ciasta
-
Nowoczesne torty
18-05-2018 12:15Szukacie nowych pomysłów na pyszne desery? Zastanawiacie się, jaki tort przygotować na majowe uroczystości? To dobrze trafiliście - torty z krakowskiej Galerii Tortów Artystycznych zaskoczą was niebanalnym smakiem i zachwycą dekoracją.
-
Strucla makowa
20-12-2017 08:12Kto się pokusi o zrobienie domowej strucli makowej, nie będzie żałował. Z własnoręcznie zrobionego makowca naprawdę można być dumnym.
-
Pierniki
16-12-2017 11:19Piernik im dłużej dojrzewa, tym lepiej. Zaraz po upieczeniu jest dość twardy, potrzebuje czasu, aby zmięknąć. Najlepiej zatem piernik upiec na dwa, trzy tygodnie przed świętami.
-
Ciasta i ciasteczka z pomarańczami
08-12-2017 08:07Połóż je na stole - od razu zrobi się weselej. A potem obierz, podziel na ćwiartki, wyciśnij z nich pyszny sok albo dodaj do ciasta lub ciasteczek.
-
Ciasto na jesień
01-11-2017 08:28Jesienną chandrę można pokonać na wiele sposobów. Nie zapomnijcie o dawce ruchu na świeżym powietrzu. Spacer w deszczu naprawdę może być przyjemny, zwłaszcza gdy w domu czeka ciepły koc, gorąca herbata i kawałek pysznego ciasta.
-
Ciasta i ciasteczka z orzechami
06-10-2017 12:35W Polsce najczęściej jadamy orzechy laskowe, włoskie i ziemne. Warto jednak poznać smak innych: pekan, makadamii, piniowych i brazylijskich. Chrupać z miseczki lub dodać do potraw.
-
Świąteczne słodkości
19-12-2016 12:55Wiórki kokosowe, płatki migdałów, cukier puder i biała czekolada. Zimowe ciasta wyglądają jak przyprószone śniegiem. Są tak jak on puszyste, choć wcale nie są lekkie. Jednak to właśnie ciasta przyrządzone na maśle i gęstej śmietanie smakują najlepiej.
-
Ciasta i ciasteczka
09-12-2016 12:18Na zakończenie uczty zazwyczaj na stole pojawia się kompot z suszonych owoców i słodkości. Jakie podacie w tym roku?
-
Świąteczne słodkości z zagranicy
22-12-2014 08:25U nas na stołach królują makowce i pierniki. Przedstawiamy wam słodkości przygotowywane na święta w innych krajach.
-
Korzenne smaki
12-12-2014 16:17Najbardziej charakterystyczną cechą piernika jest aromat przypraw, które dodajemy do tego ciasta. Powinny być jak najświeższe i najwyższej jakości.
-
Wypieki Doroty Świątkowskiej
10-10-2014 10:44Autorka udowadnia w swojej najnowszej książce, że każda okazja jest dobra, by przygotować coś pysznego: drugie śniadanie, piknik, urodziny czy uroczystą kolację wigilijną.
-
Gruszkowe wariacje
26-11-2013 15:30Chłód późnej jesieni daje się we znaki. Zamiast zwykłych kompotów pijemy te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Jak choćby ten cudownie pachnący kompot gruszkowy...
-
Baklava - szkoła gotowania
08-11-2012 12:00Słodki przysmak kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, dokładności i czasu - ciasto musi być jednocześnie cienkie i wytrzymałe. A dobrze przyrządzona baklava powinna rozpaść się dopiero w ustach. -
Karpatka
14-07-2012 12:00Lekkie ciasto z puszystym kremem. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania
-
Zapach ciasta
21-06-2012 14:00W domu piekę tradycyjnie. Lubię stawiać na stole ciepłe, parujące ciasto, by w domu unosił się jego zapach. W cukierni przygotowujemy bardziej nowoczesne i wyrafinowane kompozycje. Używamy na przykład specjalnych perfum, dzięki którym doświadczenie smaku staje się pełniejsze. Z Ericem Lanlardem rozmawiała Małgorzata Minta
-
Słodkie święta
09-12-2011 08:00Uwielbiamy wspólne mieszanie, zagniatanie, wałkowanie, wycinanie i dekorowanie ciast. Właśnie mija rok, odkąd wspólnie z Julką, Wojtusiem i ich koleżankami i kolegami uczymy się gotować
-
Qchenne inspiracje
26-11-2011 07:20Kolorowy obiad na własnoręcznie ozdobionych obrusach i serwetkach z kartek papieru. Można na nich wyczarować kredkami ulubione przysmaki i nie przejmować się, jeśli taki obrus się ubrudzi
-
Różne formy ciasta
08-10-2011 09:00Zwykłe blachy odchodzą do lamusa. Do piekarnika pchają się foremki gwarantujące ciasto nie tylko smaczne, ale i miłe dla oka.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt