Jajko w roli głównej

Jajka w koszulkach, jajka w galarecie, suflet serowy, jajecznica z łososiem, sałatka z kaparami, pikantne tartaletki, jajka po farmersku z tortillą, po florencku ze szpinakiem... Polecamy propozycje świątecznych dań z jajkami. Wesołych i smacznych świąt!
Jajka z sosem jogurtowo-musztardowym Jajka z sosem jogurtowo-musztardowym Fot. MARCIN URBAN

Jajka z sosem jogurtowo-musztardowym

dla 4 osób

4 jajka
1-2 łyżeczki octu
2 bułki typu kajzerka
4 plastry szynki parmeńskiej
1 łyżka oliwy
sos:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy typu dijon
150 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka szczypiorku
sól
pieprz
do dekoracji:
czerwony pieprz
1 łyżka świeżego posiekanego szczypiorku


Przygotuj sos holenderski:
szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. W szklanej lub metalowej misce utrzyj żółtka z musztardą i jogurtem na puszystą masę. Ustaw na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotuj 12-15 minut (dno miski nie powinno dotykać powierzchni wrzątku). Cały czas mieszaj, a gdy sos zrobi się gęsty, dodaj szczypiorek i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rondel zdejmij z ognia, ale miskę pozostaw na rondlu.
Przygotuj jajka w koszulkach: drugi rondelek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda leciutko wrzała, i dolej ocet. Jajka wbij do 4 miseczek. Pojedynczo przelewaj je do wrzątku i delikatnie łyżką formuj kule (żółtko powinno się schować w środku białka), gotuj 3-4 minuty, bardzo delikatnie obracając je raz czy dwa. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
Bułki przekrój na pół, posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zrumień.
Ułóż grzanki na talerzach, na każdej ułóż po plastrze szynki i jajku. Jajka polej ciepłym sosem holenderskim, posyp czerwonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Ważne: jajka do przygotowania jajek w koszulkach powinny być superświeże. Ich białka są wtedy zwarte. Białka jajek, które już trochę stały w lodówce, są bardziej ciekłe.

Zdjęcie Sencor SEG 710BP Zdjęcie Steba EK5 Zdjęcie TREBS 99317
Sencor SEG 710BP Steba EK5 TREBS 99317
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajka faszerowane na szpinaku Jajka faszerowane na szpinaku Fot. MARCIN URBAN

Jajka faszerowane na szpinaku

dla 6 osób

6 jaj
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka siekanych innych ziół (np. bazylii, oregano, szczypiorku, tymianku)
1 łyżka startego sera typu parmezan
2 łyżki kremowego białego serka
400 g szpinaku mrożonego w liściach lub 1 kg świeżego
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy lub oleju
sól
gałka muszkatołowa
pieprz


Liście szpinaku umyj, usuń twarde końcówki i osusz (jeśli używasz mrożonego, rozmroź go i odciśnij z nadmiaru wody). Zioła umyj, osusz, obierz listki i drobno posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Białka przełóż do miski i przykryj folią spożywczą, żeby się nie wysuszyły.
Przygotuj farsz: z połówek jajek wyjmij żółtka, zmiksuj je lub starannie rozgnieć widelcem z wszystkimi ziołami, dodaj parmezan, serek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest sucha, dolej odrobinę oliwy lub oleju. Farszem (np. za pomocą szprycy) napełnij połówki jaj.
Przygotuj szpinak: w rondelku rozgrzej oliwę (olej), zrumień posiekany czosnek, dodaj szpinak i duś ok. 10 min pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłóż na półmisek, obłóż faszerowanymi jajami i podawaj.

Zdjęcie Florentyna talerz do jajek RÓŻYCZKA 51670 Zdjęcie JASŁO Talerz na jajka 21.5cm 481-986-00 Zdjęcie Practic talerz na jajka EGG 23cm 00243
Florentyna talerz do jajek ... JASŁO Talerz na jajka 21.5c... Practic talerz na jajka EGG...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajka faszerowane na warzywach Jajka faszerowane na warzywach Fot. MARCIN URBAN

Jajka faszerowane na warzywach

dla 4-8 osób

8 jajek
1 marchewka, drobno starta
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka gorczycy w proszku
sos musztardowy:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu białego winnego
1 łyżeczka musztardy dijon
sól
pieprz
sałatka:
1 marchewka
1 mały koper włoski lub 1/2 dużego
1 niewielka cukinia
1 opakowanie (100 g) roszponki


Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój wzdłuż na pół i ostrożnie wyjmij żółtka. Białka przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą, żeby nie wyschły.
Przygotuj sos: dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, odstaw.
Przygotuj farsz: szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Żółtka dokładnie rozgnieć widelcem, dodaj marchew, majonez, jogurt, gorczycę i połowę szczypiorku. Dokładnie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż do połówek jajek.
Przygotuj sałatkę:
warzywa oczyść i umyj. Obieraczką do warzyw pokrój marchewkę, koper i cukinię w cienkie paski. Włóż je do miski wraz z roszponką, wymieszaj.
Sałatkę rozłóż na talerzu, skrop sosem i ułóż połówki faszerowanych jajek.

Zdjęcie Black Red White Culinaria maszynka do krojenia jajek THK-043987 Zdjęcie VINZER KRAJALNICA DO JAJEK 89302 Zdjęcie Westmark 10202260
Black Red White Culinaria m... VINZER KRAJALNICA DO JAJEK ... Westmark 10202260
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Suflet serowy z rzeżuchą Suflet serowy z rzeżuchą Fot. MARCIN URBAN

Suflet serowy z rzeżuchą

dla 4 osób

4 jaja
100 g startego sera typu parmezan
4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
2 duże garście rzeżuchy
2 łyżeczki bułki tartej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do natłuszczenia foremek


Rzeżuchę opłucz na sitku, dokładnie odsącz i posiekaj. Foremki do sufletów lekko natłuść.
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z parmezanem, orzechami i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz z masą z żółtek. Na koniec dodaj rzeżuchę, całość przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz około 25 minut.
Podawaj natychmiast po pieczeniu, żeby nie opadł.

Kremowa sałatka z kaparami Kremowa sałatka z kaparami Fot. MARCIN URBAN

Kremowa sałatka z kaparami

dla 4-8 osób

10 jajek ugotowanych na twardo i obranych
1 żółtko
3 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy typu dijon
120-140 ml oliwy lub oleju
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki (30 ml) gęstej śmietany 18-22 proc.
2 łyżki kaparów osączonych z zalewy
1 garść rzeżuchy
sól
pieprz


Koperek umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. Kapary odsącz z zalewy.
Przygotuj majonez: w misce ubij surowe żółtko, sok z cytryny i musztardę. Następnie, cały czas intensywnie ubijając, cienkim strumieniem stopniowo zacznij dolewać oliwę (olej). Gdy sos zgęstnieje i wszystkie składniki się połączą, dopraw solą.
Majonez przełóż do dużej miski, dodaj koperek, śmietanę, kapary, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż na talerz, polej sosem i przed podaniem posyp rzeżuchą

Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim Fot. MARCIN URBAN

Jajecznica z łososiem w rogaliku francuskim

dla 4 osób

8 jajek
8 łyżek (120 ml) śmietanki 30 proc.
4 łyżki masła
200 g wędzonego łososia
4 łyżeczki koperku
4 duże rogaliki francuskie (croissanty)
sól
pieprz


Koperek umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. Plastry łososia pokrój w paski. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę i całość staranie roztrzep. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 160 st. C i przez 4-5 minut podgrzej w nim rogaliki.
Masło roztop na patelni, wlej roztrzepane jajka i zmniejsz ogień. Mieszaj drewnianą łopatką, aż jajka zaczną się ścinać. Dodaj paseczki łososia i posiekany koperek. Smaż do chwili, aż jajecznica będzie miała ulubioną konsystencję.
Z ciepłych rogalików odkrój z każdego górną część i wydrąż nieco ciasta, w zagłębienie włóż przygotowaną jajecznicę i podawaj.

Chlebek kukurydziany z jajecznicą Chlebek kukurydziany z jajecznicą Fot. MARCIN URBAN

Chlebek kukurydziany z jajecznicą

dla 4 osób

chlebek:
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
110 g polenty (kaszki kukurydzianej)
1 łyżka cukru pudru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 jajka
250 ml maślanki
4 łyżki (75 ml) ml oleju
60 g startego żółtego sera typu cheddar
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, koperek, pietruszka)
jajecznica:

6 jajek
6 łyżek (90 ml) śmietanki 30 proc.
3/4 łyżki masła
sól
pieprz
3-4 rzodkiewki do dekoracji


Przygotuj chlebek: przesiej do miski mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Dodaj polentę, ser, zioła, roztrzepane jajka i maślankę. Całość wymieszaj, aż składniki się połączą. Gotową masę przełóż do lekko natłuszczonej prostokątnej formy keksówki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 45 minut, aż wierzch się zrumieni, a patyczek wbity w chleb po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca, przestudź i wyjmij z formy.
Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
Przygotuj jajecznicę: jajka roztrzep ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim jajecznicę do chwili, aż będzie miała ulubioną konsystencję.
Jajecznicę podawaj na kromkach chleba udekorowane plastrami rzodkiewek.

Jajka w galarecie Jajka w galarecie Fot. MARCIN URBAN

Jajka w galarecie

6-10 osób

6 jaj
200 g pomidorków koktajlowych
100 g świeżych ziół (np. bazylia, pietruszka, oregano)
galareta:
12 łyżeczek żelatyny
1 szklanka (250 ml) wytrawnego białego wina
1 i 2/3 szklanki (415) ml bulionu jarzynowego
2 łyżki sosu worcester
3 łyżki białego octu winnego
sól


Przygotuj galaretę: żelatynę przełóż do rondla, zalej szklanką zimnej przegotowanej wody, wymieszaj i podgrzej, żeby żelatyna się rozpuściła. Do płynnej żelatyny dolej bulion, wino, sos, a następnie stopniowo po łyżce octu winnego. Zdecydowanie posól roztwór. Płynną galaretę rozprowadź na grubość 1 cm na dnie formy o bokach ok. 20x25 cm (możesz też użyć keksówki wyłożonej folią spożywczą) i wstaw do lodówki do stężenia. pozostały roztwór galarety przykryj folią i odstaw.
Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Pomidory umyj, zioła opłucz, osusz i drobno posiekaj. Na zastygniętej warstwie galarety ułóż przez środek jaja i z obu stron obłóż pomidorami, a następnie posyp całość ziołami. Wlej pozostałą galaretę tak, by jajka i pomidory były nią przykryte. Wstaw do lodówki do stężenia (najlepiej na noc). Przed podaniem zanurz naczynie na chwilę w gorącej wodzie, żeby łatwiej było wyjąć galaretę, pokrój na porcje lub zostaw w całości i podawaj.

Warzywa zapiekane z serem camembert i jajkami Warzywa zapiekane z serem camembert i jajkami Fot. MARCIN URBAN

Warzywa zapiekane z serem camembert i jajkami

dla 4 osób

4 jajka
1-2 łyżeczki octu
240 g sera camembert pokrojonego w kostkę
1 pęczek szparagów
2 małe cukinie
1 bakłażan
4 małych cebulek dymek lub małych szalotek
4 ząbki czosnku
3 łyżki (45 ml) oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz


Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce, umyj, pokrój w mniej więcej 4-cm kawałki. Cukinię umyj i pokrój w 1-cm plastry. Bakłażany umyj i pokrój w grubą kostkę. Cebulki (szalotki) obierz i umyj. Czosnek obierz i ząbki przekrój na pół.
W żaroodpornym naczyniu wymieszaj warzywa z oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sok z cytryny, zamieszaj i piecz kolejne 10 minut.
Przygotuj jajka w koszulkach: rondelek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda leciutko wrzała, i dolej ocet. Jajka wbij do miseczek. Pojedynczo przelewaj je do wrzątku i delikatnie łyżką formuj kule (żółtko powinno się schować w środku białka), gotuj 3-4 minuty, bardzo delikatnie obracając je raz czy dwa. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
Upieczone gorące warzywa ostrożnie rozłóż do 4 żaroodpornych większych kokilek (o średnicy ok. 12 cm i wysokim boku) , na wierzchu każdej rozłóż kawałki sera i ponownie wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż ser się stopi i lekko zrumieni. Po wyjęciu na każdej porcji ułóż jedno jajko i dopraw pieprzem. Podawaj na gorąco.

Jajka po florencku z porami Jajka po florencku z porami Fot. MARCIN URBAN

Jajka po florencku z porami

dla 4-8 osób

8 jajek
1-2 łyżeczki octu
200 g młodych porów
800 g młodych listków szpinaku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
czerwona słodka papryka w proszku
sos serowy:
20 g mąki kukurydzianej
300 ml mleka
50 g sera typu gruy?re
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Przygotuj sos: ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mąkę kukurydzianą rozrób w 5 łyżkach mleka. W rondelku zagotuj pozostałe mleko. Trochę gorącego mleka dolej do rozrobionej mąki, wymieszaj i wlej do rondla. Zagotuj i gotuj, cały czas mieszając, jeszcze przez blisko 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj ser, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i przykryj powierzchnię sosu kawałkiem pergaminu lub folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch, odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj warzywa: pora obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki (do jasnozielonej części). Liście szpinaku umyj, usuń twarde końcówki i osusz. W dużym rondlu rozgrzej masło z oliwą i przesmaż pory, aż będą miękkie. Dodaj szpinak, wymieszaj i duś pod przykryciem 4-5 minut. Odsącz warzywa na sitku, przełóż z powrotem do rondla, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.
Przygotuj jajka w koszulkach: drugi rondelek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda leciutko wrzała, i dolej ocet. Jajka wbij do miseczek. Pojedynczo przelewaj je do wrzątku i delikatnie łyżką formuj kule (żółtko powinno się schować w środku białka), gotuj 3-4 minuty, bardzo delikatnie obracając je raz czy dwa. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
W naczyniu żaroodpornym rozłóż duszone warzywa, zrób w nich zagłębienia i do każdego delikatnie włóż po jednym jajku. Jajka polej sosem serowym, dopraw papryką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 3-4 minuty i od razu podawaj.

Jajka po farmersku Jajka po farmersku Fot. MARCIN URBAN

Jajka po farmersku

dla 4 osób

4 jajka
1-2 łyżeczki octu
4 tortille pszenne
50-100 g grubo startego sera żółtego typu edam
4 cząstki limonki
6 łyżek śmietany 18-22 proc.
2 cebulki dymki ze szczypiorem
salsa:
4 pomidory (możesz użyć też pomidorów z puszki - 1 opakowania)
1/2 papryczki chili
1 mała czerwona cebula
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki świeżej kolendry
1 łyżka oliwy
2-3 łyżeczki soku z limonki
sól
pieprz


Przygotuj salsę: kolendrę umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. Pomidory sparz, obierz skórkę, przekrój, usuń gniazdo nasienne i pokrój w małą kostkę (jeśli używasz puszkowanych, odciśnij je z soku i pokrój). Z chili usuń gniazdo nasienne, cebulę i czosnek obierz, wszystko drobno posiekaj. Wymieszaj składniki salsy (zostaw 1/2 łyżeczki do sosu śmietanowego), dodaj oliwę i sok z limonki. Odstaw na 30 minut, następnie dopraw solą i pieprzem.
Tortille owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C, podgrzewaj 10 minut. Dymkę umyj, osusz i drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i kolendrą.
Przygotuj jajka w koszulkach: rondelek napełnij do połowy wodą. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda leciutko wrzała, i dolej ocet. Jajka wbij do 4 miseczek. Pojedynczo przelewaj je do wrzątku i delikatnie łyżką formuj kule (żółtko powinno się schować w środku białka), gotuj 3-4 minuty, bardzo delikatnie obracając je raz czy dwa. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
Ułóż na talerzach podgrzane tortille, dodaj salsę, przykryj jajkami, dopraw solą i pieprzem, a potem posyp tartym serem, dodaj cząstki limonek. Osobno podaj śmietanę z posiekaną dymką.

Pikantne tartaletki Pikantne tartaletki Fot. MARCIN URBAN

Pikantne tartaletki

dla 4 osób

ciasto:
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
140 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
2-4 łyżki zimnej wody
farsz:
4 jajka
4 plastry szynki pokrojone na mniejsze kawałki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 średniej wielkości pomidory, drobno pokrojone
8 łyżek (120 ml) śmietanki 30 proc.
50 g startego sera typu parmezan
sól
pieprz


Przygotuj ciasto: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj pokrojone w kawałki masło. Siekaj nożem, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku (możesz użyć miksera). Następnie zagnieć zwarte, elastyczne ciasto, dodając po łyżce wody i zagniatając dokładnie za każdym razem. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie podziel ciasto na cztery części i każdą cienko rozwałkuj na oprószonym mąką blacie (lub stolnicy). Plackami wyłóż lekko natłuszczone formy do tartaletek o średnicy ok. 12 cm, dociśnij i usuń nadmiar ciasta. Dno ponakłuwaj widelcem, wyłóż folią aluminiową, wsyp ciężarki (lub suchą fasolę) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz 5 minut, następnie wyjmij, ostrożnie usuń folię z obciążeniem i ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Piecz 1-2 minuty, wyjmij.
Szynkę pokrój w kostkę, natkę umyj, osusz, obierz i posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
Do każdej tartaletki włóż porcję szynki, posyp posiekaną pietruszką i pomidorami. Do każdej formy wbij delikatnie 1 jajko, wlej porcję śmietany, posyp parmezanem, dopraw solą i pieprzem. Tarty wstaw z powrotem do piekarnika i piecz 10-12 minut, aż białka jajek się zetną. Możesz podawać na gorąco lub na zimno.

Jajka przepiórcze na szparagach Jajka przepiórcze na szparagach Fot. MARCIN URBAN

Jajka przepiórcze na szparagach

dla 4 osób

12 przepiórczych jajek
1 łyżeczka octu
1 opakowanie (100 g) roszponki
2 cykorie
1 łyżka szczypiorku
250 g młodych, cienkich zielonych szparagów (lub szparagi ze słoika)
50 g sera typu parmezan
sos musztardowy:
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
sól
pieprz


Roszponkę, szczypiorek i cykorię umyj i osusz. Cykorię pokrój ukośnie w cienkie plasterki, szczypiorek drobno posiekaj. Wymieszaj roszponkę z cykorią i szczypiorkiem, odstaw. Parmezan pokrój w cienkie płatki.
Przygotuj sos: wszystkie składniki dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce, umyj. Ugotuj na parze przez 4-5 minut, aż zaczną mięknąć. Jeśli używasz ze słoika, odcedź i nie gotuj.
Przygotuj jajka w koszulkach: rondelek napełnij do połowy wodą, zagotuj, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda leciutko wrzała, i dodaj ocet. Pojedynczo wbijaj do wody jajka, gotuj minutę, aż żółtka lekko się zetną, wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
Sałatkę wymieszaj z sosem i rozłóż na dużym półmisku. Na sałatce ułóż szparagi, a na nich jajka. Posyp płatkami parmezanu i dopraw świeżo mielonym pieprzem.

 

Przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcia Marcin Urban

Podziękowania - dziękujemy firmie Almi Decor za wypożyczenie naczyń do sesji.

Więcej o:
Komentarze (3)
Jajko w roli głównej
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 2 razy 0

    Czy gdzieś można kupić jajka przepiórcze z chowu wybiegowego? Wszędzie tylko "trójki", a sumienie zabrania mi jeść coś takiego.

  • Gość: calidris

    Oceniono 6 razy 6

    Sos holenderski robi się z żółtek z masłem; jogurtu na parze podgrzewać nie radzę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX