Słodki akcent

Jak miło zakończyć biesiadę przy świątecznym stole? Najlepiej porcją pysznego deseru.
Lodowe tiramisu Lodowe tiramisu PAWEŁ KISZKIEL

Lodowe tiramisu

biszkopty
1/4 filiżanki wystudzonej mocnej kawy
likieru kawowego
lody kawowe
bita śmietana


Na dno pucharka wkładamy kilka biszkoptów, polewamy je 1/4 filiżanki wystudzonej mocnej kawy i odrobiną likieru kawowego. Następnie wkładamy lody kawowe, a na wierzch bitą śmietanę.

Tarta makowa z gruszkami Tarta makowa z gruszkami BOGDAN BIAŁY

Tarta makowa z gruszkami

Ciasto:
szklanka mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany 22%
3 żółtka
70 g masła
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Masa:
250 g maku
1,5 szklanki mleka
250 ml wytrawnego białego wina
3 łyżki cukru
100 g rodzynków
70 g mieszanych bakalii
1 kg gruszek
50 g masła

Do formy:
masło i mąką


Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Mak gotujemy w mleku przez pół godziny. Osączamy, dwukrotnie mielemy. Gotujemy wino z 2 łyżkami cukru, rodzynkami i bakaliami, redukując objętość o 1/3. Łączymy z makiem. Resztę cukru karmelizujemy na patelni, wkładamy gruszki - obrane, bez pestek i przekrojone na pół. Po dwóch minutach wrzucamy masło i dusimy 5 minut, odwracając gruszki, by pokryły się maślanym karmelem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wkładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 24 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180°C. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, a na wierzch gruszki. Pieczemy kolejne 35 minut.

Ciasteczka imbirowe Ciasteczka imbirowe ŁUKASZ ZANDECKI

Ciasteczka imbirowe

120 g miękkiego masła
70 g cukru trzcinowego
10 g cukru waniliowego
jajko
200 g przesianej mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub po szczypcie kurkumy i kardamonu oraz 1 utłuczony goździk)
1/4 łyżeczki amoniaku spożywczego


Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na pulchną masę (możemy mikserem). Dodajemy jajko i znowu ucieramy. Wsypujemy mąkę, przyprawy oraz amoniak i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, możemy dodać trochę więcej mąki. Formujemy małe kuleczki, przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i naciskamy widelcem, aby powstały paseczki. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Świetnie nadają się do dłuższego przechowywania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.