Śledź w nowym wydaniu

Królują w czasie świątecznej uczty. Przygotowuje się je na wiele sposobów. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Nie rezygnujcie z podania śledzi po swojemu, ale spróbujcie też czegoś nowego. Może któryś z poniższych przepisów przypadnie wam do gustu?
Śledzie po góralsku Śledzie po góralsku BBS

Śledzie po góralsku

3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
300g bryndzy
skórka otarta z cytryny
szklanka gęstej śmietany
500 g filetów śledziowych
2 łyżki posiekanego szczypiorku
po 3 łyżki zielonego groszku z puszki, pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
szczypta cukru pudru
3-4 plasterki cytryny


Czosnek drobno siekamy, ucieramy z pieprzem. Dodajemy bryndzę i skórką otartą ze sparzonej wcześniej cytryny. Dodajemy ubitą ze szczyptą soli i cukru śmietanę, mieszamy i chłodzimy. Wymoczone i osączone śledzie kroimy na kawałki i układamy na półmisku. Sos mieszamy ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką.
Polewamy śledzie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodziły.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie HSG Kieliszki do wódki - 6 sztuk 19-2478 Zdjęcie Krosno Kieliszki do Wódki Handmade Retro Vintage Zdjęcie Krosno Kieliszki do wódki Krista
HSG Kieliszki do wódki - 6 ... Krosno Kieliszki do Wódki H... Krosno Kieliszki do wódki K...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Filety śledziowe z kapustą Filety śledziowe z kapustą BBS

Filety śledziowe z kapustą

750 g filetów zielonych (tj. świeżych surowych) śledzi
po łyżce oliwy i pikantnej musztardy
sól, pieprz
2 cebule
2 winne jabłka
mała główka białej kapusty
szklanka wywaru z włoszczyzny
2 łyżki sklarowanego masła
sok z cytryny
mielony kminek
tymianek


Umyte i osuszone filety smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i solą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Kapustę szatkujemy, solimy. Jabłko i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i szklimy na oliwie. Dokładamy odciśniętą kapustę, doprawiamy kminkiem, tymiankiem i pieprzem, smażymy. Wlewamy wrzący wywar z włoszczyzny, zagotowujemy i dusimy 15 minut. Przekładamy zawartość rondla do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na wierzchu rozkładamy śledzie, polewamy masłem, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 50 minut.

Zdjęcie GERLACH Zestaw noży COLONIAL Zdjęcie SHIKISAI uFLEX komplet 4 noży - kolor zielony Zdjęcie Wusthof CULINAR Blok noży 9836
GERLACH Zestaw noży COLONIAL SHIKISAI uFLEX komplet 4 no... Wusthof CULINAR Blok noży 9...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Śledzie z fasolą i ziemniakami Śledzie z fasolą i ziemniakami BBS

Śledzie z fasolą i ziemniakami

2 szklanki ugotowanej drobnej perłowej fasoli
trochę suszonego cząbru
sok z cytryny
pieprzu
sól
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
4 filety matiasa
po 2- łyżki oleju i posiekanego szczypiorku
2 cebule


Fasolę posypujemy cząbrem, skrapiamy olejem. Cebulę siekamy skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem. Filety kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki wrzucamy do salaterki, polewamy resztą oleju, mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441
Alessi Mała miseczka Colomb... Koziol Miseczka Aroma Leonardo Miseczka Optic 049441
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Śledzie - w czym moczyć, czym zalewać? Śledzie - w czym moczyć, czym zalewać? Fot. WIKTORY / SHUTTERSTOCK

Śledzie - w czym moczyć, czym zalewać?

Pikantny smak śledzi nie zmieni się, jeśli wymoczymy je w lekko osolonej wodzie. Natomiast moczenie w mleku złagodzi ich zapach. Ciekawego smaku śledziom nadaje moczenie w piwie.

Oryginalnie smakują śledzie moczone w wodzie z ziołami lub przyprawami korzennymi. Gotujemy wodę z 1-2 listami laurowymi, ziarenkami jałowca oraz ziela angielskiego, studzimy i moczymy w niej umyte i odfiletowane śledzie.

Do oleju do śledzi można dodać różne przyprawy, na przykład roztarte ząbki czosnku; szczyptę mielonego pieprzu czy ziela angielskiego. Przyprawy mieszamy z jedną czwartą szklanki oleju, zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, przecedzamy przez gęste sitko, po czym zalewamy śledzie, przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki.

Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Gloria 101001844 Zdjęcie Chodzież Serwis obiadowy Iwona 44 el. 2S0255 Zdjęcie THK Serwis obiadowy PARIS OPT10445
Chodzież Serwis obiadowy Gl... Chodzież Serwis obiadowy Iw... THK Serwis obiadowy PARIS O...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.