czekolada
-
Czekolada na 3 sposoby
14-06-2018 08:24Najczęściej jadamy czekoladę w tabliczkach. Można ją jednak podać w zupełnie inny sposób. Do przygotowania tych deserów użyjcie oczywiście szwajcarskiej czekolady!
-
Zamiast tabliczki
14-05-2018 08:41Płynny, ciepły sos czekoladowy idealnie komponuje się zarówno z kruchą bezą, jak i z lodami czy owocami. Czekolada uroku doda każdemu deserowi. Pamiętacie czasy, gdy zamiast niej jadaliśmy blok z kakao? Ja nadal wspominam go z rozrzewnieniem i robię od czasu do czasu przez sentyment.
-
Wszystkie smaki czekolady
22-02-2018 08:20Można ją dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy słodycz czekolady przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb.
-
Z kawą i do kawy
30-03-2017 12:13Wielka jest moc ziaren kawowca - wzbogacają smak czekolady, migdałowym ciasteczkom i bezom dodają charakteru, a serkowi mascarpone zapewniły sławę.
-
Deser lodowo-kawowy
06-02-2014 12:10Kto powiedział, że zima to nie sezon na lody? Nasz deser można podawać zamiast ciasta. Różnica jest tylko taka, że szybko musi zniknąć z talerza
-
Rozgrzewające napoje
24-01-2014 16:10Do picia na stoku, po spacerze, po lepieniu bałwana. Zawsze, gdy złapie nas mróz. Głównie dla dużych, ale dla małych też się coś znajdzie.
-
Śliwka w czekoladzie
08-11-2013 08:15Śliwka i czekolada współgrają ze sobą wspaniale. Jeśli jeszcze w tle zabrzmi nuta mięty, stworzymy trio doskonałe.
-
Trufle czekoladowe
07-11-2013 14:00Ich wykonanie jest dziecinnie proste. Największa trudność polega na tym, by nie zjeść masy czekoladowej, zanim porządnie zastygnie. Potem pozostaje formowanie kulek i obtaczanie ich w słodkich posypkach - świetna zabawa nie tylko dla dorosłych.
-
Suflet czekoladowy
08-08-2013 13:21Ma opinię deseru kapryśnego. Ale jeśli zapewnisz właściwą temperaturę jajek, przesiejesz mąkę i nie otworzysz piekarnika w czasie pieczenia - wyrośnie lekki i puszysty.
-
Czekoladowe trufle z likierem migdałowym
11-03-2013 08:00W truflach jest coś wyjątkowego. Właściwie nie wymagają zbyt dużo pracy, ani pieczenia, ale jeśli użyjemy wyobraźni i ulubionych składników, to efekty są zaskakujące!
-
Ferie na nartach
30-01-2013 12:00Po kilkunastu zjazdach po stoku trzeba zregenerować siły. Energii na narty doda gorąca czekolada i oscypek na ciepło. Na koniec sportowego dnia - kwaśnica na żeberkach i faszerowana kapusta
-
Na wieczorną rozgrzewkę - grzańce
07-12-2012 12:00Przepędzają smutki, rozgrzewają ciało. Na długie zimowe wieczory szklanka gorącej czekolady, grzanego wina lub piwa z miodem to nie taki zły pomysł
-
Czekolada krzepi
05-12-2012 12:00Niepozornym ziarnom kakaowca zawdzięczamy najpopularniejszy rodzaj słodyczy - czekoladę. Znamy ją pod postacią klasycznej tabliczki (często z tak nieklasycznymi dodatkami, jak: sól morska, chili, żurawina), ciasta lub napoju. Wszystko pyszne i zdrowe. Pokolenia czekoladoholików i kakaomaniaków nie mogą się mylić
-
Blok czekoladowy
04-12-2012 08:00Prosty, smaczny, a co najważniejsze słodki pomysł na zimowy deser.
-
Szparagi & Co
17-05-2011 09:00Czy wy też z niecierpliwością co roku czekacie na pierwsze szparagi? Bo już w kwietniu zaczynam o nich myśleć, a w maju to już nic nie może mnie powstrzymać przed kupieniem kilku pęczków i schrupaniu ich niemalże natychmiast
-
Czekolada - słodka przyjemność
13-04-2011 12:51Jest w Warszawie park, który pachnie czekoladą. To zapach słodki, pachnący wanilią, rozgrzewający. Nic dziwnego, obok mieści się fabryka czekolady. Po spacerze aż chce się spróbować tego aromatycznego napoju
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt