Śledź na cztery sposoby

Migdały, śliwki, grzyby - do śledzi? A dlaczego nie? Przekonaj się, że śledzie są wspaniałe nie tylko w oleju i nie tylko w śmietanie.

Śledzie z czosnkiem i majerankiem

Składniki:

500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)

3/4 szklanki suszonego majeranku

5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

olej

 

Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Przygotuj dwie miseczki: z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z majerankiem. Kawałki śledzia obtaczaj najpierw w czosnku a potem w majeranku i układaj ciasno w słoiku. Całość zalej olejem (możesz użyć tego z tacki a następnie uzupełnić zwykłym) tak, żeby ryba była całkowicie zakryta. Wstaw na kilka godzin do lodówki - najlepsze jednak będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.

Zobacz także inne przepisy świąteczne:

Sernik królewski

Pierogi z kapustą i grzybami

Ryba po grecku

Zakwas na barszcz czerwony

Kaczka z jabłkami jak u babci

Śledź pod pierzynką

Karp w galarecie

Sałatka śledziowa

Zupa grzybowa

Zdjęcie Gefu CARA Pojemnik na kuchenne akcesoria 35130 Zdjęcie Świat AGD Garnki i patelnia z powłoką ceramiczną + akcesoria kuchenne 22el pomarańczowe 26349 Zdjęcie Bigjigs Akcesoria kuchenne różowe
Gefu CARA Pojemnik na kuche... Świat AGD Garnki i patelnia... Bigjigs Akcesoria kuchenne ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Śledzie na święta Śledzie na święta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Śledzie z suszonymi śliwkami i migdałami

Składniki:

500 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)

200 g suszonych śliwek bez pestek

20 migdałów

cukier

sok z cytryny

pieprz

olej

 

Śliwki namocz w wodzie i rozgotuj na gęstą papkę. Przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Migdały zalej gorącą wodą, odczekaj chwilę i usuń skórkę. Pokrój w piórka i dodaj do przetartych śliwek. Sos dopraw cukrem i pieprzem, dodaj kilka łyżek oleju. Jeśli jest za mało kwaśny, dodaj sok z cytryny. Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Układaj ciasno w słoiku, przekładając sosem śliwkowym. Wstaw do lodówki, najlepsze będą po dwóch-trzech dniach od przygotowania.

Śledzie w sosie musztardowo-koperkowym

Składniki:

250 g filetów śledzi (z beczki lub w oleju)

2-3 łyżki słodkiej musztardy (np. miodowej)

1 łyżeczka ostrej musztardy (np sarepska)

1-2 łyżki cukru

1-2 łyżki octu winnego

1/2 szklanki oleju

3 łyżki posiekanego koperku

 

Przygotuj sos: Połącz w misce musztardy, cukier i ocet winny. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo dolewaj olej tak, aby powstała emulsja. Na koniec dodaj koperek. Śledzie z beczki namocz w mleku przez noc. Podziel filety na porcje (ok. 4 cm). Polej sosem tuż przed podaniem. Tak przygotowany sos musztardowy możesz wykorzystać do łososia (wędzonego albo marynowanego).

Śledzie z grzybami

Składniki:

500 g filetów śledziowych

suszone ugotowane grzyby (z wywaru na zupę grzybową)

2 cebule

2 łyżki oleju

świeżo zmielony pieprz

 

Ugotowane suszone grzyby pokrój w paseczki. Cebule obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Filety śledziowe pokrój w dzwonka. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj grzyby, dopraw pieprzem i, mieszając duś kilka minut (możesz dodać kilka łyżek wywaru grzybowego). Następnie zdejmij z ognia i przestudź. W misce ułóż filety śledziowe, dodaj grzyby z cebulą i wymieszaj.

Więcej o:
Komentarze (3)
Śledź na cztery sposoby
Zaloguj się
  • cracken001

    Oceniono 23 razy 1

    zosnek przecisniety przez praske,jest GOW o wart!!!Podczas przeciskania w 'wytloczkach" pozostaje jakies 30% soku z zabkow. TYLKO siekany nozem,ew. specjalna "sieczkarnia" z ostrzami

  • Gość: selena

    Oceniono 21 razy -7

    ze wzgledow zdrowotnych ( trawienie) sledzi nie moczy sie mleku. Tylko idioci to robia,

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX