grill

  • Ryby z rusztu

    20-07-2018 08:15Zuzanna Wiciejowska

    Skropione sokiem z cytryny, obficie natarte ziołami, solą i pieprzem - upieką się, zanim przygotujesz do nich sałatki. A jeśli wcześniej włożysz ryby do marynaty, będą jeszcze delikatniejsze i bardziej aromatyczne

  • Prosto z grilla

    28-06-2018 12:28Dorota Biały, archiwum

    Grillowanie jest wciągające! Zwłaszcza gdy mamy w zanadrzu wiele pomysłów na dania, które możemy w ten sposób przygotować. Nie bójcie się eksperymentować! Na grillu można przyrządzić prawie wszystko.

  • Kaszanka da się lubić

    25-06-2018 08:46red.

    Swojskie smaki powracają do łask. Kaszanka, czyli rodzaj kiełbasy z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi, podrobów (wątroby, płuc, skórek wieprzowych) oraz tłuszczu z przyprawami (cebula, pieprz i majeranek) cieszy się coraz większą popularnością. Najlepiej zaopatrzyć się w nią u sprawdzonych masarzy, dbających o tradycyjny skład, nie dodających zbędnych ulepszaczy smaku.

  • Grill wegetariański

    18-06-2018 12:10archiwum

    Zdrowo i kolorowo Grillować można niemal wszystkie warzywa, zwłaszcza jeśli wcześniej zamarynuje się je w zalewie z odrobiną octu i ziołami. Aromatyczna marynata zmiękczy jarzyny i przyda im smaku. Potem wystarczy już tylko kilka minut na lekko rozgrzanym ruszcie.

  • Menu pod chmurkę

    13-06-2018 12:35archiwum

    Nie tylko śniadanie można zjeść na trawie. Jeśli tylko przygotujemy odpowiednie potrawy, możemy biesiadować od rana do wieczora. Oby tylko dopisała pogoda.

  • Lekkie dania z grilla

    11-06-2018 08:12Tomasz Wożniak, archiwum

    Wbrew pozorom na grillu można przyrządzić nie tylko ciężkie dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane ryby i warzywa.

  • Ryby prosto z rusztu

    08-06-2018 11:46archiwum

    Ryby i owoce morza przyrządzone na grillu zyskują dymny smak i aromat. Dzięki temu smakują także tym, którzy za nimi na co dzień nie przepadają.

  • Co na ruszt?

    28-05-2018 08:30archiwum

    Nie obawiajmy się eksperymentów przy ruszcie. Grillować można z powodzeniem warzywa, a nawet owoce, które mogą być zdrową alternatywą dla karkówki i żeberek.

  • Sosy - do wyboru, do koloru

    21-05-2018 08:25Dorota Biały

    Sos może uatrakcyjnić niejedno danie. Odpowiednio dobrany podkreśla smak potrawy, łagodzi lub dodaje mocy. Oto propozycje podstawowych sosów, które sprawdzą się jako dodatek do wielu dań.

  • Szaszłyki z grilla

    11-05-2018 08:15Aneta Kosiba

    Zaopatrz się w kolorowe warzywa, owoce, świeże ziół, przyprawy. I, oczywiście, w różne rodzaje mięsa, a potem z fantazją nadziewaj na szpadki, tworząc własne kompozycje.

  • Mięsne przysmaki

    09-05-2018 08:19archiwum

    Zrazy, skrzydełka, steki, szaszłyki... Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku, pachnące ziołami i dymem. Zapraszamy do stołu.

  • Sery na ciepło

    08-05-2018 12:40archiwum

    Nie tylko wegetarianie ucieszą się z tej propozycji. Grillowane sery podane na liściach sałaty lub rukoli z owocami lub wytrawną konfiturą to jedno z ulubionych potraw z rusztu.

  • Dip - dodatek doskonały

    07-05-2018 08:20red.

    Sos na bazie jogurtu to idealny dodatek do potraw z grilla. Pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i do warzyw upieczonych na ruszcie. Powinien być dobrze przyprawiony i dość gęsty, aby jedzącym na stojąco biesiadnikom nie kapał po brodzie.

  • Sałatki do grilla

    27-04-2018 12:05archiwum

    Są świetnym uzupełnieniem mięsnych dań z rusztu. Oto kilka propozycji na lekkie i kolorowe sałatki

  • Przysmaki prosto z grilla

    22-05-2015 12:30Zuzanna Wiciejowska

    Spotkania przy grillu mają same zalety. Możemy pobyć z rodziną i przyjaciółmi na łonie natury, nie zważać na zastawę i savoir-vivre, chwytać pyszne gorące kąski, na jakie tylko mamy ochotę i cieszyć oczy widokiem panów uwijających się przy ruszcie. Bo tak się u nas przyjęło, że to zadanie dla mężczyzn.

  • Owoce z grilla

    21-05-2015 08:25red.

    W sezonie grillowym na ruszt trafiają nawet owoce. I choć najzdrowsze są na surowo, upieczone na grillu smakują wyśmienicie. Zwłaszcza jeśli przygotuje się je z fantazją.

  • Marynata - smak i aromat

    14-05-2015 08:30archiwum

    Zamarynowanie mięsa przed smażeniem na grillu to sposób na soczyste i aromatyczne danie.

  • Karkówka z grilla

    30-04-2014 12:09Tomek Woźniak

    Kultowa potrawa z grilla. Sama w sobie nie jest trudna do przyrządzenia. Warto ją podać z sałatką grecką. Jest pyszna!

  • Marynaty do mięs na grill

    03-05-2013 14:10Wykonanie i stylizacja: Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcie: Agata Jakubowska

    Dzięki nim nawet po krótkim pieczeniu na ruszcie mięsa są kruche, soczyste i aromatyczne.

  • Grillowane faszerowane papryki

    13-07-2012 15:30red.

    Sezon grillowy w pełni. Dziś proponujemy wyśmienite danie jarskie.

  • Sezon rusza

    29-04-2012 08:00red.

    W domu, na balkonie (pamiętajmy o komforcie sąsiadów!), na zielonej trawce - do grillowania przystąp!

  • Grill przydomowy

    08-07-2011 09:00red.

    Większe i mniejsze urządzenia na bliskie wypady, np. na werandę, i te nieco dalsze - do ogródka. W osiągnięciu prawdziwego mistrzostwa kucharzowi pomogą też zapewne fachowe akcesoria.