Pieczemy mazurki

To jedno z najsmaczniejszych, a już na pewno najładniejszych ciast pod słońcem. Dekorowanie mazurków zaś to jedna z przyjemniejszych tradycji świątecznych.
Mazurek żurawinowy Mazurek żurawinowy FOT. BBS

Mazurek żurawinowy

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
4 żółtka
50 g cukru
cukier waniliowy

Masa:
3 białka
3 żółtka
100 g cukru
60 g mąki
300 g suszonej żurawiny


Mąkę siekamy z zimnym masłem, mieszamy z żółtkami utartymi z cukrem i cukrem waniliowym, szybko zagniatamy ciasto. Następnie owijamy je folią i chłodzimy w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i lekko podpiekamy w gorącym (200°C) piekarniku. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Łączymy z nią na przemian żółtka ubite z cukrem i mąkę. Na końcu mieszamy masę z żurawiną i przekładamy na upieczony kruchy blat. Pieczemy w 160°C około 40 minut. Upieczony mazurek dekorujemy migdałami.

Zdjęcie Ambition 99195 Zdjęcie Forma do pieczenia COEUR 2843 Zdjęcie Kaiser forma do pieczenia 658933
Ambition 99195 Forma do pieczenia COEUR
Kaiser forma do pieczenia
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Mazurek czekoladowy Mazurek czekoladowy FOT. BBS

Mazurek czekoladowy

Spód:
250 g mąki
120 g masła
120 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Masa marcepanowa:
200 g gotowej surowej masy marcepanowej
2 białka

Masa czekoladowa:
300 g kremówki
300 g gorzkiej czekolady
50 g miodu
50 g masła


Zimne masło siekamy z mąką, mieszamy z żółtkami, cukrem, solą i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i na 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm. Wycinamy 2 lub 3 krążki albo kwadraty, układamy je na wyścielonej pergaminem blasze i pieczemy 20 minut w 180°C. Masę marcepanową zagniatamy z białkami. Gdy placki się upieką i przestygną, dekorujemy ich brzegi masą marcepanową, tworząc z niej rancik, i zapiekamy (też w 180°C) na złoty kolor. Kremówkę gotujemy z miodem, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i pokruszoną czekoladę, mieszamy, aż składniki się połączą (możemy to zrobić nad parą). Następnie rozsmarowujemy gęstą masę czekoladową na wystudzonych plackach, uważają, by nie wypłynęła poza rant z masy marcepanowej. Odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe mazurki dekorujemy, np. orzechami, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Zdjęcie Bosch MFQ 3010 Zdjęcie RUSSELL HOBBS 19420-56 Zdjęcie Zelmer 481.6 Ecru
Bosch MFQ 3010 RUSSELL HOBBS
Zelmer 481.6 Ecru
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Mazurek z pomarańczami Mazurek z pomarańczami Fot. Łukasz Kozyra

Mazurek z pomarańczami

Spód:
2 szklanki mąki
200 g masła
2 żółtka
100 g cukru
łyżka araku

Wierzch:
800 g cukru pudru
2 cytryny
4 pomarańcze
plasterki pomarańczy usmażone w syropie (do dekoracji)


Z mąki, masła, zwykłego cukru, żółtek i araku jak najszybciej zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy je na 2-3 placki grubości 0,5 cm, układamy je w wyścielonych pergaminem do pieczenia blachach, nakłuwamy widelcem, wsuwamy do gorącego (200°C) piekarnika i pieczemy 15 minut. Cytrusy szorujemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy na tarce. Wsypujemy cukier puder i ucieramy, po czym przekładamy do rondla i, mieszając, podgrzewamy ok. 30 minut, aby masa dobrze odparowała i zgęstniała. Upieczone placki wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na pergaminie na blat kuchenny. Na każdym placku rozsmarowujemy część (1/2 lub 1/3 ? w zależności od liczby placków) masy pomarańczowej, zostawiając wzdłuż brzegów wąskie marginesy ciasta. Dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Zdjęcie Berghoff - Tarka Pyramid Zdjęcie Leifheit 23206 Tarka Signature Zdjęcie Wielozadaniowa Tarka
Berghoff - Tarka Pyramid Leifheit 23206 Tarka Signature Wielozadaniowa Tarka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Mazurek królewski Mazurek królewski Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Mazurek królewski

350 g miękkiego masła
120 g cukru pudru
120 g migdałów w płatkach
skórka otarta z 1 cytryny
370 g mąki pszennej
4 ugotowane żółtka
1 surowe żółtko
szczypta soli

do przybrania:
wiśnie z konfitury

lukier:
cukier puder
sok z 1/2 cytryny


Masło utrzyj, tak aby miało kremową konsystencję, dodaj cukier puder, płatki migdałowe, skórkę otartą z cytryny, mąkę, przetarte przez sitko ugotowane żółtka, surowe żółtko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkuj na wielkość blaszki do pieczenia. Zamiast wałkować ciasto, możesz pokroić je na plastry o grubości około 0,5 cm i tymi plastrami wylepić dno blaszki. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój w plasterki, a potem każdy plasterek w paski. Z tych pasków ułóż na mazurku kratkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 35-40 minut - sprawdzaj, czy za mocno się nie rumieni - powinien być jasnozłoty. Kiedy mazurek ostygnie, w każdą kratkę włóż dobrze odsączone wiśnie z konfitury i polej lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

Zdjęcie Gefu Piatto Wałek 14650 Zdjęcie Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta 686134 Zdjęcie Lekue Wałek do ciasta 0200800Z01
Gefu Piatto Wałek Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta
Lekue Wałek do ciasta
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Komentarze (2)
Pieczemy mazurki
Zaloguj się
  • Anna Janas

    0

    nie smakowało mi. Masa pomarańczowa to nic dla mnie. Gorzka. Żeby była lepsza trzeba by było chyba każdą skórkę obrać. Nie opłaca się dla tak marnego smaku.

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 7 razy -3

    Andrut nie ma nic wspólnego z mazurkiem, a andrut z masą krówkową jest wstrętny-niejadalny! Nawet andruta potraficie zmarnować:(

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

POPULARNE
NAJNOWSZE