN BIALY

Szwajcarskie brunsli

150 g cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
szczypta cynamonu w proszku
szczypta mielonych goździków
250 g mielonych migdałów
2 jajka (potrzebne będą tylko białka)
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki
szczypta soli


Cukier, mąkę, kakao, cynamon, goździki i migdały mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Lekko przestudzoną mieszamy z ubitymi białkami i likierem. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do wyschnięcia na 5 godzin. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240°C przez 4-6 minut.

Grecki chleb na Boże Narodzenie Grecki chleb na Boże Narodzenie BOGDAN BIALY

Grecki chleb na Boże Narodzenie

120 ml letniej wody
400 g cukru
30 g świeżych drożdży
1 kg mąki
1/4 łyżeczki drobnej soli
480 ml czerwonego wytrawnego wina
120 ml oliwy
150 g orzechów włoskich, sparzonych i posiekanych
50 g orzeszków piniowych
150 g jasnych rodzynków
150 g ciemnych rodzynków
starta skórka z pomarańczy
starta skórka z mandarynki
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
tarta bułka


Robimy zaczyn. Do miski wlewamy 3-4 łyżki letniej wody, dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do mąki dodajemy sól, cukier, gotowy zaczyn, resztę letniej wody i wino. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Stopniowo dolewamy oliwę, cały czas wyrabiając ciasto, aż ją całą wchłonie. Na końcu dodajemy orzechy, rodzynki, skórki z cytrusów oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy. Formę na chleb smarujemy oliwą i posypujemy tartą bułką. Wkładamy ciasto (odkładamy niewielką ilość na ulepienie krzyża), robimy na wierzchu nacięcie w kształcie krzyża, przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Z pozostawionego ciasta lepimy dwa paski, przyklejamy je na bochenku, tak aby utworzyły krzyż. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez 12 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy 20-25 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA