felieton
-
Czechy od kuchni
28-12-2012 08:00Co i gdzie zjeść do piwa, żeby poczuć się w Pradze prawdziwym Czechem, co z tych przysmaków możesz sam zrobić w domu oraz dokąd od tego uciec
-
Rick Stein: Rozmowa o kuchni to sama radość
25-10-2012 16:00Popularny szef kuchni, opowiada o pasji gotowania, lokalnych produktach, podróżach i udziale w polskiej edycji programu MasterChef
-
Dzieci wciąż jedzą śmieci
06-09-2012 08:00Co było dziś na obiad w szkole? - to pytanie zadawane przez wielu rodziców na świecie. Tak się złożyło, że zadawałam je moim dzieciom i po tej, i po tamtej stronie oceanu. Wnioski? Polskie stołówki szkolne zmierzają w kierunku amerykańskich. Coraz więcej serwują dań z proszku, z kostki, z puszki, z podgrzewacza, coraz mniej prawdziwego jedzenia.
-
Bez barszczu nie ma Ukrainy
13-03-2012 08:00Przepisów na barszcz jest na Ukrainie tyle, ile ludzi, którzy go przyrządzają. Każda wieś ma swoje recepty i tajemnice
-
Jak rozpoznać prawdziwy miód?
12-02-2012 11:00Chleb na miodzie, płatki, ciastka z dodatkiem "złotego nektaru", a w środku chory wymysł ludzkiej wyobraźni sztuczny miód. Jak rozpoznać ten prawdziwy?
-
Kabanos - tylko niepastowany
07-01-2012 08:00To nasza gwarantowana tradycyjna specjalność. Jak kupić prawdziwą, suchą polską kiełbaskę i nie nabrać się na podróbki?
-
Smukłe święta? Da się zrobić!
23-12-2011 09:00Święta Bożego Narodzenia to doznania nie tylko duchowe, ale i smakowe. Wielkanocne menu jest lżejsze - więcej warzyw, gotowane jajka, a tu ciężkie kapusty z kiełbasą i grzybami, smażony karp i nieziemsko kaloryczna kutia. Dla tych, którzy się akurat odchudzają albo po prostu mają tendencję do tycia, nadchodzi czas walki.
-
W poszukiwaniu ukrytej słodyczy
01-10-2011 09:00Wydobywanie słodyczy tłumionej zwykle przez inne smaki jest niezłą zabawą. Kwaśne robi się słodkie, a gorzkie nabiera głębokiego orzechowego posmaku.
-
Fakty i mity o tłuszczach
20-09-2011 09:00"O smalcu zapomnij, nie jedz masła, tłuszcz - twój wróg" - takie rady słyszą nie tylko ci na diecie. Czy rzeczywiście tłuszcz jest taki straszny? Kto wygrywa w odwiecznej wojnie - masło czy margaryna? Na czym smażyć, czym smarować? Dziś wszystko o tłuszczach
-
Pociąg do jedzenia
17-09-2011 09:00Pociąg, wiadomo, nie jest w Polsce miejscem kulinarnych rozkoszy. Od zawsze uznajemy, że tak być musi - choć przecież na innych trasach, choćby francuskich, w pociągu jada się bardzo dobrze...
-
Krowa w wielkim mieście
07-09-2011 09:00Mleko prosto od krowy w środku miasta? Niepasteryzowane i pełnotłuste? Myślicie - niemożliwe! A jednak w miastach coraz więcej jest mlekomatów ze świeżym, pysznym mlekiem.
-
Polski truskawkowy raj
07-06-2011 19:10Znów jak głupia dałam się skusić. Jak co roku, czekając z utęsknieniem na polskie truskawki, złapałam się na lep importowanych. - Kochaniutka, słodziutkie, najsłodsze pod słońcem - zachwalała sprzedawczyni. Tureckie okazały się bez smaku, hiszpańskie - wodniste i niejadalne, dopiero węgierskie - całkiem, całkiem. - To polscy hodowcy nauczyli ich, jak truskawki pielęgnować. Polskie sadzonki pojechały na Węgry, gdzie jest cieplej niż u nas, a teraz owoce przyjeżdżają do nas w kwietniu i na początku maja, kiedy u nas truskawki na krzaczkach jeszcze zielone - tłumaczył mi pan Sylwek, który prowadzi świetny warzywniak na bazarku na Sadybie i o swoim towarze wie wszystko.
-
Kucharz w służbie rozrywki
25-05-2011 09:00Ponieważ - czego dowodzą wyniki oglądalności, czyli popularność programów kulinarnych w telewizji - lubimy oglądać, jak się przygotowuje potrawy, producenci poszukują wciąż nowych sposobów na sprzedawanie nam tej czynności
-
Mózg głodny nie tylko wiedzy
13-05-2011 09:00Stanowi zaledwie 2 proc. masy całego ciała. Pożera blisko 20 proc. naszych zasobów. Nienasycony, żarłoczny mózg. Co lubi najbardziej? Ryby, czarne jagody i czerwone wino.
