Tradycyjne dania wigilijne

Czas odszukać stare rodzinne przepisy. Barszczyk grzybowy babci, piernik prababci, groch z kapustą według receptury dziadka smakują bowiem najlepiej. W święta rodzinna tradycja sprawdza się najbardziej.
Barszcz wigilijny Barszcz wigilijny Fot. B. AND E. DUDZINSCY / SHUTTERSTOCK

Barszcz wigilijny

Zakwas:
kilka buraków
przegotowana woda
kromka razowca

Oraz:
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
4 obrane i pokrojone w plastry buraki
sól, cukier
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
1 listek laurowy
60-80 g suszonych prawdziwków
1 ząbek czosnku
kieliszek wytrawnego czerwonego wina


Przygotowujemy zakwas: buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy taką ilością wody, aby były przykryte. Wkładamy razowiec, zostawiamy na kilka dni w ciepłym miejscu. Usuwamy pianę z wierzchu, zakwas przecedzamy przez gazę. Gotujemy wywar z włoszczyzny i buraczków oraz przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. W oddzielnym garnku gotujemy (w 2 szklankach wody) suszone grzyby. Przecedzamy i łączymy oba wywary (prawdziwki można wykorzystać do pierogów).
Dodajemy zakwas (1/2 l zakwasu na 1,5 l wywaru) i przekrojony na pół ząbek czosnku. Barszcz podgrzewamy prawie do wrzenia, ale nie gotujemy. Przyprawiamy solą i cukrem, zakwaszamy winem (lub sokiem z cytryny, ale nie octem).

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Duo Waza do zupy WHITE Zdjęcie Hendi 780732 Zdjęcie Pickman Imperio 150 Aniversaro IMPAW
Duo Waza do zupy WHITE Hendi 780732 Pickman Imperio 150 Anivers...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Postna kapusta Postna kapusta Fot. B. AND E. DUDZINSCY / SHUTTERSTOCK

Postna kapusta

1 duża cebula
2 kg kiszonej kapusty
80 ml oliwy
po 10 ziarenek jałowca, ziela angielskiego i pieprzu
4 liście laurowe
4 ząbki czosnku
70 g suszonych grzybów (namoczonych)
150 g suszonych śliwek
70 g rodzynków
1 szklanka miodu pitnego trójniaka lub czerwonego wina
po szczypcie soli cukru i pieprzu


Cebulę siekamy. Kapustę odciskamy, sok zachowujemy. W garnku na oliwie rumienimy cebulę. Wkładamy kapustę, zalewamy 1 szklanką wody i podgrzewamy chwilę. Dodajemy jałowiec, ziele, pieprz, liście laurowe, nacięte ząbki czosnku i posiekane grzyby. Dusimy na małym ogniu jakąś godzinę. Odstawiamy na noc.
Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy śliwki, rodzynki i miód pitny lub wino. Dusimy około godziny. Jeżeli w garnku jest dużo płynu, dusimy kapustę bez przykrywki, a jeśli mało, uzupełniamy wodą lub kwaśnym sokiem z kapusty. Studzimy. Kolejnego dnia znów podgrzewamy i doprawiamy. Kapusta powinna być ciemna, gęsta i esencjonalna.

Zdjęcie Bolesławiec Gar kamionkowy GU-777 2 l (drugi gatunek) Zdjęcie Emalia Silesia Rybnik Garnek emaliowany niski BIGOS 19339 Zdjęcie Garneczki Gar kamionkowy SWOJSKI 9004
Bolesławiec Gar kamionkowy ... Emalia Silesia Rybnik Garne... Garneczki Gar kamionkowy SW...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Paszteciki z grzybami Paszteciki z grzybami Fot. B. AND E. DUDZINSCY / SHUTTERSTOCK

Paszteciki z grzybami

Ciasto:
200 g masła
400 g mąki pszennej
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
1 jajko do smarowania

Farsz:
1 kg mrożonych podgrzybków
oliwa do smażenia
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
sól i pieprz
1 łyżeczka suszonego rozmarynu


Z podanych składników (bez jajka) zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej 40 minut. Przygotowujemy farsz. Rozmrożone podgrzybki drobno siekamy. Na oliwie szklimy cebule pokrojone w półplasterki, dodajemy grzyby, posiekany czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Dusimy ok. 20 minut, studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Wycinamy 10 prostokątów o wymiarach 8 x 4 cm. Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim prostokątem. Mocno łączymy brzegi.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika.

Zdjęcie Collezione Vittore Conforto Serwis kawowy BONITA 61328 Zdjęcie Dekoria Talerz deserowy Spirit of Christmas porcelana 19,5cm Zdjęcie Dekoria Zestaw obiadowo-kawowy Odette 30cz.
Collezione Vittore Conforto... Dekoria Talerz deserowy Spi... Dekoria Zestaw obiadowo-kaw...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Kompot z suszonych owoców Kompot z suszonych owoców Fot. ANNATA78 / SHUTTERSTOCK

Kompot z suszonych owoców

po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
100 g suszonych fig
1,5-2 l wody
4 łyżki cukru
3 goździki
1 łyżeczka cynamonu


Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem.
Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.

Kompot dobrze zrobić poprzedniego dnia, aby owoce się zmacerowały. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Zdjęcie ARC international Szklanki VERSAILLES 16377 Zdjęcie Krosno Szklanki Tumblers X Zdjęcie Zak! design SWIRL 1358-0071
ARC international Szklanki ... Krosno Szklanki Tumblers X Zak! design SWIRL 1358-0071
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA