dania na co dzień
-
Sprytne gotowanie
03-09-2018 08:44Gotowanie na co dzień polega na umiejętnym wykorzystaniu tego, co mamy w lodówce. No i dobrym pomyśle. Oto pięć nowych do kolekcji.
-
Warzywa dobrze nadziane
31-08-2018 07:51Faszerowane warzywa to bardzo wdzięczna potrawa. Można w nich zapiec najrozmaitsze farsze i zadowolić podniebienie zarówno jarosza, jak i mięsożercy.
-
Kolacja idealna
24-08-2018 08:26Nie za dużo, nie za ciężko, nie za późno. To zasady, które warto wziąć sobie do serca, przygotowując wieczorny posiłek. Oto kilka pomysłów na nachodzące dni.
-
Szpinak na 5 sposobów
13-08-2018 08:25Nie bójcie się szpinaku! Wyrzućcie z pamięci mdłą papkę, którą podawano kiedyś w stołówkach. Spróbujcie go na surowo, w sałatkach, albo w zapiekankach, naleśnikach lub na grzankach.
-
Śliwka w głównej roli
09-08-2018 08:32W Polsce największą popularnością cieszą się węgierki, renklody, mirabelki i uleny. Robimy z nich kompoty, powidła i desery, pieczemy z nimi ciasta. Warto pamiętać, że doskonale sprawdzają się też w wersji wytrawnej, np. ze schabem czy boczkiem.
-
Naleśniki na obiad i na deser
07-08-2018 08:03Naleśniki można podać na wiele różnych sposobów, nie tylko z serem i śmietaną. Z cienkich zróbmy tort, a grubsze podajmy w formie placuszków.
-
Lekko, letnio, leniwie - wystarczy dobry pomysł
27-07-2018 08:55Nie zawsze trzeba się bardzo napracować, żeby przygotować coś dobrego do jedzenia. Czasem po prostu wystarczy mieć pomysł.
-
Pizza i focaccia - przysmaki lata
26-07-2018 08:49Ciepły wieczór, lampka dobrego wina albo szklaneczka zimnego cydru i... domowa pizza, chrupiąca focaccia lub pita z dipami. Niech żyje lato!
-
Obiad na słodko
25-07-2018 12:07Placuszki, kluseczki, pierogi leniwe... A do tego świeże owoce, odrobina śmietany, szczypta cukru i cynamonu. Prawdziwie letni obiad.
-
Zapiekanki na co dzień
19-07-2018 12:10Naprawdę niewiele trzeba, żeby z kilku składników powstało smaczne danie. Rumiana skórka i apetyczny zapach sprawiają, że zapiekanki cieszą się wzięciem w prawie każdym domu.
-
Co zrobić na śniadanie?
17-07-2018 07:24Wzorem Anglików zjedzmy obfite śniadanie. Przynajmniej od czasu do czasu.
-
Dania mocno owocowe
25-06-2018 12:03Na śniadanie, przekąskę, obiad, deser i kolację. Na słodko, na słono i pikantnie. Z sercem przygotowane i pięknie podane.
-
Lekkie sałatki
11-06-2018 12:35Zamiast ciężkich mięs, ciepłych zup i gulaszy jedzmy teraz jak najwięcej warzyw! Surowych, blanszowanych, gotowanych na parze. Eksperymentujmy z dodatkami w postaci sosów, dressingów i dipów.
-
Przysmaki z kurczaka
04-06-2018 12:18Białe mięso jest zdrowe i lekkie. Idealnie nadaje się do przygotowania obiadów w ciepłe dni. Smak delikatnego mięsa drobiowego najlepiej podkręcić świeżymi ziołami: tymiankiem, estragonem lub oregano, lub wyrazistymi dodatkami. W tej roli latem sprawdzą się znakomicie sezonowe owoce, na przykład morele lub świeże warzywa.
-
Truskawki, rabarbar, szparagi - przepisy na pełnię sezonu
04-06-2018 08:33Rabarbar, truskawki, a także szparagi można przyrządzić w zupełnie nietypowy sposób. Oto kilka zaskakujących propozycji.
-
Pyszne dania z makaronem
30-05-2018 12:40Wszyscy je lubimy i wszyscy się ich trochę boimy. Bo podobno tuczą. Mam dobrą wiadomość, jeśli wybierzemy razowe lub pełnoziarniste i nie utopimy ich w tłustym sosie, możemy się nimi delektować do woli. Dla uspokojenia sumienia podajemy liczbę kalorii w 100 g porcji.
-
Młode ziemniaki na kilka sposobów
30-05-2018 08:22Małe, krągłe, jędrne kartofelki i kubek zimnego kefiru, czy jest coś lepszego? Warto jednak spróbować także innych sposobów przyrządzenia tej jarzynki.
-
Co zjeść po pracy?
07-05-2018 12:18Dłuższe jasne wieczory sprawiają, że mamy więcej czasu na kulinarne eksperymenty. Wieczorem, po pracy możemy przyrządzić oryginalne danie, zamiast kończyć dzień kanapką.
-
Lekkie menu na co dzień
24-04-2018 08:55Po wielkanocnej uczcie pora wrócić do codziennego menu. W tym tygodniu znajdziecie pomysły na dania pomagające odzyskać równowagę w diecie, która w czasie świąt została zapewne skutecznie zachwiana.
-
Żegnamy kilogramy!
04-04-2018 08:11Niskokaloryczna dieta może być smaczna! Nie musi również oznaczać ciągłego burczenia w brzuchu, pod warunkiem że będziemy jeść regularnie co 3-4 godziny - w imię zasady mniej, a częściej.
-
Wiosenne menu dla dbających o linię
27-03-2018 12:45Wiosna za pasem. Pora zatem zacząć dbać o linię, aby odzyskać talię. Oto propozycja niskokalorycznych dań, które kuszą smakiem i kolorem.
-
Kolorowe i lekkie menu na wiosnę
23-03-2018 12:25Seledynowy, limonkowy, pistacjowy... Wiosenna zieleń ma wiele odcieni. I wiele smaków.
-
Co jeść, aby mieć więcej energii?
14-03-2018 12:09Aby po zimie odzyskać energię, musimy zabrać się za siebie ze zdwojoną siłą. Zacznijmy od diety: jedzmy więcej warzyw, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, orzechów i ryb. Dodadzą nam wigoru!
-
Banany w zupełnie nowej odsłonie
20-02-2018 12:11Te owoce zazwyczaj jadamy na surowo, prosto ze skórki. Można je jednak przyrządzić zupełnie inaczej. Warto spróbować!
-
Menu dla znudzonych zimą
12-02-2018 12:05Smak, węch, dotyk i wzrok, a nawet słuch. Jemy wszystkimi zmysłami. Kolorowe potrawy nie tylko pobudzają apetyt i pięknie wyglądają na talerzu. Są również bardziej zdrowe niż monochromatyczne. Im więcej kolorów, tym więcej witamin!
-
Dania na dobrą sylwetkę
05-02-2018 12:34Niewielkie porcje, za to jedzone co trzy, cztery godziny. To metoda na pobudzenie metabolizmu do pracy i sposób na dobrą sylwetkę.
-
Makarony na co dzień
03-01-2018 08:19Makaron można podać na 1001 sposobów. Dziś prezentujemy pięć, ale zapewniam, że ciąg dalszy nastąpi. Bez klusek bowiem trudno się w kuchni obejść.
-
Dania jednogarnkowe na rozgrzewkę
30-12-2017 08:20Zimno i szaro. Krótkie dni i długie wieczory. Warto spędzić je w kuchni, przygotowując ciepłe, pożywne posiłki. Idealnie w tej roli sprawdzają się dania jednogarnkowe. Są gęste, esencjonalne, aromatyczne i bardzo rozgrzewające.
-
Risotto na 3 sposoby
29-12-2017 11:55Aksamitna konsystencja tej potrawy urzeka nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowanie jej nie zabiera wbrew pozorom dużo czasu. Nie wahajmy się zatem zbyt długo i biegnijmy do sklepu po ryż arborio. Bez niego bowiem o risotcie nie może być mowy.
-
Pomysłowe dania na co dzień
27-12-2017 12:23Zimowa kuchnia nie musi być monotonna. Warto uruchomić kulinarną fantazję i podkręcić nieco znane i lubiane dania. To uchroni nas przed rutyną i pozwoli przeczekać posuchę w warzywniakach.
-
Zupa na niepogodę
13-12-2017 12:48Pierwsze danie obiadowe, ale również dobry pomysł na kolację. W chłodne zimowe dni bez gęstej pożywnej zupy trudno się obejść.
-
Śniadanie na dobry początek dnia
13-12-2017 08:07Co by tu zjeść na śniadanie? Coś ciepłego, pożywnego i kolorowego. Poranny posiłek zimą powinien nie tylko dodać energii, ale również wprowadzić w dobry nastrój.
-
Ciepłe dania na wieczór
06-12-2017 12:15Miło jest wieczorem, po pracy, zjeść coś ciepłego, zwłaszcza w zimie. Mało kto jednak ma ochotę na długie stanie przy kuchni. Ideałem są potrawy, które można przyrządzić w try miga
-
Burak na pięć sposobów
16-11-2017 08:04Buraki warto jeść! I to właśnie teraz - choć można je kupić przez cały rok, najlepsze są jesienią i w zimie. Mocne barwniki, które nadają im piękny, intensywny kolor, zawierają silne przeciwutleniacze, mające zbawienny wpływ na zdrowie.
-
Płatki i owsianki - pomysły na śniadanie
02-11-2017 08:25Śniadanie bez płatków? Niemożliwe... Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Wprawdzie niekoniecznie w formie klasycznej owsianki. Oto pięć propozycji dań z płatkami, dzięki którym dobrze zaczniecie dzień.
-
Cebula ma moc
31-10-2017 12:39Surowa cebula ma najwięcej walorów zdrowotnych. Jednak jej złożony, słodkawy smak można docenić, dopiero gdy się ją ugotuje lub zeszkli na maśle.
-
Ryba na co dzień
27-10-2017 12:19O tej porze roku warto przeprosić się z rybami. Zwłaszcza z tłustymi morskimi: łososiem, śledziem, makrelą, tuńczykiem. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego.
-
Dieta odkwaszająca
19-10-2017 08:13Równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie sprzyja zdrowiu, dobremu samopoczuciu i zgrabnej sylwetce. Jedzmy zatem jak najczęściej produkty, które odkwaszają organizm: warzywa, tofu, kiełki, kasze, zwłaszcza jaglaną i gryczaną, a zamiast kawy i herbaty pijmy koktajle mleczno-owocowe.
-
Ciepła kolacja
17-10-2017 12:42Gdy za oknem zapada zmierzch, przyjemnie jest zaszyć się w ciepłej kuchni i przygotować coś pysznego do jedzenia.
-
Dynia na stół
12-10-2017 12:39Ona onieśmiela - jest duża i ciężka, ma twardą skórkę i sporo pestek. Jednak jeśli już ktoś się w dyni rozsmakuje, te przeszkody przestają mieć znaczenie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt