jerzy pasikowski

  • Kuchnia Kresów Wschodnich

    20-08-2018 08:10Jerzy Pasikowski

    To moim zdaniem jedna z najciekawszych polskich kuchni regionalnych. Tak popularne i bardzo lubiane dania jak pierogi, gołąbki, bliny czy kutia pochodzą z tradycji kulinarnej polskich Tatarów, Ukraińców czy Litwinów. Kuchnia kresowa łączy tradycje kuchni polskiej z kuchnią rosyjską czy austro-węgierską. Gdy jestem na Podlasiu czy Lubelszczyźnie, w Wilnie czy we Lwowie, zawsze staram się spisywać przepisy i zapamiętywać techniki kulinarne. A efekty smakować podczas wspaniałych poczęstunków i biesiad.

  • 12 razy nowalijki

    12-04-2018 08:15Jerzy Pasikowski

    Pierwsze wiosenne warzywa - rzodkiewki, kalarepę, sałatę, marchewki - najchętniej chrupiemy na surowo. Ale pyszne są też krótko duszone lub gotowane na parze.

  • Oscarowa kuchnia

    04-03-2018 12:15Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Adam Chrząstowski, Joseph Józek Seelesto, Konrad Birek

    Oscary otrzymują... Tak można by zapowiedzieć pojawienie się dzisiejszych dań. Zostały dedykowane wybitnym aktorom filmowym i podane na gorąco, tuż przed wręczeniem tegorocznych Oscarów. Dla gwiazd gotują szefowie kuchni.

  • Stolica od kuchni

    28-02-2018 12:10Krzysztof Wojtal, Jerzy Pasikowski

    Gdy zamówisz w restauracji befsztyk tatarski, na pewno będzie podany - oprócz cebuli i korniszonów - z sardynkami i surowym żółtkiem. Flaki dostaniesz zawsze z pulpetami. Na deser po prostu nie wypada ci wybrać nic innego niż legendarną wuzetkę. Przepisy kuchni warszawskiej prezentują Krzysztof Wojtal i Jerzy Pasikowski.

  • Smacznego Nowego Roku

    01-01-2017 09:06Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Karol Okrasa

    Ta wyjątkowa noc potrzebuje odpowiedniej oprawy, także kulinarnej. Niezależnie od tego, czy Nowy Rok powitasz na hucznej imprezie, czy domowym zaciszu, najlepiej sprawdzą się przekąski. Pięknie podane, wytworne, oryginalne - ale przede wszystkim pyszne, lekkie i na jeden kęs.

  • Comber z połonin

    05-10-2011 08:00Jerzy Pasikowski

    W Polsce najlepsza jagnięcina pochodzi z Podhala i Bieszczad - tam właśnie hoduje się najwięcej owiec. Ale przy jagnięcinie z Nowej Zelandii - niestety - nie ma szans

  • Paradoksy tureckiej dziczyzny

    03-12-2010 14:48Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni

    Jestem zawodowym szefem kuchni, gotuję więc zawsze - nawet na urlopie

POPULARNE NAJNOWSZE