3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
300g bryndzy
skórka otarta z cytryny
szklanka gęstej śmietany
500 g filetów śledziowych
2 łyżki posiekanego szczypiorku
po 3 łyżki zielonego groszku z puszki, pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
szczypta cukru pudru
3-4 plasterki cytryny
Czosnek drobno siekamy, ucieramy z pieprzem. Dodajemy bryndzę i skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą ze szczyptą soli i cukru śmietanę, mieszamy i chłodzimy. Wymoczone i osączone śledzie kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Sos mieszamy ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką.
Polewamy śledzie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodziły.
Zobacz także inne przepisy świąteczne:
HSG Kieliszki do wódki - 6 ... | Krosno Kieliszki do Wódki H... | Krosno Kieliszki do wódki K... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
750 g filetów zielonych (tj. świeżych surowych) śledzi
po łyżce oliwy i pikantnej musztardy
sól, pieprz
2 cebule
2 winne jabłka
mała główka białej kapusty
szklanka wywaru z włoszczyzny
2 łyżki sklarowanego masła
sok z cytryny
mielony kminek
tymianek
Umyte i osuszone filety smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i solą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kapustę szatkujemy, solimy. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i szklimy na oliwie. Dokładamy odciśniętą kapustę, doprawiamy kminkiem, tymiankiem i pieprzem, smażymy. Wlewamy wrzący wywar z włoszczyzny, zagotowujemy i dusimy 15 minut. Przekładamy zawartość rondla do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na wierzchu rozkładamy śledzie, polewamy masłem, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 50 minut.
GERLACH Zestaw noży COLONIAL | SHIKISAI uFLEX komplet 4 no... | Wusthof CULINAR Blok noży 9... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
2 szklanki ugotowanej drobnej perłowej fasoli
trochę suszonego cząbru
sok z cytryny
pieprzu
sól
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 filety matiasa
po 2- łyżki oleju i posiekanego szczypiorku
2 cebule
Fasolę posypujemy cząbrem, skrapiamy olejem. Cebulę siekamy skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem. Filety kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzucamy do salaterki, polewamy resztą oleju, mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Koziol Miseczka Aroma | Leonardo Miseczka Optic 049441 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Pikantny smak śledzi nie zmieni się, jeśli wymoczymy je w lekko osolonej wodzie. Natomiast moczenie w mleku złagodzi ich zapach. Ciekawego smaku śledziom nadaje moczenie w piwie.
Oryginalnie smakują śledzie moczone w wodzie z ziołami lub przyprawami korzennymi. Gotujemy wodę z 1-2 listami laurowymi, ziarenkami jałowca oraz ziela angielskiego, studzimy i moczymy w niej umyte i odfiletowane śledzie.
Do oleju do śledzi można dodać różne przyprawy, na przykład roztarte ząbki czosnku; szczyptę mielonego pieprzu czy ziela angielskiego. Przyprawy mieszamy z jedną czwartą szklanki oleju, zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przecedzamy przez gęste sitko, po czym zalewamy śledzie, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Chodzież Serwis obiadowy Iw... | THK Serwis obiadowy PARIS O... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |