Biała kiełbasa

Tradycja zobowiązuje. A biała kiełbasa to jedno z dań, które nieodmiennie kojarzą się z wielkanocnym menu. Najczęściej podaje się ją w towarzystwie żurku, ale przygotowaną z jabłkami można również podać jako osobne danie.
Biała kiełbasa pieczona tradycyjnie Biała kiełbasa pieczona tradycyjnie Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pieczona tradycyjnie

1 kg białej kiełbasy
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
pieprz


Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170°C).

Zdjęcie Florina Blacha do pieczenia z powłoką SYNTHIA 24819 Zdjęcie Inmet Blacha do pieczenia BLACK 36x25cm 00282 Zdjęcie Snb forma blacha do pieczenia 310x270
Florina Blacha do pieczenia... Inmet Blacha do pieczenia B... Snb forma blacha do pieczen...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Biała kiełbasa z jabłkami Biała kiełbasa z jabłkami Fot. Jarosław Madejski

Z jabłkami

1 kg białej kiełbasy
3-4 kwaśne jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
cynamon
5-6 ząbków czosnku
majeranek


Kiełbasę układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i nakłuwamy widelcem, by nie popękała. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180-200°C ok. 20 minut (kiełbasa powinna się zrumienić). Można też w pierwszym etapie pieczenia przykryć naczynie folią aluminiową, a po jej zdjęciu piec kiełbasę, dopóki nie uzyska ładnej rumianej skórki. Jabłka obiera my, kroimy w plasterki i dusimy na maśle na niewielkim ogniu. Posypujemy cukrem i cynamonem.
Można je podlać małą ilością wody. Podduszone jabłka układamy na kiełbasie. Posypujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i obficie majerankiem.

Zdjęcie Ambition Deska do Krojenia Havana Zdjęcie Kassel Deska do Krojenia 93601 Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Ambition Deska do Krojenia ... Kassel Deska do Krojenia 93601 Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Biała kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej
Biała kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej fot.

W glazurze miodowo-musztardowej

8 kawałków białej kiełbasy
olej do smarowania rusztu

Glazura:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
sok z 1 małej cytryny
2 drobno posiekane ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz


Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotowujemy glazurę. Kiełbaski wkładamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty, następnie osączamy i osuszamy. Każdą kiełbaskę smarujemy przygotowaną glazurą i pieczemy na naoliwionym ruszcie przez 8-10 minut, kilkakrotnie obracając.

Zdjęcie Broil King Wok żeliwny Zdjęcie HENDI BRYTFANNA ŻELIWNA 626801 Zdjęcie Konighoffer Patelnia Grillowa Żeliwna Orange 76880 26cm
Broil King Wok żeliwny HENDI BRYTFANNA ŻELIWNA 626... Konighoffer Patelnia Grillo...
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA