Pierniki

Piernik im dłużej dojrzewa, tym lepiej. Zaraz po upieczeniu jest dość twardy, potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Najlepiej zatem piernik upiec na dwa, trzy tygodnie przed świętami.
Piernik dojrzewający Piernik dojrzewający NATALIA NOWAK - BRATEK

Piernik dojrzewający

1/2 kg miodu
400 g cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli

Przyprawy:
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonych goździków


Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy. Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut.

Jeśli chcecie dodać do ciasta posiekane bakalie, wrzućcie je razem z przyprawami.

Ostudzone pierniki można przełożyć powidłami albo kremem orzechowym.

Dojrzewające ciasto piernikowe ma konsystencję plasteliny; łatwo je rozwałkować na cienki placek i powycinać foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut).

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Lekue Classic keksówka 1210524R01 Zdjęcie Silit Keksówka zamykana 637297 Zdjęcie Tadar Keksówka silikonowa ZIELONA 75541
Lekue Classic keksówka 1210... Silit Keksówka zamykana 637... Tadar Keksówka silikonowa Z...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Piernik z orzechami Piernik z orzechami NATALIA NOWAK - BRATEK

Piernik z orzechami

120 ml płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
120 g mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki cytrusów
1 jajko
60 ml mleka
masło i mąka do formy


Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. W rondelku rozpuszczamy miód i cukier. Przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, sól i proszek do pieczenia, wymieszane z orzechami i skórką. Powoli miksujemy, dodając jajko roztrzepane z mlekiem. Dalej ubijając, cienką strużką wlewamy miód z cukrem. Keksówkę natłuszczamy masłem i oprószamy mąką, wlewamy masę i wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut.

Zdjęcie BOTTI HM0101 Zdjęcie Ravanson MR-7010 SET Life Zdjęcie ZELMER Mix Robi 381.61SL
BOTTI HM0101 Ravanson MR-7010 SET Life ZELMER Mix Robi 381.61SL
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Piernik ze śliwkami Piernik ze śliwkami Fot. IRINA MELIUKH / SHUTTERSTOCK

Piernik ze śliwkami

500 g suszonych śliwek
koniak do namoczenia
3-4 goździki
400 g mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 szklanka płynnego miodu
1,5 łyżki masła
1 jajko
1/2 łyżki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
100 g migdałów
50 g pistacji (niesolonych)
150 g cukru pudru
nieco soku z cytryny


Wkładamy śliwki do miski i zalewamy koniakiem. Koniaku powinno być dość dużo, tak aby wszystkie owoce były przykryte. Drobno tłuczemy goździki, posypujemy śliwki, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Mąkę przesiewamy, łączymy z połową łyżki przyprawy do piernika, kakao, cynamonem i gałką muszkatołową, wlewamy miód i stopione, przestudzone masło, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy, wyrównujemy.
Osączamy i kroimy śliwki, dodajemy pokrojone migdały i pistacje. Wsypujemy resztę przyprawy do piernika, mieszamy. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na cieście piernikowym, na tej warstwie rozkładamy resztę ciasta. Pieczemy 50 minut w temp. 170°C.
Przygotujemy lukier: cukier puder rozcieramy z taką ilością soku z cytryny, aby powstała gęsta masa. Lukrujemy ostudzony piernik.

Zdjęcie Ceramika Tułowice Ceramiczny talerzyk deserowy KSIĘŻNICZKA 19x19cm Zdjęcie FLORINA PREMIUM Talerze deserowe Róża 6szt 2K3098 Zdjęcie CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TALERZE DESEROWE KEW LAVENDER - Lawenda
Ceramika Tułowice Ceramiczn... FLORINA PREMIUM Talerze des... CREATIVE TOPS KOMPLET: 4 TA...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA