boże narodzenie
-
Pierogi zawsze na czasie
28-12-2017 08:39To tradycyjne polskie danie często pojawia się na stołach w czasie świąt. Jeśli i wy zamierzacie podjąć nim gości, spróbujcie w tym roku całkiem nowego przepisu.
-
Wigilia dla dzieci
24-12-2017 08:27Dziecko to nie dorosły. Warto mieć to na względzie, szykując rodzinne święta. Przygotujmy kilka potraw, które maluch zje z radością i smakiem.
-
Wigilia w mig
23-12-2017 08:57Nie każdy jest przewidujący i zapobiegliwy. Zdarzają się wśród nas także mistrzowie ostatniej chwili, którzy nawet świąteczne dania potrafią wyczarować w mgnieniu oka.
-
Karp tradycyjnie
22-12-2017 12:33Karp na świątecznym stole to stosunkowo świeża tradycja. Dawniej na wigilię jadało się szczupaka. Karpie są jednak nie tylko łatwiej dostępne, ale również o wiele tańsze.
-
12 potraw na Wigilię
22-12-2017 08:2412, a właściwie 14, bo w prezencie dodajemy dwa dodatkowe przepisy na śledzie. A dla zabieganych, początkujących i zestresowanych mamy podpowiedź, co włożyć do koszyka, żeby przygotować tradycyjną wieczerzę.
-
Ryba po grecku
21-12-2017 12:39W tradycyjnej wersji tej potrawy filety smaży się na patelni. Danie można również przygotować z ryby ugotowanej na parze. Jest wówczas lżejsze.
-
Jeśli nie barszcz, to co?
21-12-2017 07:59Święta trwają trzy dni. Każdy uczcimy zapewne spotkaniem przy stole. Co podać gościom na pierwsze danie? Proponujemy trzy zupy dobre na tę okazję.
-
Mięso od święta
20-12-2017 11:31Tym, którym w czasie postnej uczty brakuje mięsnych dań, przygotujmy treściwe potrawy na obiad w pierwszy i drugi dzień świąt. Faszerowany schab, pieczeń wieprzowa czy fantazyjnie podany drób to dania, które spokojnie można podać w odświętnej postaci.
-
Strucla makowa
20-12-2017 08:12Kto się pokusi o zrobienie domowej strucli makowej, nie będzie żałował. Z własnoręcznie zrobionego makowca naprawdę można być dumnym.
-
Śledź na cztery sposoby
19-12-2017 08:15Migdały, śliwki, grzyby - do śledzi? A dlaczego nie? Przekonaj się, że śledzie są wspaniałe nie tylko w oleju i nie tylko w śmietanie.
-
Tradycyjne dania wigilijne
18-12-2017 12:45Czas odszukać stare rodzinne przepisy. Barszczyk grzybowy babci, piernik prababci, groch z kapustą według receptury dziadka smakują bowiem najlepiej. W święta rodzinna tradycja sprawdza się najbardziej.
-
Król karp
17-12-2017 08:59Niektórzy unikają tych ryb, z powodu specyficznego zapachu, inni z powodu warunków, w jakich są trzymane w sklepach. Są jednak smakosze, którzy bez karpia nie wyobrażają sobie kolacji wigilijnej. To właśnie dla nich wybraliśmy trzy przepisy na świątecznego karpia.
-
Pierniki
16-12-2017 11:19Piernik im dłużej dojrzewa, tym lepiej. Zaraz po upieczeniu jest dość twardy, potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Najlepiej zatem piernik upiec na dwa, trzy tygodnie przed świętami.
-
Śledzie na święta
15-12-2017 11:12Kupując ryby, najlepiej wybierać te, które mają certyfikat zrównoważonego rybołówstwa. Wiele gatunków ryb jest bowiem zagrożonych przełowieniem. Na szczęście ryby, które jadamy tradycyjnie w czasie świąt, śledzie i karpie możemy kupować i jeść z czystym sumieniem.
-
Postna kapusta
15-12-2017 08:52Najczęściej w czasie wieczerzy wigilijnej podaje się długo duszoną białą kapustę kiszoną. Są jednak domy, w których rolę postnej kapusty zajmuje jej czerwona odmiana.
-
Piernik z bakaliami
14-12-2017 08:07Klasyczny piernik trzeba zrobić zawczasu. Do świąt należy trzymać go w zamkniętym pojemniku.
-
Ciasta i ciasteczka z pomarańczami
08-12-2017 08:07Połóż je na stole - od razu zrobi się weselej. A potem obierz, podziel na ćwiartki, wyciśnij z nich pyszny sok albo dodaj do ciasta lub ciasteczek.
-
Słodkie podarunki
05-12-2017 08:03Szukacie pomysłu na oryginalny mikołajkowy prezent dla rodziny, sympatii, szefa, sąsiadki? Najlepsze rozwiązanie to własnoręcznie zrobione słodkości, oryginalne, niedrogie i naprawdę od serca. Jeden warunek - muszą być też ładnie i ciekawie zapakowane. Ale to już temat na inny poradnik.
-
Wigilijne last minute
23-12-2016 08:10Miało być tak pięknie - wieczerza z barszczem na zakwasie według przepisu babci, rybą w galarecie, kutią. A tu pęknięta rura... Jest na to ratunek - spotkanie z tradycją drogą na skróty. Przygotuj wigilijne potrawy, wykorzystując gotowe produkty
-
Wieczerza wigilijna
22-12-2016 10:16Dwanaście dań w czasie jednej kolacji? To wyzwanie, które często przerasta zarówno panią domu, jak i gości. Może lepiej przyrządzić mniej potraw? W spokoju, bez stresu?
-
Wigilia przy stole
22-12-2016 08:59Stół przykryty białym wykrochmalonym obrusem, talerz dla niespodziewanego gościa, sianko i opłatek, a także co najmniej kilka obowiązkowych dań. Wśród nich nie może zabraknąć śledzia, postnej kapusty, piernika i słodkości z makiem.
-
Świąteczne słodkości
19-12-2016 12:55Wiórki kokosowe, płatki migdałów, cukier puder i biała czekolada. Zimowe ciasta wyglądają jak przyprószone śniegiem. Są tak jak on puszyste, choć wcale nie są lekkie. Jednak to właśnie ciasta przyrządzone na maśle i gęstej śmietanie smakują najlepiej.
-
Śledź w nowym wydaniu
19-12-2016 08:04Królują w czasie świątecznej uczty. Przygotowuje się je na wiele sposobów. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis. Nie rezygnujcie z podania śledzi po swojemu, ale spróbujcie też czegoś nowego. Może któryś z poniższych przepisów przypadnie wam do gustu?
-
Śledź pod pierzynką
16-12-2016 11:30To jedna z najpopularniejszych świątecznych wersji śledzia, szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast majonezu możesz użyć gęstego jogurtu lub śmietany
-
Uszka do barszczu
11-12-2016 08:17Sekretem smacznych pierożków do barszczu jest nie tylko cienkie ciasto i dobrze przyprawiony farsz. Najsmaczniejsze są te malutkie. Uszka, a nie ucha.
-
Ciasta i ciasteczka
09-12-2016 12:18Na zakończenie uczty zazwyczaj na stole pojawia się kompot z suszonych owoców i słodkości. Jakie podacie w tym roku?
-
Śledź na nowo
01-12-2016 08:32Ta ryba smakuje nie tylko w oleju i śmietanie. Świetnie sprawdza się także w roli drugoplanowej.
-
Wigilia bez glutenu
17-12-2015 12:54Na życzenie czytelników, którzy w czasie tradycyjnej wigilii nie mają co jeść, powtarzamy przepisy na dania, do złudzenia przypominające klasyczne. W odróżnieniu od nich nie zawierają jednak ani glutenu, ani mięsa.
-
Słodki akcent
23-12-2014 12:17Jak miło zakończyć biesiadę przy świątecznym stole? Najlepiej porcją pysznego deseru.
-
Filet zamiast tuszy
22-12-2014 12:48Zamiast żywego karpia lepiej kupić filety. W ten sposób oszczędzamy rybie i sobie cierpienia. Dla jakości przygotowanej z tej ryby potrawy nie ma to większego znaczenia.
-
Świąteczne słodkości z zagranicy
22-12-2014 08:25U nas na stołach królują makowce i pierniki. Przedstawiamy wam słodkości przygotowywane na święta w innych krajach.
-
Ryba po grecku
21-12-2014 14:00Niewiele ma wspólnego z Grecją, za to jest popularna w Polsce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach, więc na wigilię możesz przygotować ją z wyprzedzeniem
-
Tradycyjne dania inaczej
18-12-2014 08:53Tradycyjne potrawy świąteczne można lekko zmodyfikować. Dodać nowe składniki, ciut inaczej przyprawić, podać trochę inaczej. I tym samym otworzyć się na nowe doznania smakowe.
-
Pierniczkowe szaleństwo
16-12-2014 08:45Te ciasteczka robi się i jada prawie wyłącznie w tym czasie. Szkoda, bo jest mnóstwo przepisów do wypróbowania, a pierniczki mogą różnić się nie tylko kształtem, ale i smakiem. Dekorowanie ich to prawdziwa przyjemność - sprawdziliśmy!
-
Korzenne smaki
12-12-2014 16:17Najbardziej charakterystyczną cechą piernika jest aromat przypraw, które dodajemy do tego ciasta. Powinny być jak najświeższe i najwyższej jakości.
-
Pierogi z łososiem
11-12-2014 08:26To propozycja dla tych, którzy nie przepadają za rybami. Pieczony łosoś ukryty w cieście smakuje inaczej niż podany sauté.
-
Makowiec
23-12-2013 12:10Według ludowych wierzeń mak jedzony w wigilię miał zapewniać szczęście, a pannom rychłe zamążpójście. Warto sprawdzić i przy okazji zjeść pyszne ciasto
-
Uszka do barszczu wigilijnego
20-12-2013 14:15Najlepsze są te zrobione własnoręcznie. To wcale nie jest trudne. Potrzebne są tylko odpowiednie składniki i dobra instrukcja. A więc do dzieła!
-
Świąteczny keks biszkoptowy
20-12-2013 12:15Prosty w wykonaniu i wykwintny w smaku. Spróbujcie naszej propozycji na świąteczny keks, a może na stałe zagości obok tradycyjnych makowców i serników.
-
Wege pierogi
20-12-2013 12:00Absolutny hit! Pierogi, które wyśmienicie smakują ugotowane, upieczone i odsmażone. A na dodatek dobrze znoszą mrożenie. Warto zrobić ich więcej i przechować w zamrażalniku na czas, kiedy po świętach nie będzie już ani śladu.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt