Pascha do wyboru

Ta tradycyjna potrawa pochodzi z kuchni kresowej. Przygotowana z produktów, które symbolizują odrodzenie przyrody (mleko i jajka), z dodatkiem cukru i bakalii, symbolu dobrobytu.
Pascha
Ceny gotowej paschy do niskich nie należą (od 70 do 120 zł, to już nie w supermarkecie), a i kupić niełatwo. Skoro przy poprzednich potrawach się zbytnio nie napracowaliśmy, paschę warto więc zrobić samemu. Potrzebne będzie: 60 dag tłustego sera (8,40 zł), 10 dag cukru (ok. 25 gr), tłusta śmietana (2,50 zł), cztery żółtka (2,80 zł), dwa cukry waniliowe (80 gr), garść migdałów (średnia cena to 69 zł za kg, czyli 5 dag kosztuje ok. 3,45 zł), orzechy włoskie (taka sama porcja 3 zł), a rodzynek dwa razy więcej (1,5 zł).
Koszt składników na dobra domową paschę to 22,70 zł. Pascha Ceny gotowej paschy do niskich nie należą (od 70 do 120 zł, to już nie w supermarkecie), a i kupić niełatwo. Skoro przy poprzednich potrawach się zbytnio nie napracowaliśmy, paschę warto więc zrobić samemu. Potrzebne będzie: 60 dag tłustego sera (8,40 zł), 10 dag cukru (ok. 25 gr), tłusta śmietana (2,50 zł), cztery żółtka (2,80 zł), dwa cukry waniliowe (80 gr), garść migdałów (średnia cena to 69 zł za kg, czyli 5 dag kosztuje ok. 3,45 zł), orzechy włoskie (taka sama porcja 3 zł), a rodzynek dwa razy więcej (1,5 zł). Koszt składników na dobra domową paschę to 22,70 zł. Fot. Bogdan Biały

Pascha waniliowa

500 g tłustego, niekwaśnego białego sera
6 żółtek jaj ugotowanych na twardo
300 g cukru pudru
250 g masła
garść migdałów
laska wanilii
3 łyżki wiśni z konfitury


Ser z żółtkami dwukrotnie mielemy w maszynce. Cukier z masłem ucieramy do białości, stopniowo dodajemy po łyżeczce zmielony ser i ucieramy, dopóki masa nie stanie się idealnie gładka. Dodajemy sparzone, obrane i drobno posiekane migdały oraz drobno pokrojoną wanilię. Dokładnie utartą paschę wykładamy na sito wyłożone lnianą ściereczką i odstawiamy na kilka godzin, by obciekła. Następnie wkładamy do formy, obciążamy okrągłą deseczką lub talerzykiem (o mniejszej średnicy niż rant formy), na to stawiamy jeszcze jakiś ciężki przedmiot i zostawiamy na noc w lodówce. Przed podaniem paschę dekorujemy wiśniami z konfitury.

Pascha czekoladowa Pascha czekoladowa FOT. BBS

Pascha czekoladowa

150 g gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
1 kg tłustego mielonego sera
kieliszek brandy
8 żółtek ugotowanych na twardo
1 i 1/2 kostki masła
2 i 1/2 szklanki cukru pudru,
3 łyżki kakao


Czekoladę ścieramy na tarce. Orzechy siekamy. Rodzynki namaczamy w brandy. Ser i żółtka mielemy. Kostkę miękkiego masła ucieramy z 2 szklankami cukru pudru. Dodajemy po łyżce ser z żółtkami. Dwie łyżki masy serowej odkładamy, do pozostałej wsypujemy czekoladę, orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachowujemy do polewy). Masę serową nakładamy do wyłożonej gazą wysokiej formy z dziurką (można wykorzystać kubełek po lodach, w dnie wyciąć otwór). Przykrywamy talerzykiem, obciążamy. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pozostałe masło rozpuszczamy. Mieszamy z odłożoną masą serową, resztą cukru pudru, kakao i brandy. Paschę wyjmujemy na talerz, ozdabiamy polewą.

Pascha ze skórką pomarańczową Pascha ze skórką pomarańczową FOT. BBS

Pascha ze skórką pomarańczową

250 g bakalii
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
laska wanilii
szklankę śmietany 36%
200 g drobnego cukru
250 g masła
5-6 żółtek


Migdały i orzechy zalewamy wrzątkiem. Osączamy, obieramy ze skórek. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Mielemy ser. Odcedzamy rodzynki, odkładamy trochę do dekoracji. Orzechy i migdały drobno kroimy. Wyjmujemy miąższ z laski wanilii, morele i skórkę pomarańczową kroimy w paseczki. Ucieramy żółtka z cukrem, stopniowo dolewamy kremówkę, dodajemy miąższ wanilii, stawiamy naczynie na małym ogniu i, mieszając, podgrzewamy do ok. 85°C. Gdy masa przestygnie, ucieramy ją z masłem i twarogiem. Wsypujemy rodzynki i posiekane bakalie. Masę serową przekładamy na lnianą ściereczkę, którą mocujemy na misce. Obciążamy i zostawiamy na 10-12 godzin, aby obciekła. Gotową paschę dekorujemy bakaliami.

Pascha najprościej Pascha najprościej Fot. Marcin Klaban

Pascha najprościej

400 g miękkiego twarogu
150 g cukru
2 jajka
2 garści bakalii: suszonych moreli, żurawin i śliwek oraz daktyli, migdałów i orzechów: makadamia i nerkowców
1 łyżeczka esencji waniliowej
skórka otarta z 1 pomarańczy (umytej i sparzonej)
do posypania biała i ciemna czekolada


Twaróg ucieramy z cukrem i jajkami na gładką masę. Dodajemy posiekane bakalie oraz esencję waniliową i skórkę. Przekładamy masę twarogową do miseczek i wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Posypujemy startą czekoladą.

Rada: Wiórki czekoladowe możecie zrobić, ścierając nożem tabliczkę czekolady po całej długości. Wyjdą takie fajne, zakręcone, cieniutkie rurki, które będą ozdobą każdego deseru.

Przepis: Tomek Woźniak

Więcej o:
Copyright © Agora SA