安i徠eczne s這dko軼i z zagranicy

U nas na sto豉ch kr鏊uj makowce i pierniki. Przedstawiamy wam s這dko軼i przygotowywane na 鈍i皻a w innych krajach.
Mini Stollen Mini Stollen Fot. LUBOMIR LIPOV

Mini Stollen

200 g winogron
50 g kandyzowanej pomara鎍zy
sk鏎ka starta z cytryny
造瞠czka mielonego kardamonu
szczypta bia貫go pieprzu
2 造磬i rumu
12 g 鈍ie篡ch dro盥篡
150 ml mleka
500 g m彗i
造瞠czka drobnego cukru
1/2 造瞠czki soli
3 造磬i cukru trzcinowego
50 g mas豉
2 造瞠czki olejku waniliowego
2 jajka
300 g marcepanu
mas這
cukier puder


W misce mieszamy winogrona, kandyzowan pomara鎍z, sk鏎k cytrynow, kardamon, pieprz oraz rum i pozostawiamy na godzin. Dro盥瞠 rozpuszczamy w ciep造m mleku i szybko mieszamy ze 125 g m彗i oraz drobnym cukrem, pozostawiamy tak瞠 na godzin. Dodajemy reszt m彗i, s鏊, cukier trzcinowy, mi瘯kie mas這, olejek waniliowy i jajka. Wyrabiamy g豉dkie ciasto, przykrywamy 軼iereczk i pozostawiamy na godzin do wyro郾i璚ia. Po tym czasie dodajemy mieszank owocow i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy dwa wa趾i - jeden z ciasta, drugi z marcepanu. Wa貫k z ciasta dzielimy na 6 cz窷ci, rozwa趾owujemy na pod逝積e placki o grubo軼i 1 cm. Wa貫k marcepanowy r闚nie dzielimy na 6 cz窷ci, z kt鏎ych formujemy wa貫czki tak d逝gie jak rozwa趾owane kawa趾i ciasta. Marcepanowe wa貫czki k豉dziemy po鈔odku ka盥ego placka i zawijamy wok馧 nich ciasto, dobrze sklejaj帷 brzegi. Przek豉damy na blach i pozostawiamy na 30 minut do wyro郾i璚ia. Pieczemy 30 minut w 180蚓. Upieczone strucelki smarujemy stopionym mas貫m i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Szwajcarskie brunsli Szwajcarskie brunsli BOGDAN BIALY

Szwajcarskie brunsli

150 g cukru
2 造磬i m彗i
2 造磬i kakao
szczypta cynamonu w proszku
szczypta mielonych go寮zik闚
250 g mielonych migda堯w
2 jajka (potrzebne b璠 tylko bia趾a)
100 g gorzkiej czekolady
2 造磬i likieru Cherry Brandy lub wi郾i闚ki
szczypta soli


Cukier, m彗, kakao, cynamon, go寮ziki i migda造 mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy pian z bia貫k. W k徙ieli wodnej rozpuszczamy czekolad. Lekko przestudzon mieszamy z ubitymi bia趾ami i likierem. ㄠczymy wszystkie sk豉dniki i mieszamy na jednolit mas. Rozwa趾owujemy ciasto na grubo嗆 1 cm. Za pomoc foremek wycinamy ciasteczka i uk豉damy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy do wyschni璚ia na 5 godzin. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240蚓 przez 4-6 minut.

Grecki chleb na Bo瞠 Narodzenie Grecki chleb na Bo瞠 Narodzenie BOGDAN BIALY

Grecki chleb na Bo瞠 Narodzenie

120 ml letniej wody
400 g cukru
30 g 鈍ie篡ch dro盥篡
1 kg m彗i
1/4 造瞠czki drobnej soli
480 ml czerwonego wytrawnego wina
120 ml oliwy
150 g orzech闚 w這skich, sparzonych i posiekanych
50 g orzeszk闚 piniowych
150 g jasnych rodzynk闚
150 g ciemnych rodzynk闚
starta sk鏎ka z pomara鎍zy
starta sk鏎ka z mandarynki
2 造瞠czki mielonego cynamonu
1/4 造瞠czki mielonych go寮zik闚
tarta bu趾a


Robimy zaczyn. Do miski wlewamy 3-4 造磬i letniej wody, dodajemy 1 造磬 cukru i dro盥瞠. Mieszamy, przykrywamy 軼iereczk i odstawiamy w ciep貫 miejsce na 15 minut. Do m彗i dodajemy s鏊, cukier, gotowy zaczyn, reszt letniej wody i wino. Wyrabiamy ciasto na jednolit mas. Stopniowo dolewamy oliw, ca造 czas wyrabiaj帷 ciasto, a j ca陰 wch這nie. Na ko鎍u dodajemy orzechy, rodzynki, sk鏎ki z cytrus闚 oraz przyprawy, jeszcze raz dok豉dnie wyrabiamy ciasto i przykrywamy. Form na chleb smarujemy oliw i posypujemy tart bu趾. Wk豉damy ciasto (odk豉damy niewielk ilo嗆 na ulepienie krzy瘸), robimy na wierzchu naci璚ie w kszta販ie krzy瘸, przykrywamy i ponownie pozostawiamy do wyro郾i璚ia w ciep造m miejscu na oko這 30 minut. Chleb powinien przynajmniej dwukrotnie zwi瘯szy swoj obj皻o嗆. Z pozostawionego ciasta lepimy dwa paski, przyklejamy je na bochenku, tak aby utworzy造 krzy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230蚓 przez 12 minut, nast瘼nie zmniejszamy temperatur do 180蚓 i pieczemy 20-25 minut.

Wi璚ej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE