Wielkanocne pasztety

20.03.2017 08:37
Pasztet to jedna z potraw, które spokojnie można zacząć przygotowywać na kilka tygodni wcześniej. Przyprawioną masę władamy do zamrażalnika, a pieczemy dopiero kilka dni przed Wielkanocą.
1 Pasztet z różnych gatunków mięsa Pasztet z różnych gatunków mięsa RUA CASTILHO

Pasztet z różnych gatunków mięsa

1/2 kg mięsa z kurczaka
1/2 kg łopatki wieprzowej
1/2 kg wołowiny
1/2 kg surowego boczku i wątróbek drobiowych
włoszczyzna (2 średniej wielkości marchewki, kawałek selera, średniej wielkości por)
2 cebule
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
2 czerstwe bułki
3 jajka
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz


Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbki) oraz boczek myjemy, zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę i cebulę, solimy do smaku, gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny), dodając w trakcie gotowania liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wątróbkę sparzamy na sicie. Mięso wyciągamy z wywaru (który pozostawiamy) i studzimy, z kurczaka usuwamy kości. Razem z wątróbką, namoczoną wcześniej w rosołowym wywarze bułką, ugotowaną włoszczyzną i zielem angielskim (liście laurowe wyrzucamy) mielemy trzykrotnie w maszynce przez najdrobniejsze sito. Dodajemy jajka i przyprawy. Dobrze mieszamy i wkładamy do foremek (znakomicie sprawdzają się jednorazowe  aluminiowe: mięso nie przywiera podczas pieczenia). Zapiekamy 40 minut w 180°C - jeśli używamy dużych keksówek (około 25 cm długości), trzeba dodać jakieś 20 minut. Uwaga: Foremki przed wypełnieniem masą mięsną wykładamy boczkiem lub słoniną; do masy wkładamy jajka na twardo, pokrojoną marchewkę lub kawałki szynki.

Zdjęcie Birkmann WIELKANOC 251373 Zdjęcie Silikomart Wielkanoc ACC090 Zdjęcie Wilton forma do wypieków WIELKANOC, 12 gniazd
Birkmann WIELKANOC foremki
Silikomart Wielkanoc foremki Wilton forma do wypieków Wielkanoc
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 Pasztet drobiowy z czerwonym sosem Pasztet drobiowy z czerwonym sosem RUA CASTILHO

Pasztet drobiowy z czerwonym sosem

czerstwa kajzerka
50 ml oliwy
600 g piersi kurczaka
100 g wątróbek drobiowych
cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
gałka muszkatołowa
2 jajka
20 g masła
łyżka bułki tartej

Sos:
80 ml czerwonego wytrawnego wina
100 g czarnych porzeczek (mogą być mrożone)
50 g konfitury z żurawin
miód do smaku


Kajzerkę moczymy w wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi kurczaka. Gdy będą rumiane, dodajemy wątróbkę, posiekane cebulę i czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką, smażymy jeszcze chwilę. Studzimy, dodajemy odciśniętą kajzerkę i jajka. Miksujemy lub przepuszczamy przez maszynkę (wtedy jajka dodajemy po zmieleniu). Formę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, napełniamy masą. Pieczemy 50 minut w 170°C. Robimy sos. Wino miksujemy z porzeczkami, przecieramy przez sitko, mieszamy z żurawinami, dosładzamy miodem. Wystudzony, pokrojony w plastry pasztet polewamy sosem.

Zdjęcie Black Red White Forma na keks THK-040146 Zdjęcie GUARDINI Forma silikonowa Juliette pasztet/keks 24 x 10 Zdjęcie TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKŁADANA DELICIA 22CM 623284
Black Red White Forma do pieczenia
GUARDINI Forma silikonowa na pasztet TESCOMA Forma na babkę wielkanocną
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 Pasztet z wędzonego pstrąga Pasztet z wędzonego pstrąga MARCIN URBAN

Pasztet z wędzonego pstrąga

250 g mięsa z wędzonego pstrąga
łyżka oliwy
2 posiekane ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
jajko
100 g kremowego białego serka
2 łyżki świeżego siekanego koperku
sól morska
pieprz świeżo mielony
seler naciowy


Rybę obieramy z ości i wkładamy do dużej miski. Na patelni podgrzewamy oliwę, krótko podsmażamy czosnek. Do miski z rybą dodajemy czosnek, sok z cytryny, paprykę, jajko i ser. Wszystko ucieramy robotem kuchennym, dodajemy koperek, doprawiamy do smaku i starannie mieszamy. Masę przekładamy do formy ceramicznej, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 20 minut. Pasztet podajemy z łodygami selera naciowego.

Zdjęcie Garneczki Koszyk Wielkanocny 62395 Zdjęcie Ideenshop świecznik 10991552 Zdjęcie Sklep podarki Ceramiczna Kula RTP-73650
Garneczki Koszyk Wielkanocny Ideenshop świecznik wielkanocny Sklep podarki Ceramiczne jajka
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 Pasztet z jarzyn Pasztet z jarzyn MARCIN URBAN

Pasztet jarzynowy

400 g buraków
400 g marchwi
400 g porów
pęczek cebulki dymki
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
150 ml śmietany 18%
5 jajek
5 łyżek mąki razowej
50 g startego parmezanu
2 łyżki masła
sól morska
pieprz świeżo mielony
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
łyżka skórki otartej z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru w proszku


Warzywa myjemy. Buraki i marchewkę osobno gotujemy w całości, a następnie obieramy. Pory kroimy na plasterki i także gotujemy do miękkości. Wszystko studzimy. Cebulkę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, jajka, mąkę, parmezan i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę dzielimy na trzy części. Jedną część miksujemy z burakami i doprawiamy solą i pieprzem. Drugą miksujemy z porami i dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Trzecią część miksujemy z marchewką i skórką cytrynową,
doprawiamy imbirem, solą i pieprzem. Foremkę smarujemy masłem, wykładamy papierem pergaminowym i układamy kolejno trzy warstwy: burakową, porową i marchewkową. Formę przykrywamy natłuszczoną folią aluminiową lub pergaminem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy godzinę. Upieczony pasztet przed podaniem studzimy przez kilka godzin.

Zdjęcie Paw Świeca wielkanocna COSSET Zdjęcie Paw Świeca wielkanocna FUNNY EASTER Zdjęcie Paw Świeca wielkanocna KURCZAKI
Paw Świeca wielkanocna COSSET Paw Świeca wielkanocna FUNNY Paw Świeca wielkanocna KURCZAK
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Skomentuj:
Wielkanocne pasztety
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX