Świąteczne słodkości

Wiórki kokosowe, płatki migdałów, cukier puder i biała czekolada. Zimowe ciasta wyglądają jak przyprószone śniegiem. Są tak jak on puszyste, choć wcale nie są lekkie. Jednak to właśnie ciasta przyrządzone na maśle i gęstej śmietanie smakują najlepiej.
Tarta kokosowa Tarta kokosowa PAULINA KOLONDRA

Tarta kokosowa

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
9 łyżek posiekanego zimnego masła
1 żółtko

Masa:
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
sól
1/2 l mleka
2 łyżki rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3,5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 szklanka wiórków kokosowych

Wierzch:
1 szklanka bardzo zimnej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka rumu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
grube wiórki kokosowe


Robimy spód: mąkę, sól i cukier miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy, aż składniki zaczną się kleić. Ciastem wylepiamy wyściełaną pergaminem formę na tartę. Schładzamy. Pieczemy 30 minut w 190°C. Studzimy.
Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Wlewamy gorące mleko, ucierając. Stawiamy na ogniu i gotujemy, mieszając około 2 minuty od zagotowania. Gdy zgęstnieje, odstawiamy. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy kawałki zimnego masła i wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki.
Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Zelmer 481.6 Symbio Zdjęcie SENCOR SHM 5201 WH Zdjęcie WMF Lono 416210061
Zelmer 481.6 Symbio SENCOR SHM 5201 WH WMF Lono 416210061
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Sernik z białą czekoladą Sernik z białą czekoladą PAULINA KOLONDRA

Sernik z białą czekoladą

Spód:
300 g pokruszonych razowych herbatników
100 g brązowego cukru
150 g stopionego i schłodzonego masła

Masa serowa:
135 g posiekanej białej czekolady
135 g jogurtu
2 jajka
1 laska wanilii
skórka otarta z cytryny
400 g twarogu (trzykrotnie zmielonego; można zastąpić kremowym serkiem śmietankowym)
90 g cukru

Wierzch:
100 g białej czekolady
350 g kwaśnej śmietany 22%
120 g śmietanki tortowej 36%


Robimy spód: składniki mieszamy, rozkładamy na dnie tortownicy. Pieczemy przez 10 minut w 160°C.
Robimy masę serową: czekoladę i jogurt wkładamy do miseczki. Wstawiamy do naczynia z wrzącą wodą, mieszamy. Ubijamy jajka z ziarenkami z laski wanilii i skórką cytryny. Miksujemy twaróg z cukrem. Dodajemy ciepłą czekoladę, zwiększamy obroty, ucieramy 3 minuty. Dodajemy masę jajeczną, ucieramy dalej. Wylewamy masę na upieczony spód. Formę owijamy folią aluminiową, stawiamy na głębokiej blasze z gorącą wodą (woda powinna sięgać mniej więcej do 3/4 wysokości tortownicy). Pieczemy 40 minut w 160°C.
Robimy wierzch sernika: czekoladę rozpuszczamy, ciepłą miksujemy z oboma rodzajami śmietany. Smarujemy sernik, znowu wstawiamy do piekarnika, pieczemy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu studzimy i wkładamy do lodówki. Zimny kroimy na porcje.

Zdjęcie Forma GWIAZDA Zdjęcie Tadar 75829 Zdjęcie STOVMON Forma SERCE
Forma GWIAZDA Tadar 75829 STOVMON Forma SERCE
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Biała rolada z masą kokosową Biała rolada z masą kokosową PAULINA KOLONDRA

Biała rolada z masą kokosową

Biszkopt:
masło do formy
5 jajek
150 g cukru
sól
100 g mąki tortowej

Masa:
3 łyżeczki żelatyny w proszku
1/2 l kwaśnej śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
100 g wiórków kokosowych

Polewa:
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 36%
100 g płatków migdałowych


Pieczemy biszkopt na roladę: blachę (33 x 36 cm) smarujemy masłem i wyściełamy papierem do pieczenia. Ubijamy na sztywno białka z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach.Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto rozsmarowujemy na blasze, pieczemy 25 minut w 180°C. Zsuwamy z blachy, gorące zwijamy wraz z papierem wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w folię aluminiową, czekamy, aż wystygnie.
Robimy masę: żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, dolewamy wrzątek do objętości pół szklanki, mieszamy do rozpuszczenia. Miksujemy śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Cienkim strumyczkiem wlewamy gorącą żelatynę, miksujemy (jeśli trzeba, można dosłodzić cukrem pudrem), mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Biszkopt rozwijamy z folii, usuwamy papier, smarujemy tężejącą masą, znowu zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową, schładzamy.
Robimy polewę: czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy śmietankę, podgrzewamy, mieszając. Roladę rozwijamy z folii, oblewamy gorącą polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Kroimy po ostudzeniu.

Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516 Zdjęcie Nuova R2S KOMPLET: TALERZE DESEROWE R2S - Nostalgie - Maitres Chocolatiers Zdjęcie Veroni Porcelana i Ceramika Talerze deserowe 6szt. Amelia
Duo Talerze PORTO 50516 Nuova R2S KOMPLET: TALERZE ... Veroni Porcelana i Ceramika...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Śniegowe kule Śniegowe kule PAULINA KOLONDRA

Śniegowe kule

1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru
2 1/2 szklanki mąki
szczypta soli do smaku


Na blasze rozsypujemy płatki migdałowe, prażymy 5-6 minut w 180°C, studzimy, drobno mielemy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 160°C. Masło ucieramy na pianę, stopniowo dodając ekstrakt waniliowy i szklankę cukru pudru. Mieszamy mąkę z solą i migdałami, dodajemy po łyżce do masy maślanej, miksując na niskich obrotach. Z ciasta lepimy kulki (2 cm średnicy), układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 12-15 minut. Wyjmujemy, zostawiamy 2 minuty na blasze, potem studzimy kilka minut na kratce. Obtaczamy w reszcie cukru pudru.

Zdjęcie ELECTROLUX Blacha do pieczenia rozsuwana Zdjęcie Kaiser La Forme Plus Blacha do pieczenia 637228 Zdjęcie SNB Blacha do pieczenia CIASTO Z KREMEM 95
ELECTROLUX Blacha do piecze... Kaiser La Forme Plus Blacha... SNB Blacha do pieczenia CIA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (1)
Świąteczne słodkości
Zaloguj się
  • Marek Szemiński

    Oceniono 6 razy 6

    Ludzie, co za kretyński pomysł, żeby przepisaną ilość masła podawać w łyżkach. Proponuję puknąć się łyżką w głowę,a potrzebną ilość masła podać w dekagramach, lub w częściach standardowej kostki. Pozdrawiam.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE