Mazurek, babka i nie tylko

Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni. Przymknijmy zatem oko na rozsypaną mąkę i skorupki jajka na podłodze. Pozwólmy maluchom uczestniczyć w przygotowaniach do świąt. Dekorowanie mazurków, polewanie babki lukrem czy faszerowanie jajek to idealne zadanie dla kilkulatka
Mazurek malinowy Mazurek malinowy Fot. Agata Jakubowska / AG

Mazurek malinowy

500 g mąki
100 g masła
250 g migdałów + 2 garście do dekoracji
120 g cukru
4 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
1 słoik marmolady malinowej

Polewa malinowa:
250 g masła
250 g cukru pudru
3-4 łyżki śmietanki 22 %
3-4 łyżki soku malinowego


Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej masło, siekamy nożem. Migdały sparzamy, obiera my ze skórki, drobno siekamy. Dodajemy do mąki wraz z cukrem, przetartymi przez sitko ugotowanymi żółtkami i żółtkiem suro wym. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się skleić, dodajemy odrobinę wody. Schładzamy przez 1 godz. Dzielimy je na 4 równe porcje i wałkując, formujemy równe, kwadratowe placki. Układamy je na natłuszczonej blasze. Pieczemy 30 minut w 160°C. Placki studzimy i przekładamy marmoladą malinową (z dwóch placków robimy jeden mazurek). Przygotowujemy polewę: masło ucieramy z cukrem, śmietanką i sokiem malinowym. Smarujemy mazurki polewą i ozdabiamy obranymi migdałami. Ciasto będzie najlepsze po dwóch dniach od przygotowania, kiedy skruszeje.

Zdjęcie Bosch MUM 54920 Zdjęcie Kenwood KMX97 Zdjęcie Severin KM 3890
Bosch MUM 54920 Kenwood KMX97 Severin KM 3890
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Mazurek warszawski Mazurek warszawski Fot. Agata Jakubowska / AG

Mazurek warszawski

200 g masła
200 g migdałów
200 g cukru
6 jajek
200 g mąki
3-cm kawałek posiekanej laski wanilii
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
masło do wysmarowania formy

Po 1/4 łyżeczki:
utłuczonych goździków
cynamonu
gałki muszkatołowej

Lukier:
1 pomarańcza
250 g cukru w kostkach
1/4 szklanki wody

Do dekoracji:
pestki słonecznika
kolorowe drażetki
kolorowe lukry w tubkach


Ucieramy masło, dodajemy zmielone migdały i cukier. Dodajemy po jednym jajku i podsypujemy mąką. Do utartej masy wsypujemy przyprawy i skórkę z cytrusów. Zagniatamy ciasto. Przekładamy je do 2 natłuszczonych prostokątnych foremek (17 x 24 cm). Pieczemy 30 minut w temp. 160°C. Robimy lukier. Sparzoną pomarańczę osuszamy.
Pocieramy kostkami cukru o pomarańczę. Cukier zalewamy wodą, gotujemy gęsty syrop, stale mieszając.
Zdejmujemy z ognia i ucieramy przez ok. 20 minut, rozprowadzając sokiem wyciśniętym z pomarańczy i przecedzonym przez sitko. Przestudzone mazurki smarujemy lukrem i dekorujemy, koniecznie z pomocą dzieci.

Zdjęcie AMBITION TALERZ DESEROWY 20CM CZERWONY ORIGAMI Zdjęcie DUO KWADRATY 5907666510957 Zdjęcie Duo Talerz deserowy WIEDEŃ 51207
AMBITION TALERZ DESEROWY 20... DUO KWADRATY 5907666510957 Duo Talerz deserowy WIEDEŃ ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Babka cytrynowa Babka cytrynowa Fot. Łukasz Kozyra

Babka cytrynowa

120 g miękkiego masła
150 g cukru
laska wanilii (lub ekstrakt z wanilii)
skórka otarta z cytryny
2 jajka
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
odrobina masła i mąki do formy
cukier puder do posypania (lub lukier do polania)


Masło ucieramy z cukrem, skórką cytrynową i wanilią (lub ekstraktem z wanilii) na białą, puszystą masę. Dodajemy jajka, ucierając mikserem na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy partiami przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą, dodajemy jogurt oraz sok z cytryny i krótko miksujemy.
Niedużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok. godziny (babka jest gotowe, gdy wbita w nią wykałaczka jest sucha). Formę odstawiamy na kratkę na 10-15 minut, by ciasto przestygło. Po wyjęciu z formy babkę możemy oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem (5 łyżek cukru pudru zalewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i dokładnie mieszamy).

Zdjęcie Kaiser Home Forma na babkę 22cm Zdjęcie Lekue Crystal Silicone Forma na babkę 20cm 2412220N06M017 Zdjęcie TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKŁADANA DELICIA 22CM 623284
Kaiser Home Forma na babkę ... Lekue Crystal Silicone Form... TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajka na zielono Jajka na zielono Fot. Łukasz Kozyra

Jajka na zielono

4 jajka
awokado (obrane i pokrojone w kostkę)
pół ząbka czosnku
4 łyżki tartego twardego ostrego sera
1/3 szklanki listków świeżego lubczyku
garść świeżego szpinaku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz


Jajka myjemy i gotujemy na twardo (4-5 minut, najlepiej w wodzie z dodatkiem łyżeczki octu). Wyjmujemy, zalewamy zimną wodą i tłuczemy skorupki (jeśli zostawimy jajka na kilka minut w zimnej wodzie, będzie je łatwiej obrać). Obieramy i przekrawamy na pół. Wyjmujemy żółtka, wkładamy do miseczki, dodajemy awokado, czosnek, tarty ser, lubczyk oraz umyty i osączony szpinak. Miksujemy na gładki mus. Doprawiamy solą i pieprzem. Musem wypełniamy wgłębienia po żółtkach. Dekorujemy wiórkami żółtego sera i listkami lubczyku.

Zdjęcie Florentyna talerz do jajek WHITE 51668 Zdjęcie Gadget Master Kwadratowe jajo 322798 Zdjęcie Westmark 10202260
Florentyna talerz do jajek ... Gadget Master Kwadratowe ja... Westmark 10202260
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o: