Szykuj się na Wielkanoc

Przygotowania świątecznej uczty warto zacząć zawczasu. Są potrawy, które można przecież zawekować lub zamrozić. Oto trzy z nich.
Szynka jałowcowa Szynka jałowcowa

Szynka jałowcowa

2 kg szynki wieprzowej bez kości
8 ziaren jałowca
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki gorczycy utłuczonej w moździerzu
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka soli
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
3 łyżki oleju


Umyte i osuszone mięso owijamy sznurkiem, aby nadać mu obły kształt. Owoce jałowca miksujemy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z resztą przypraw i mieszamy z olejem. Gotową mieszanką nacieramy mięso.
Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temp. 180°C. Odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 minut. Od czasu do czasu polewamy mięso tłuszczem, który wytopi się z szynki. Po upieczeniu zdejmujemy bawełniany sznurek.

Pasztet wegetariański Pasztet wegetariański

Pasztet wegetariański

300 g cebuli
150 g bułki tartej
200 ml mleka
1,5 kg cukinii
4 łyżki oliwy
5 jajek
łyżka posiekanej świeżej mięty
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
500 g szpinaku
3 ząbki czosnku
olej do smarowania formy


Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, tartą bułkę namaczamy w mleku. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i cukinie smażymy 15 minut na połowie oliwy, następnie rozdrabniamy większe kawałki widelcem, dodajemy bułkę tartą odciśnięta z mleka, jajka i miętę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Szpinak myjemy, odcinamy grube łodygi, a liście siekamy, podsmażamy na pozostałej oliwie, dodajemy czosnek i sól. Dwie małe formy pasztetowe smarujemy olejem, wkładamy cześć masy warzywnej, na niej warstwę szpinaku i pozostała masę z warzyw. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temp. 180°C.

Ćwikła z chrzanem Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

500 g buraków
4 łyżki utartego chrzanu
30 ml octu winnego lub sok z cytryny
szczypta zmielonego kminku
cukier
sól


Buraczki pieczemy w piekarniku w temp. 180°C, około godziny. Następnie obieramy je, ścieramy na tarce i mieszamy z chrzanem. Ocet zagotowujemy z kminkiem, cukrem i solą. Płyn przecedzamy i mieszamy z buraczkami. Przekładamy do słoików i ugniatamy, tak żeby na wierzchu pojawił się sok.

Rada: Ćwikła to przykład potrawy, która smakuje najlepiej, kiedy smaki wszystkich składników się przegryzą.

Więcej o:
Komentarze (2)
Szykuj się na Wielkanoc
Zaloguj się
  • gesipipek65

    Oceniono 7 razy 1

    Pasztet wegetariański już na zdjęciu wygląda ohydnie

  • darioman88

    0

    W wersji "last minute" i nie tylko korzystam z chrzanu w słoiczku od Krakusa - ma świetny, domowy, głęboki, intensywny smak i wyczuwalne wiórki. Od święta i na co dzień polecam.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE