Wielkanocne śniadanie czy obiad?

Tradycyjnie spotykamy się na uroczyste śniadanie. Jednak rzadko kiedy na nim kończymy rodzinną biesiadę. Czeka nas jeszcze świąteczny obiad i deser. Przygotujmy w tym roku lekkie menu. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się świętami bez uczucia przejedzenia.
Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym Fot. Jarosław Madejski

Pierś kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym

4 piersi kaczki
sól
pieprz
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki masła

Sos:
1 szklanka bulionu drobiowego
1 szklanka soku pomarańczowego
po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau
sól, biały pieprz (zmielony)
1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu


Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe (5-7 minut). Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.

Rada: Piersi kaczki smażymy krótko. Mięso w środku powinno być różowe.

Zdjęcie Banquet Patelnia Gourmet 4020118 Zdjęcie KINGHoff Patelnia kh-3817 Zdjęcie Patelnia do ryb Fissler Spezial ryba patelnia bez pokrywki
Banquet Patelnia Gourmet 40... KINGHoff Patelnia kh-3817 Patelnia do ryb Fissler Spe...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Krem cytrynowy a'la żurek Krem cytrynowy a'la żurek Fot. Marcin Klaban

Krem cytrynowy a'la żurek

1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 podudzia z kurczaka
1,5 l wody mineralnej
sok z 3 cytryn
sól, pieprz
2 jajka ugotowane na półtwardo


Obrane warzywa kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Wrzucamy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i kawałki kurczaka. Podsmażamy, aż mięso będzie złociste. Zalewamy wodą mineralną i gotujemy na małym ogniu 25 minut. Wywar przecedzamy i miksujemy na krem z warzywami, kawałkami kurczaka oddzielonymi od kości i sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z połówkami ugotowanego jajka.

Zdjęcie Blender Clatronic SM 3577 Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender Kenwood HB 851
Blender Clatronic SM 3577 BLENDER HENDI Blender Kenwood HB 851
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Ruloniki z warzywami Ruloniki z warzywami Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Ruloniki z warzywami

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
2 jajka
1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
sól
4 łyżki oleju
tłuszcz do smażenia

Farsz:
2 awokado
2 łyżki soku z limonki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
3 cebulki dymki (pokrojonej)
2 łyżki oleju
2 pomidory
sól
tabasco do smaku
szczypiorek


Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy, dodajemy jajka, wodę i sól. Miksujemy. Odstawiamy na 30 minut. Dodajemy olej i smażymy naleśniki. Miąższ awokado skrapiamy sokiem z limonki, solimy, rozgniatamy, posypujemy kolendrą. Podsmażamy dymkę. Pomidory kroimy w kostkę. Łączymy awokado, dymkę i pomidory. Doprawiamy solą i tabasco. Posypujemy szczypiorkiem. Naleśniki nadziewamy i zwijamy w ruloniki.

Zdjęcie Ambition MAGNAT Komplet noży 5-elementowy w bloku 20395 Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO
Ambition MAGNAT Komplet noż... Gerpol Komplet noży ELEGANCE Gerpol Komplet noży SAKO
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Szpinakowy tort wielkanocny Szpinakowy tort wielkanocny Fot.

Szpinakowy tort wielkanocny

Ciasto filo mrożone (11 płatów)
1 kg liści szpinaku (2 opakowania mrożonego)
1 sucha bułka bez skórki
100 ml mleka
8 jajek
80 g świeżo startego parmezanu
około 500 g ricotty
1-2 łyżeczki majeranku
50 g masła
sól, pieprz, olej


Bułkę moczymy w mleku. 2 jajka roztrzepujemy i mieszamy z parmezanem, odciśniętą bułką, ricottą i uduszonym szpinakiem i majerankiem. Przyprawiamy. Arkusz ciasta układamy w tortownicy o śr. 26 cm posmarowanej olejem, tak aby wystawał 1 cm. Smarujemy olejem. W ten sposób układamy pięć płatów ciasta jeden na drugim. Ciasto smarujemy nadzieniem (1/4 nadzienia odkładamy), wierzch skrapiamy olejem. Robimy w nadzieniu sześć wgłębień: do każdego wkładamy kawałek masła i wbijamy 1 jajko. Przyprawiamy i smarujemy resztą nadzienia. Pozostałych sześć arkuszy po kolei układamy na nadzieniu, smarując każdą warstwę olejem. Wystające brzegi ciasta zwijamy do wewnątrz. Smarujemy wierzchnią
warstwę ciasta olejem i nakłuwamy ją w kilkunastu miejscach, aby ułatwić parowanie. Pieczemy w 200°C ok. 75 minut.

Zdjęcie Tescoma Forma na tort i babkę, rozkładana DEL CIA 20 cm Zdjęcie Regulowana forma na tort Okrągła 15 cm - 30 cm Zdjęcie Regulowana forma na tort Prostokątna
Tescoma Forma na tort i bab... Regulowana forma na tort Ok... Regulowana forma na tort Pr...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Jajka przepiórcze na cukinii Jajka przepiórcze na cukinii Fot. Lukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Jajka przepiórcze na cukinii

4 garście dowolnej zielonej sałaty
1 garść kiełków (dowolnych)
2 małe cukinie
1 + 2 łyżki oliwy
12 jajek przepiórczych
1 żółtko jajka kurzego
1 cytryna (sok)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
20 czarnych oliwek (bez pestek)
sól, pieprz


Sałatę myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy na 12 kawałków o grubości 2 cm, w każdym ostrym nożem robimy dołek. Rozkładamy je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia i pieczemy 5 minut w temp. 200°C. Wyjmujemy i skrapiamy łyżką oliwy, a następnie wbijamy na każdy kawałek jedno jajko przepiórcze. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie ukręcamy sos z żółtka, 2 łyżek oliwy i soku z cytryny (składniki możemy zmiksować).
Doprawiamy go solą i pieprzem. Na sałatę wymieszaną z kiełkami wykładamy tuńczyka i oliwki. Polewamy sałatę sosem i układamy na niej kawałki cukinii z jajeczkami.

Zdjęcie MPM Patelnia do jajek Smooth Grey MPN-26 Zdjęcie Tescoma Patelnia Presto (594244) 24cm Zdjęcie de BUYER Patelnia do jajek sadzonych ? 27cm D-5612-03
MPM Patelnia do jajek Smoot... Tescoma Patelnia Presto (59... de BUYER Patelnia do jajek ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Terrina z serem pleśniowym i orzechami Terrina z serem pleśniowym i orzechami Fot. Bogdan Biały

Terrina z serem pleśniowym i orzechami

1 szklanka orzechów włoskich
po 1/2 łyżeczki soli i mielonego kuminu
po 1/4 łyżeczki kardamonu i pieprzu
3 łyżki cukru
500 g pokruszonego sera pleśniowego,
po 100 g miękkiego sera koziego i twarożku naturalnego
50 g miękkiego masła
3-4 posiekane dymki (ze szczypiorem)
2 łyżki brandy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku


Orzechy prażymy, posypujemy cukrem, karmelizujemy 3 minuty. Wkładamy do miski z solą, kuminem, kardamonem i pieprzem, przykrywamy i potrząsamy, aby przyprawy oblepiły orzechy. Następnie siekamy. Keksówkę wyściełamy folią, tak aby wystawała poza brzegi formy. Odkładamy 100 g sera pleśniowego, resztę miksujemy na gładką masę z serem kozim, twarożkiem i masłem. Dodajemy dymkę i brandy. Mieszamy natkę i szczypiorek. Na dnie formy rozsmarowujemy 1/3 masy serowej. Posypujemy połową pokruszonego sera pleśniowego, potem połową orzechów, na koniec łyżką mieszanki pietruszki i szczypiorku. Powtarzamy. Na wierzchu rozsmarowujemy masą serową. Wystającymi brzegami folii przykrywamy wierzch terriny, wstawiamy na noc do lodówki.
Gdy terrina zastygnie, wyjmujemy ją ostrożnie z formy i zdejmujemy folię.

Zdjęcie Bosch MUM58720 Zdjęcie CLATRONIC KM 3610 Zdjęcie ETA 002890070 FRESH
Bosch MUM58720 CLATRONIC KM 3610 ETA 002890070 FRESH
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
Kacper Woźniak Kacper Woźniak fot. Klub 6 win

Wino do obiadu - poleca Kacper Woźniak

Wino, które dłuższy czas leżakowało, trzeba wybudzać stopniowo. Obchodzimy się z nim delikatnie ? staramy się nie potrząsać butelką, nie odwracać jej do góry dnem, ostrożnie odkorkowujemy.
Warto je za to przed podaniem napowietrzyć. Między innymi temu służy dekantacja. To idealny sposób na dotlenienie i rozbudzenie trunku po okresie leżakowania (dzięki dekantacji oddziela się również osad). Zawartość butelki przelewamy do szklanego naczynia - najlepiej karafki, która podkreśli uroczysty wygląd świątecznego stołu.
Do piersi kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym proponuję włoskie wino z regionu Veneto (Wenecja Euganejska) ? Amarone della Valpolicella. To dojrzałe wino ma wyraźnie owocowy charakter oraz mocną strukturę.
Do zimnych przekąsek świątecznego menu polecam natomiast niemieckiego rieslinga w wersji kabinet trocken, o dużej kwasowości i aromacie cytrusowów.

Kacper Woźniak - sommelier, na co dzień pracuje przy projekcie klubu 6win. Wiedzę z zakresu wina zdobywał w szkole Wine & Spirit Education Trust, kończąc kurs Level 4 Diploma

Zdjęcie Royal Leerdam Novum Kieliszek Do Wina Czerwonego 450ml Zdjęcie Arcoroc Kieliszek do wina Vina 480ml L1348 Zdjęcie Glasmark Kieliszek do Wina Zielone Dno 620ml
Royal Leerdam Novum Kielisz... Arcoroc Kieliszek do wina V... Glasmark Kieliszek do Wina ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA