Jajka na Wielkanoc

W koszyczku ze święconką, a także w wielu tradycyjnych potrawach wielkanocnych jajko występuje w roli głównej. Najlepiej zatem zaopatrzyć się w jajka najlepszej jakości.
Jajka z sosem jogurtowo-musztardowym Jajka z sosem jogurtowo-musztardowym MARCIN URBAN

Jajka z sosem jogurtowo-musztardowym

1-2 łyżeczki octu
4 jajka
2 kajzerki
łyżka oliwy
4 plastry szynki parmeńskiej

Sos:
łyżka posiekanego szczypiorku
2 żółtka
łyżeczka musztardy Dijon
150 g gęstego jogurtu naturalnego
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Do dekoracji:
czerwony pieprz
łyżka świeżego posiekanego szczypiorku


Przygotowujemy sos. W misce ucieramy żółtka z musztardą i jogurtem. Ustawiamy na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotujemy 15 minut. Mieszamy, a gdy sos zgęstnieje, dodajemy szczypiorek i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rondel zdejmujemy z ognia, ale miskę zostawiamy na rondlu. Drugi rondel napełniamy do połowy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, tak żeby woda leciutko wrzała, i dolewamy ocet. Energicznie mieszamy i w powstały wir wbijamy pojedynczo jajka, gotujemy pod przykryciem 3-4 minuty. Wyjmujemy i odsączamy z wody. Bułki przekrawamy, smarujemy oliwą, rumienimy w piekarniku. Grzanki układamy na talerzach, na każdej kładziemy po plastrze szynki i jajku. Polewamy ciepłym sosem, posypujemy czerwonym pieprzem i szczypiorkiem.

Zdjęcie Bolesławiec GU-1559B DEK. 882A 33658 Zdjęcie Practic talerz na jajka EGG 23cm 00243 Zdjęcie Villeroy & Boch Farmers Spring 14-8604-3592
Bolesławiec GU-1559B DEK. 8... Practic talerz na jajka EGG... Villeroy & Boch Farmers Spr...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajka faszerowane na warzywach Jajka faszerowane na warzywach MARCIN URBAN

Jajka faszerowane na warzywach

8 jajek
marchewka
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka gorczycy w proszku
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sos musztardowy:
2 łyżki oliwy
łyżeczka octu białego winnego
łyżeczka musztardy Dijon
sól
pieprz

Sałatka:
marchewka
bulwa kopru włoskiego
cukinia
100 g roszponki


Jajka gotujemy na twardo, obieramy, przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Białka przykrywamy folią i odstawiamy. Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotowujemy farsz. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka rozgniatamy, dodajemy marchewkę, majonez, jogurt, gorczycę i połowę szczypiorku. Mieszamy, faszerujemy połówki jajek. Przygotowujemy sałatkę. Warzywa myjemy. Kroimy marchewkę, koper i cukinię w cienkie paski obieraczką. Łączymy z roszponką. Sałatkę rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem, układamy na niej połówki faszerowanych jajek.

Zdjęcie SEVERIN EK 3050 Zdjęcie Severin EK 3127 Zdjęcie Steba EK5
SEVERIN EK 3050 Severin EK 3127 Steba EK5
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajka w tartaletkach Jajka w tartaletkach MARCIN URBAN

Jajka w tartaletkach

Ciasto:
225 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
140 g zimnego masła
2-4 łyżki zimnej wody

Farsz:
4 plastry szynki
2 pomidory
2 łyżki natki pietruszki
4 jajka
8 łyżek śmietanki 30 %
50 g startego sera typu parmezan
sól
pieprz


Mąkę mieszamy z solą, siekamy z masłem, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Zagniatamy ciasto, dodając po łyżce wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Zimne ciasto dzielimy na cztery części i każdą cienko rozwałkowujemy. Plackami wykładamy natłuszczone formy do tartaletek o średnicy ok. 12 cm, dociskamy. Dno nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wsypujemy suchą fasolę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C). Pieczemy 5 minut, wyjmujemy, usuwamy folię z fasolą pieczemy kolejne 2 minuty, wyjmujemy. Szynkę i pomidory drobno kroimy, natkę siekamy. Do każdej tartaletki wkładamy porcję szynki, posypujemy posiekaną pietruszką i pomidorami. Wbijamy jajko, następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki, posypujemy parmezanem, doprawiamy. Tartaletki pieczemy 10-12 minut, aż białka jajek się zetną. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Zdjęcie Guardini Foremki do tartaletek / mini-tart ARIANNA 56204 Zdjęcie Ibili Blueberry do tarty 24cm. 870006 Zdjęcie Zeal NB40 PACK
Guardini Foremki do tartale... Ibili Blueberry do tarty 24... Zeal NB40 PACK
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Jajka przepiórcze na szparagach Jajka przepiórcze na szparagach MARCIN URBAN

Jajka przepiórcze na szparagach

opakowanie (100 g) roszponki
1/4 pęczka szczypiorku
2 cykorie
50 g sera typu parmezan
12 przepiórczych jajek
łyżeczka octu
250 g cienkich szparagów (lub szparagi ze słoika)

Sos musztardowy:
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz


Roszponkę, szczypiorek i cykorię myjemy i osuszamy. Cykorię kroimy ukośnie w cienkie plasterki, szczypiorek drobno siekamy. Mieszamy roszponkę z cykorią i szczypiorkiem, odstawiamy. Parmezan strugamy w cienkie płatki. Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi oczyszczamy, odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie myjemy. Gotujemy na parze 4-5 minut, aż zaczną mięknąć. Szparagi ze słoika tylko odcedzamy, nie gotujemy. Przygotowujemy jajka w koszulkach: rondelek napełniamy do połowy wodą, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień, tak żeby woda leciutko wrzała, i dodajemy ocet. Energicznie mieszamy i w powstały wir wbijamy pojedynczo jajka, gotujemy pod przykryciem 2-3 minuty. Wyjmujemy jajka na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody. Sałatkę mieszamy z sosem i rozkładamy na dużym półmisku. Na sałatce układamy szparagi, a na nich jajka. Posypujemy płatkami parmezanu i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Zdjęcie Elo-Pol Garnek Do Gotowania Szparagów Szparagi 4l 89131 Zdjęcie Kela Cailin Garnek do szparagów 10993 Zdjęcie Kitchen craft Garnek 678
Elo-Pol Garnek Do Gotowania... Kela Cailin Garnek do szpar... Kitchen craft Garnek 678
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej o:
Copyright © Agora SA