ciasto
-
Ciasta ze śliwkami - najlepsze
01-09-2018 08:22O ile jabłka i gruszki kojarzą się z późnym latem, o tyle śliwki przypominają o nadchodzącej jesieni. Węgierki, renklody, mirabelki... Różnorodność smaków i kolorów. Smacznego!
-
Desery z malinami
19-07-2018 08:06Po truskawkach przychodzi czas na maliny. Te miękkie, aromatyczne i słodkie owoce smakują i z czekoladą, i z bitą śmietaną. Na ciepło i na zimno.
-
Zielone warzywa, sałaty, zioła... Obiad na zielono
12-06-2018 12:10Liście, listeczki, łodyżki... Warto je jeść! Warto z nimi również w kuchni eksperymentować, zwłaszcza w weekend, gdy mamy trochę więcej czasu. Tym razem otoczmy zielenią wykwintny comber.
-
Desery dla dzieci
01-06-2018 12:25Tej okazji nie można przegapić! Dzień Dziecka to idealna wymówka nawet dla tych, którzy na co dzień stronią od słodyczy.
-
Placek z jabłkami po szwajcarsku
23-05-2018 08:05Delikatny, puszysty i aromatyczny. Mocna konkurencja dla naszej szarlotki.
-
Truskawki
14-05-2018 12:25Można je podać na wiele sposobów. Nie musimy ich jeść tylko ze śmietaną. Okazuje się, że równie dobrze pasują do dań wytrawnych: sałaty, a nawet mięsa i ryby. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
-
Sernik kremowy
28-03-2018 12:05Puszysty sernik z kremowego serka to podstawa. Taką wersję możesz urozmaicać, dodając np. cynamon, karmel, czekoladę, owoce czy orzechy - w zależności od pory roku i dostępności składników.
-
Bułeczki drożdżowe
16-11-2017 12:40Ciasto drożdżowe jest wymagające - nie róbcie zatem nic na skróty. Dobrze zagniecione i wyrośnięte w cieple ciasto jest gwarancją udanych wypieków.
-
Jak zrobić strudel jabłkowy?
08-11-2017 12:15Delikatne jabłka z rodzynkami, doprawione cynamonem i zawinięte w cieniutkie ciasto...po prostu pycha! Wyjęte z piekarnika można od razu podawać na stół. Oprószone cukrem pudrem albo z dodatkiem lodów waniliowych.
-
Czas na jabłka
06-11-2017 08:19To nasz narodowy owoc. Mają wiele odmian i smaków. Są nie tylko tanie, ale też łatwo dostępne. Nie ma lepszego ciasta niż prawdziwa szarlotka domowej roboty...
-
Ciasta z owocami
13-10-2017 12:20Nie ma nic przyjemniejszego niż ciepła herbatka i kawałek domowego ciasta po długim jesiennym spacerze
-
Ciasta i ciasteczka z orzechami
06-10-2017 12:35W Polsce najczęściej jadamy orzechy laskowe, włoskie i ziemne. Warto jednak poznać smak innych: pekan, makadamii, piniowych i brazylijskich. Chrupać z miseczki lub dodać do potraw.
-
Brioszki z dżemem
03-10-2017 08:15Drożdżowe bułeczki z owocowym dodatkiem. Zamiast dżemu (lub marmolady) możesz użyć ulubionego serka, kremu orzechowego, budyniu lub po prostu przygotować pyszne kanapki.
-
Pleśniak
27-09-2017 12:20Ten nieco staromodny wypiek nadal ma swoich fanów. Cudowne połączenie słodyczy ciasta i cierpkiej konfitury, aksamitnej warstwy jablek i chrupiącej kruszonki.
-
Owocowe wypieki
15-09-2017 12:23Jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, śliwki - to teraz jest ich czas. Mamy dziesięć sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka z jesiennymi owocami
-
Śliwka węgierka
05-09-2017 12:18W Polsce śliwki najczęściej dodaje się do ciast, marynuje w occie lub przerabia na powidła, ale te owoce świetnie smakują też z boczkiem, rukolą lub serem pleśniowym...
-
Aksamitne, słodkie morele
27-07-2017 08:28Dżem, ciasto morelowe, ciasteczka francuskie czy deser jogurtowy? Morele - właśnie mamy na nie sezon!
-
Kruche ciasto z owocami
30-06-2017 08:10Piękne, prawda? A wystarczy ciasto pokroić w paski i kółka. Paski przepleść równiutko jak płótno na krosnach, a z kółek małym kieliszkiem wykroić listki.
-
Ciasto drożdżowe z owocami
26-06-2017 12:35Klasyczny deser, który nigdy nie wyjdzie z kulinarnej mody. Dobry zarówno w lecie - z truskawkami, malinami, jak również jesienią - z jagodami i śliwkami.
-
Mazurki trzy
31-03-2017 08:00Podstawa to spód z ciasta, najczęściej kruchego. Potem spoiwo - najczęściej powidła, dżem lub konfitura. A na koniec - ulubione składniki: bakalie, czekolada, owoce czy lukier. Jakie są wasze ulubione mazurki?
-
Z kawą i do kawy
30-03-2017 12:13Wielka jest moc ziaren kawowca - wzbogacają smak czekolady, migdałowym ciasteczkom i bezom dodają charakteru, a serkowi mascarpone zapewniły sławę.
-
Bananowy song
15-03-2017 12:19Banan w całości, banan w plasterkach, banan z piekarnika... Kiedy znudzi się już wam ta melodia, zagrajcie inaczej. I zróbcie bananowe ciasto. Świetnie nadają się do tego owoce bardzo dojrzałe, o lekko szklistym miąższu. Jeśli zamierzacie wykorzystać plasterki banana do dekoracji, skropcie je sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieją.
-
Sernik z wiśniami
19-07-2016 12:20Delikatny, puszysty i słodki. Kwaskowy smak wiśni sprawia, że to ciasto idealne.
-
Wielkanocne słodkości
08-03-2016 13:18Mazurki, baby wielkanocne, paschę czy sernik? Co słodkiego przygotujecie na świąteczny stół? Mamy dla Was aż jedenaście słodkich propozycji, wszystkie sprawdzone i przepyszne.
-
Szwajcarskie ciasta
04-12-2015 12:17Wśród receptur na tradycyjne dania szwajcarskie znaleźliśmy również przepisy na przepyszne tarty, placki i ciasta. Oto trzy z nich.
-
Topielec krok po kroku
07-05-2014 12:36Tego ciasta po zagnieceniu nie odstawia się w ciepłe miejsce, tylko zatapia w zimnej wodzie. Ciasto wyrasta, napowietrzone zaabsorbowanym z wody tlenem.
-
Ciasta jogurtowe
02-05-2014 12:10Wojtek, który uważa, że robienie do ciast to sprawa dziewczyn, w drodze wyjątku zgodził się obsługiwać mikser. Julka zaś zawsze chętnie uciera lukier i wszelkiego rodzaju polewy
-
Ciasto Niebo
06-12-2013 12:02Skoro to pyszne ciasto tak jest nazywane, to grzechem byłoby go nie spróbować.
-
Pieczemy pierniki
05-12-2013 12:21Ten typ ciasta smakuje najlepiej kilka dni po upieczeniu. Jest pyszne i wypełnia dom świątecznym aromatem. Nie czekaj do ostatniej chwili. Warto zawczasu wybrać przepis i zgromadzić potrzebne składniki.
-
Domowe eklerki
23-10-2013 11:46Klasycznie przekładane są śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Można też do śmietany dodać sok cytrynowy lub owoce albo zamienić ją na krem budyniowy
-
Obiad pełen aromatu
11-10-2013 08:22Jeśli macie dosyć drobiu, a nie lubicie czerwonego mięsa, spróbujcie królika. To chude białe mięso jest wyjątkowo delikatne w smaku.
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
03-10-2013 14:06To ciepłe ciasto z lodami najbardziej smakuje latem. Kwaskowatość śliwek i chłodzący akcent idealnie orzeźwi w upalne dni
-
Obiad z owocami
05-09-2013 08:20Wytrawne dania z owocami smakują nieco egzotycznie. Ich słodycz przełamuje smak, do którego przywykliśmy w tradycyjnej polskiej kuchni.
-
Wykwintny obiad z wołowiną
22-08-2013 08:26Mięso wołowe do przygotowania tego dania powinno być najlepszego gatunku. Przydałaby się wołowina argentyńska albo włoska, tylko gdzie ją kupić? Spróbujmy zrobić aromatyczną potrawę z polędwicy wołowej.
-
Holenderskie smaki
19-08-2013 12:00Z tradycyjnych holenderskich serów, świeżych i wędzonych ryb morskich, sezonowych warzyw i owoców powstały dania inspirowane smakami Holandii. Coś do przegryzienia, coś na obiad i na deser. Wszystkich tych dań mogą spróbować też osoby na diecie bezglutenowej
-
Deser kokosowy z kajmakiem
02-08-2013 14:20Z wyglądu skomplikowany do zrobienia, w praktyce bardzo prosty. Sekretem jest zastosowanie gotowych produktów: mleka skondensowanego, herbatników i kremu do karpatki. Ostrzegamy, jest bardzo słodki!
-
Drugie śniadanie dla ambitnych
26-07-2013 12:14Dzieci uwielbiają się wspinać. Na początku to kanapa, potem drabinki na placu zabaw itd. Zanim się obejrzę, będą to pewnie jakieś szczyty, ale na szczęście na razie wystarczy ścianka wspinaczkowa
-
Rabarbarowy placek z bezą
14-05-2013 08:15Spróbuj wiosennego ciasta z pierwszym rabarbarem.
-
Słodycze od serca
14-02-2013 08:00Nic tak nie ucieszy ukochanej osoby, jak własnoręcznie zrobiony smakołyk. Pamiętaj o tym, nie tylko w walentynki. Oto trzy pomysły na słodkie kulinarne prezenty
-
Tarta z jabłkami i kajmakiem
18-01-2013 14:00Kolejna wersja klasycznej szarlotki - tym razem w formie tarty z dodatkiem słodkiej warstwy kajmaku i płatków migdałowych
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt