Palce Lizać > Palce Lizać >  Wielkanoc

Wielkanocne wypieki

Zuzanna Wiciejowska, Paulina Kałka
14.04.2014 10:50
A A A Drukuj
Ciasta i ciasteczka wielkanocne z różnych stron świata. Najprostsze przygotujesz w godzinę. Te bardziej skomplikowane zajmą nawet... dwa dni! Czy warto? Naszym zdaniem tak, ale oceńcie sami

Fot. Sławomir Smolarek

175 g mąki pszennej
175 g brązowego cukru
175 g masła
3 jajka
250 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
100 g kandyzowanych skórek
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
sól
cukier puder do podsypania
2-3 łyżki dżemu morelowego
450 g marcepanu


1/3 marcepanu rozwałkuj na placek o średnicy odrobinę mniejszej niż tortownica, w której będziesz piec ciasto (blat podsyp cukrem pudrem, jak mąką). Pozostałą masę zawiń w folię spożywczą.
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę i przyprawę do pierników, dodaj szczyptę soli. Rodzynki zalej gorącą wodą, odstaw na 15 minut i odsącz na sicie. Masło ubij z cukrem na puszystą masę, następnie nie przerywając ubijania, pojedynczo wbij jajka i po trochu dosyp mieszankę mąki. Gdy składniki się połączą, wyłącz mikser. Do ciasta dodaj bakalie i skórkę z cytryny, wymieszaj. Połowę masy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej wysokiej tortownicy o średnicy 18-20 cm. Delikatnie przełóż na ciasto placek z marcepanu, a następnie pozostałe ciasto, wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C i piecz przez 1 godzinę i 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij i ostudź.
Upieczone i ostudzone ciasto wyjmij z tortownicy. Jeśli środek bardzo wyrósł, wyrównaj ciasto, odcinając czubek ostrym nożem. Wierzch posmaruj dżemem. Pozostały marcepan podziel na pół. Pierwszą część na posypanym cukrem pudrem blacie rozwałkuj na placek o średnicy ciasta. Ostrożnie przełóż go na warstwę dżemu i lekko dociśnij, w razie potrzeby usuń wystające kawałki. Z drugiej części marcepanu uformuj 11 kulek i rozłóż je równomiernie na okręgu ciasta. Za pomocą palnika do crčme brűlée ostrożnie skarmelizuj marcepan (alternatywnie użyj funkcji grill w piekarniku, wstaw ciasto i pilnuj, by się nie przypaliło).

Informacja: 11 kulek marcepanowych (używa się też figurek) symbolizuje 11 apostołów wiernych Jezusowi, z pominięciem Judasza oczywiście.

Zobacz także
Komentarze (4)
Zaloguj się
  • ciotka_ltd

    Oceniono 7 razy 3

    Jasne, ze upiec i podac mozna wszystko, ale babeczki nie sa 'tradycyjnym angielskim wypiekiem' na Wielkanoc - sa nimi tzw. cross-buns, a makowiec - szczegolnie staropolski - nie byl potrawa wielkanocna ze wzgledu na czytelna wowczas symbolike maku i agrarna sezonowosc wszelkich rytualnych potraw. Na Wielkanoc to byly baby, mazurki, serniki... Ten wielkanocny makowiec ma tyle sensu, co i choinka wielkanocna.:)

  • Oceniono 1 raz 1

    Pecan pie czyli to, co nazywacie 'tarta z orzechami pecan' podaje sie tradycyjnie na Thanksgiving. Ostatecznie na Christmas, ale napewno nie na Easter.[Wielkanoc]

  • Gość: Malwa

    Oceniono 1 raz 1

    Lubię powariować w kuchni, więc poświęciłam sobotę i przygotowałam tę włoską gołębicę. muszę przyznać, że jest bardzo smaczna i ma coś w sobie : )

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX