Tradycyjne dania inaczej

Tradycyjne potrawy świąteczne można lekko zmodyfikować. Dodać nowe składniki, ciut inaczej przyprawić, podać trochę inaczej. I tym samym otworzyć się na nowe doznania smakowe.
Sałatka z groszku z krewetkami i majonezem Sałatka z groszku z krewetkami i majonezem ARKADIUSZ ŚCICHOCKI

Sałatka z groszku z krewetkami i majonezem

200 g małych mrożonych krewetek
puszka groszku konserwowego (lub 1/2 opakowania groszku mrożonego)
pęczek koperku
2 duże ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
sól
pieprz


Krewetki wrzucamy na patelnię z odrobiną wrzątku na minutę, a następnie osączamy i studzimy. Groszek osączamy na sitku (mrożony blanszujemy przez 2 minuty we wrzątku, osączamy i studzimy). Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie mieszamy w misce groszek z krewetkami, koperkiem i czosnkiem, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcie Salaterka 121256 Zdjęcie Salaterka 23cm 117788 Zdjęcie Salaterka AUTHENTIC White4282
Salaterka Salaterka Salaterka AUTHENTIC White
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Śledź w zielonym jabłuszku Śledź w zielonym jabłuszku LUKASZ ZANDECKI

Śledź w zielonym jabłuszku

300 g śledzi w occie
mały kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru
limonka
kilka listków świeżej kolendry
łyżka curry w proszku
cebula
marchewka
zielone jabłko
sól
świeżo mielony pieprz


Śledzia odsączamy z zalewy, zdejmujemy z niego skórę, a mięso drobno siekamy. Dodajemy posiekany lub starty imbir, otartą skórkę z limonki i łyżeczkę soku. Wrzucamy również posiekane listki kolendry, curry w proszku i drobno pokrojoną cebulę. Marchewkę myjemy, obieramy, gotujemy i studzimy, a następnie kroimy w kostkę. Połowę jabłka kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z limonki. Drugą połowę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę mieszamy ze śledziem, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy na godzinę do lodówki.
Przed podaniem przekładamy plasterkami jabłka.

Zdjęcie Sagaform Talerz Retro Zdjęcie Talerz deserowy 17cm Zdjęcie VIOLETTA Talerz 1761 (700825)
Sagaform Talerz Retro Talerz deserowy VIOLETTA Talerz
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Łosoś marynowany w buraczkach Łosoś marynowany w buraczkach PAULINA JAKÓBIEC

Łosoś marynowany w buraczkach

litr wywaru rybnego (ugotowanego na rybie wędzonej)
bouquet garni (związane w pęczek zioła: natka pietruszki, liść laurowy, tymianek)
3 buraki
6 kawałków filetu z łososia (po 150-200 g)
60 g masła
mąka
ewentualnie jasne rodzynki do dekoracji


Do gorącego wywaru z ryby wrzucamy bouquet garni i pokrojonego w kostkę jednego buraka. Studzimy, a potem do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Pozostałe buraki kroimy na cienkie paseczki. Możemy użyć surowych lub najpierw pokroić je na cienkie plastry, obgotować, wrzucając do wrzątku (nie dłużej niż minutę), przepłukać zimną wodą, odsączyć i wtedy pokroić na cienkie paski.
Połowę masła roztapiamy na małym ogniu, oprószamy mąką, mieszamy i - kiedy mąka się lekko przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia wyjmujemy z marynaty, osuszamy i smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków. Potrawę można udekorować rodzynkami.

Zdjęcie Garnek Berghoff Virgo 2304204 Zdjęcie Garnek Fissler 812612 Zdjęcie LAMART Garnek LTSS2411
Garnek Berghoff Virgo Garnek Fissler LAMART Garnek
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Barszczyk z winem Barszczyk z winem AGATA JAKUBOWSKA

Barszczyk z winem

Poza składnikami barszczu podstawowego
dodatkowo:
5 cm korzenia imbiru
3 goździki
3-4 plasterki pomarańczy
250 ml wytrawnego czerwonego wina


Do gotowego barszczu dodajemy imbir pokrojony w plasterki, goździki i 1 plasterek pomarańczy. Podgrzewamy. Wlewamy wino i dodajemy pozostałe plasterki pomarańczy. Odstawiamy, po przestudzeniu przecedzamy.

Zdjęcie Garnek Silit 0318187511 Zdjęcie Garnek Silit 0424186811 Zdjęcie Silit Quadro Garnek 4716271811
Garnek Silit Garnek Silit Silit Quadro Garnek
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Azjatyckie rożki Azjatyckie rożki LUKASZ ZANDECKI

Azjatyckie rożki

cukinia
marchewka
ogórek
200 g białej ryby, np. sandacza
2 łyżki świeżej kolendry
sól
pieprz
paczka papieru ryżowego
jajko
łyżka octu ryżowego
60 ml soku z limonki
łyżka cukru
ząbek czosnku
60 ml wywaru z ryb
2 małe papryczki chilli


Cukinię, marchew, ogórka i rybę kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy z posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczymy w wodzie lub smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na tak przygotowany arkusz kładziemy małe porcje farszu i zwijamy w rożki. W rondelku mieszamy ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, wywar z ryby i posiekane papryczki, gotujemy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowe rożki gotujemy na parze (około 15 minut). Podajemy z sosem.

Rożki z papieru ryżowego można również upiec w piekarniku.

Zdjęcie Kenwood FS470 Zdjęcie Kenwood FS 560 Zdjęcie Zelmer 37Z010
Kenwood FS470 Kenwood FS 560 Zelmer 37Z010
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.