-
In vitroterianizm
31-03-2011 11:03Czyli cierpienia młodego kalafiora
-
Post
18-03-2011 09:40Skoro nie mięso, to koniecznie trzeba zjeść rybę. Cała Polska w post (w Popielec, Wielki Piątek, Wigilię, w każdy piątek) rybę pożera.
-
Kawa rozpuszczalna - królowa biurowa
11-03-2011 14:59Kawa w ziarnach. Aromatyczna, pyszna, świeża. Po prostu klasyka gatunku. Tylko kto ma czas i możliwości, by zemleć ją w młynku, najlepiej żarnowym, a potem parzyć z czułością? Zwłaszcza gdy pierwszą, senną połowę dnia spędza się w pracy?
-
Na zapas, czyli gdzież te kulinarne ostatki
02-03-2011 12:53Trochę jak przez mgłę, a trochę z opowiadań pamiętam czasy, kiedy menu - zwłaszcza to domowe - miało swoje postne, niepostne i odświętne strony.
-
Przed rozdaniem Oscarów
24-02-2011 11:39Kieliszek trzeba przez moment potrzymać za nóżkę. Pozwolić, żeby pozostali wychłeptali zawartość. Potem podnieść wreszcie, ale podnieść do ucha.
-
Pasta i basta!
17-02-2011 11:34Makaron po polsku? To zazwyczaj kluchy ze zwykłej, białej mąki, jajek i wody. Krajanka, łazanka albo falbanka, które mają się do włoskiej pasty mniej więcej tak jak stacja Warszawa-Włochy do słonecznej Italii.
-
Przez żołądek do serca
10-02-2011 10:33Lista afrodyzjaków jest kuriozalnie długa. Właściwie, jak dobrze poszperać, znajdują się na niej niemal wszelkie jadalne rzeczy - no, może z wyjątkiem brukwi.
-
Nic tak zimą nie syci, jak beskidzkie smakołyki
03-02-2011 11:49Wiele tradycyjnych, beskidzkich potraw to tłuste i ciężkie dania. Mało komu smakują w czasie upałów. Jednak zimą, po całym dniu spędzonym na stoku na nartach czy snowboardzie, będą smakować nawet największym niejadkom.
-
Krwawe sceny
28-01-2011 13:05Pamiętam mnóstwo wydarzeń drobnych, prawie niedostrzeżonych. Ot, na przykład ciotka Emma i ja: ona starsza już osoba, ja lat sześć-siedem, rzecz się rozgrywa w jej kuchni. Na stole goła, oskubana kura, i ciotka nożem dobiera się do jej wnętrzności.
-
Warszawa wielu smaków
18-01-2011 17:25Jestem rodowitą warszawianką, wychowywałam się w stolicy w czasach, kiedy ciągłość jej tradycji kulinarnych została zaburzona. W zniszczonej wojną Warszawie i za PRL-u zapomniano o tym, co i jak się dawniej jadało
-
Kakao - klasyczne czy błyskawiczne?
12-01-2011 10:08Aksamitne i pyszne poprawia humor nie tylko dzieciom. Tyle tylko, że zawsze największy problem jest z jego przygotowaniem. Czeka się i czeka w nieskończoność, mleko gotuje się wolno, kakao rozpuszcza jeszcze wolniej, no i w dodatku ten kożuch!
-
Zupa aeterna
05-01-2011 14:26Spotkałem ostatnio faceta; spytał, co piszę. "Felietony o zupach?", dopytywał z niedowierzaniem, bo opacznie zrozumiał odpowiedź, "tylko o zupach?" (ja zaprzeczałem wprawdzie, ale on nie słuchał).
-
Bąbelkologia
29-12-2010 11:52Nowy rok nadchodzi z przepisową prędkością 60 km/godz. A przynajmniej w takim tempie wylatuje w górę korek od szampana wypychany ciśnieniem blisko sześciu atmosfer, czyli takim, jakie panuje na głębokości 50 metrów pod wodą
-
Dwa oblicza kuchni PRL
25-12-2010 10:00Większości z nas kuchnia PRL kojarzy się źle - z jedzeniem na kartki, pustymi półkami, wiecznymi kolejkami, darami z zagranicy, wyrobami czekoladopodobnymi, ozorkami czy "lornetą" i "meduzą". Wiecznym kombinowaniem, jak z niczego zrobić coś.
-
Co z tym karpiem?
21-12-2010 14:33Nie lubię tego tłuściocha i już. Nijaki w smaku, galaretowaty, ościsty, pachnący mułem, ląduje na moim talerzu tradycyjnie na święta
-
Kulinarna zaraza
03-12-2010 17:16Każdy z nas skazany jest na kopiowanie - i to bez wymiennego tonera. Od najmłodszych lat naśladujemy innych: najlepszą koleżankę, idola, nauczyciela...
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory
-
Przepisy
-
Autorzy przepisów
-
Autorzy przepisów
-
Kontakt